Розкол у «НУНС»: незгодні йдуть до Тимошенко

10.10.2008

У Верховній Раді навіть почали говорити про майбутні виборчі списки. Майже всі парламентські партії підуть на вибори приблизно в тих самих форматах, що й торік. Питання виникають щодо БЮТ і «НУНС». «Зараз тривають консультації, — сказав БЮТівець Андрій Кожем’якін. — Ми підемо на вибори і об’єднаємося з достойними людьми». Коли журналісти спитали, що ж це за «достойні люди», Кожем’якін відповів, що їх можна буде побачити о 12.30 на брифінгу.

У вказаний час на брифінг вийшли представники «Народної самооборони» та кількох партій, які виступили проти виходу «НУНС» із коаліції, зокрема, й лідер Народного руху Борис Тарасюк. За 15 хвилин до того їх можна було побачити в іншому боці кулуарів, коли політики жваво розмовляли зі згаданим Кожем’якіним. Тарасюк і Ко відмовилися говорити про перспективи співпраці з БЮТ, бо «іще указ не оприлюднено», «це питання вирішить з’їзд», «найближчим часом почнемо консультації». Група політиків із «НУНС» говорила про інше: вони засудили указ Президента. Ця частина фракції теж не мала наміру голосувати за виборчі зміни. Тож остаточне прийняття пакету змін до законодав­ства залежало від позиції двох найменших фракцій — Блоку Литвина і Компартії.

Щодо долі Тарасюка, Ка­теринчука, Стретовича, Кармазіна та «впередукраїнців» із Луценком включно, то БЮТ, за деякими даними, погоджується взяти їх на прохідні місця списку «на особистій основі», без залучення до блокотворення їхніх партій.