«Коаліцію зруйнувала людська амбіція»

10.10.2008
«Коаліцію зруйнувала людська амбіція»

Віктор Ющенко під час телезвернення. (Фото Михайла МАРКІВА.)

Учора вранці на президентському сайті було оприлюднено указ глави держави про дострокове припинення повноважень Верховної Ради VI скликання та призначення позачергових парламентських виборів на 7 грудня.

У документі за підписом Віктора Ющенка зазначено, що це рішення спирається на положення Конституції, зокрема норму ч. 6 ст. 83 щодо чисельного складу коаліції у Верховній Раді, та останні роз’яснення Конституційного Суду.

Дату голосування — 7 грудня — обрано відповідно до статті 77 Конституції, в якій ідеться, що «позачергові вибори до Верховної Ради України призначаються Президентом України і проводяться в період шістдесяти днів з дня опублікування рішення про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України».

У мотивувальній частині указу згадано, що на засіданні ВР 3 вересня Голова парламенту оголосив рішення фракції блоку «Наша Україна — Народна самооборона», ухвалене напередодні, про вихід із коаліції з фракцією БЮТ. «Унаслідок цього чисельний склад Коаліції демократичних сил у Верховній Раді України VI скликання зменшився до кількості народних депутатів України, меншої, ніж визначено Конституцією України», — констатовано в указі.

А в рішенні Конституційного Суду від 17 вересня 2008 року встановлено, що «вимога щодо сукупної чисельності народних депутатів, які в складі депутатських фракцій формують коаліцію (...), стосується як моменту формування коаліції, так і всього періоду її діяльності». Судді також роз’яснювали, що припинення діяльності коаліції настає вже в момент зменшення її чисельного складу до позначки «<226», тобто тоді, коли «НУНС» вирішив порвати з Блоком Тимошенко — 3 вересня.

Водночас, вказано в указі Президента, у цьому рішенні КС визначено: «Якщо протягом одного місяця у Верховній Раді не буде сформовано коаліцію депутатських фракцій (або буде відсутня коаліція депутатських фракцій, яка б відповідала вимогам статті 83 Конституції), то Президент має право достроково припинити повноваження Верховної Ради».

Прикметно, що й цей указ Президента, і його звернення до народу, показане по ТБ о 21.00 у середу, отримали хід тоді, коли Ющенко перебував у Римі.

Той факт, що на телеканали пішла касета з виступом Президента, підтвердився лише за годину до трансляції звернення. «Демократичну коаліцію, переконаний, глибоко переконаний, зруйнувало одне — людська амбіція. Людська амбіція однієї особи. Жадоба до влади, розходження в цінностях, у перевазі особистих інтересів над національними», — сказав у телезверненні Віктор Ющенко. Він констатував, що «2 вересня в парламенті де–факто була сформована нова коаліція Блоку Юлії Тимошенко, Партії регіонів і партії комуністів. Ця коаліція наполегливо працювала 30 днів, (...) прийняла чимало законів, значна частина яких були неконституційною, на моє глибоке переконання, не українські і не демократичні, що змушувало мене частину цих законів ветувати».

Пояснюючи, чому з коаліції вийшла саме президентська фракція «НУНС», глава дер­жави сказав: «Нам потрібно ще багато–багато разів повертатися до 2 вересня 2008 року і дати повну відповідь, щоб це зрозуміла кожна людина, що тоді відбувалося в парламенті за спиною тодішньої чинної коаліції. Другого вересня, по суті, розпочалася спроба демонтажу України і наших цінностей. Баланс влади, національна безпека, політичний курс, мова — це все стало мішенню спеціальних домовленостей».

 

РОЗВИТОК ПОДІЙ
Ющенко вважає, що новий склад ВР має стати до роботи чимшвидше

Учора, коментуючи свої дії журналістам у Римі, Віктор Ющенко висловив переконання, що уряд, очолюваний Юлією Тимошенко, буде виконувати свої обов’язки до моменту затвердження новообраною Верховною Радою кандидатури нового Прем’єра. «Немає жодної необхідності робити будь–яку ревізію виконавчої влади», — сказав Ющенко, наголосивши, що сьогодні Україна повинна бути «зібраною, ефективною в системі управління».

Президент, як стало відомо «УМ», вважає за потрібне, аби повний склад ВР, виявляючи відповідальність, приступив би до роботи ще до кінця року і взявся за розгляд бюджету–2009.

Водночас деякі експерти висловлюють припущення, що нині, як і в 2007 році, коли Ющенко розпускав Раду V скликання, для проведення дострокових виборів знадобиться не один, а серія указів Президента, базована водночас і на компромісі всіх основних політичних «важковаговиків» включно з Тимошенко. Нагадаємо, що минулого року за схожих обставин дата голосування змінювалася кілька разів.