Шляхом Колумба без їжі та води

08.10.2008
Шляхом Колумба без їжі та води

Голтіс і команда «Еквітас» збираються пройти шляхом Колумба, дотримуючись суворого посту.

Невтомні мандрівники з відомої команди Equites збираються в нову подорож. Цього разу — через Атлантику шляхом Колумба. На перший погляд здається: нічого особливого в самій трансатлантичній мандрівці немає — за сприятливої погоди океан можна перетнути за два–три тижні, кажуть хлопці, і зроблено це було неодноразово. А вже ходжені стежки цих відчайдух ніколи не приваблювали. Утім новий задум справді цікавий, причому важко сказати, кому більше — шанувальникам екстриму чи медикам.

500 років тому Колумб та його моряки провели три тижні в Саргасовому морі за повного штилю, не сподіваючись на порятунок. Здається дивом, що їм вдалося тоді вижити, не маючи достатньої кількості води.

Сьогодні Голтіс разом зі своїми незмінними друзями — Костянтином Могильником та Андрієм Супруном — збираються втілити, на перший погляд, божевільний задум — перетнути Атлантику без їжі та води. Власне, вода може з’явитися через 14 днів подорожі, тільки та, яку їм подарує природа у вигляді роси та дощу — жодних спеціальних запасів.

Мета подорожі з екстримом нічого спільного не має. «Ми не екстремали, — каже Голтіс. — Нічого не робимо заради адреналіну і ніколи не йдемо на ризик, який перевищує 1%. Долаємо тільки ті перешкоди, які ставить перед нами сама подорож. Але до будь–яких несподіванок маємо бути готові. Наша мета — перевірити можливості людського організму і довести, що людина, яка потрапила в екстремальні умови, може прожити без їжі і води значно довше, ніж чотири дні, а саме це стверджує офіційна медицина. Ми хочемо показати, що людину вбивають не голод і навіть не спрага, а страх і зневіра, зумовлені, зокрема, і стереотипами щодо обмежених можливостей людського організму».

Перетнути Атлантику планують винятково на вітрилах. 16–метрова яхта, на якій відбудеться перехід, також має свою історію. Її зробив у 2004 році херсонський умілець власноруч, і вже одного разу вона перетнула Атлантику. Цей умілець, він же — капітан яхти, один з учасників подорожі. Усього в плавання вирушає вісім осіб плюс величезний какаду, з яким голодні мандрівники обіцяють спілкуватися, коли втомляться один від одного. Усі, окрім Голтіса, Костянтина та Андрія, харчуватимуться у звичному режимі. «Запах їжі буде для нас додатковим випробуванням», — жартують хлопці.

Хлопці хочуть довести, що фізична підготовка — не основне. «Як показує досвід, 95% людей можуть без шкоди для здоров’я проголодувати 40 днів, — кажуть вони. — З погляду психологічної готовності — лише 2—3%. Основна з причин такого колосального розриву — незнання можливостей людини. Як правильно голодувати? Як вчинити в ситуації, коли в тебе залишається на невизначений час десять банок із консервами — розтягувати їх на 40 днів чи, навпаки, віддати рибкам, щоб це не підірвало імунітет і не призвело до незворотних наслідків».

Команду Equites супроводжуватиме голлівудський режисер, який фільмуватиме подорож, та авторитетний у світових медичних колах лікар, якого саме зараз обирають з–поміж кількох іноземних претендентів. Одна з головних вимог до кандидатури — рідна англійська, це важлива умова для того, щоб західні глядачі з довірою сприймали його коментарі в документальному серіалі Cоlumbus Quest, який буде знято на основі хроніки подорожі. Саме лікар має «зафіксувати неминучу смерть».

«Обличчям» і оповідачем у телесеріалі, який планують завершити до літа 2009 року, стане Жерар Депардьє, який виконував роль Колумба у фільмі «1492: Завоювання раю». Фільм орієнтований насамперед на міжнародну аудиторію (базова версія — англомовна) і призначений для показу на каналах рівня Discovery. Утім український та російський глядач теж має всі шанси згодом його побачити в російськомовній версії, яку погодився озвучувати російський музикант і телеведучий Андрій Макаревич.

Крім основного серіалу про подорож, мандрівники планують створити ще один, присвячений саме практиці голодування. В основі навчальної складової експедиції лежить методика тривалого голодування, розроблена самим Голтісом. «Я не придумав цю методику, а всього лише перевірив досвід древніх лікарів, сучасних дієтологів, які проповідували тривале голодування для зцілення душі і тіла», — скромно каже він. У самого Голтіса є досвід 54–денного голодування, а також 17–денного «насухо», тобто без води.

Свій перехід команда присвячує різдвяному посту, до якого припасовані й строки подорожі — вона стартує від іспанського узбережжя 28 листопада і має закінчитися до православного Різдва. На кубинському березі Equites зустрічатимуть друзі й Жерар Депардьє. Там, а згодом і в Києві, їх чекатиме період поступового виходу з голоду — настільки ж тривалий, як і саме голодування.

А ще Голтіс представив виставку своїх фоторобіт «Об’єк­тив із відкритим серцем». Вона працюватиме до 11 жовтня в Куль­тур­но–мистецькому центрі НаУКМА, що на вул. Іллінській, 9.

Галина КЛЮЧКОВСЬКА