«Є воші? Геть!»

08.10.2008
«Є воші? Геть!»

Президент Віктор Ющенко дав політикам час до вечора вівторка, аби вони створили коаліцію. Це означає, що сьогодні, в середу, Верховну Раду може бути розпущено. Деякі джерела «УМ» учора теж пророкували такий сценарій. Додамо, що якраз сьогодні Віктор Ющенко перебуватиме з візитом в Італії. Можливо, він завізує розпуск перед відльотом у Вічне місто або ж уже в місті Престолу святого Петра.

Учора, коли готувався цей номер «УМ», консультації із керівництвом Верховної Ради та лідерами фракцій, які обов’язково мають передувати розпуску, ще не почалися. Зате вранці Віктор Ющенко провів зустріч із фракцією «Нашої України — Народної самооборони», з якої випливало, що він налаштований саме на розпуск ВР.

 

Демократична коаліція без шансів

«Пройшло 30 днів. За ці 30 днів до нас у двері не постукали. Але я і не чекав», — сказав Віктор Ющенко на зустрічі з «НУНС», коментуючи переговорний процес із Блоком Тимошенко. Він сказав, що загалом на переговори було виділено 34 дні. Президент підрахував, що більша частина цього часу пішла на переговори БЮТ, ПР і КПУ, і зовсім трохи — на «демократичний» формат. «Це говорить [про те], як розставлені пріоритети, у тому числі наших попередніх партнерів по коаліції», — відзначив Ющенко.

Даючи оцінку подіям у ВР, Віктор Ющенко сказав, що то була зрада. Президент висловив жаль, що у цьому сценарії відіграли свою роль деякі депутати «НУНС». «Це був тест на вшивість, який пройшов кожний депутат фракції», — цитує Ющенка прес–служба Президента. Глава держави вважає, що співпраця БЮТ і ПР була сценарієм, привнесеним з–за кордону (натяк читається), що мав метою «зробити розворот національного курсу на 180 градусів». «Країна за міліметр пройшла від прірви. І автором прірви був БЮТ і Прем’єр–міністр», — Ющенко вважає, що ті події несли для України велику загрозу. Зокрема, союзники нібито планували провести політреформу в обхід національної конституційної ради, «яка давала б вічність у політиці трьом чи двом персонам».

Коментуючи роботу демократичної коаліції, Віктор Ющенко сказав, що «за дев’ять місяців коаліція, яка пообіцяла народу прийняти 245 законів, щоб реалізувати свою ідеологію і свої пріоритети, прийняла 11». Президент вважає, що винною в цьому була одна зі сторін.

На цю зустріч, що відбулася на 4–му поверсі секретаріату Президента, не допустили нардепа від «Самооборони» Давида Жванію. Прес–служба Банкової пізніше пояснила, що Ющенко просто не хоче спілкуватися з людиною, яка поводиться у стилі «компри й мату». А Жванія на камери заявив, що у «НУНС» є 40 підписів за коаліцію з БЮТ, тоді як Президент просто уникає голосування з цього приводу.

Що було між рядками і за кулісами?

Зі слів Президента випливає, що він не вірить у демократичну коаліцію. Такий висновок зробили і члени фракції «НУНС». Анатолій Гриценко після зустрічі (яка, за його словами, відбувалася в режимі монологу Президента) сказав, що Віктор Андрійович не орієнтував депутатів на створення демократичної більшості. «Не було розмови щодо доцільності створення коаліції двох чи трьох. Президент сказав, що якщо до кінця сьогоднішнього дня не буде створена інша коаліція — БЮТ і «Регіонів», комуністів, він буде використовувати своє конституційне право», — сказав, за повідомленням УНІАН, Гриценко.

Інший «нашоукраїнець», Роман Зварич, сказав, що на зустрічі не йшлося про конкретні терміни. «Ті, хто говорить інакше, мабуть, вони щось таке чули, чого я не чув», — сказав заступник Кириленка.

Але, що б там не говорили про час, а після зустрічі Президента зі своєю фракцією стало очевидно, що демократичної коаліції таки не буде. Оглядачі кажуть: якби Віктор Ющенко дав вказівку прийняти ту межу компромісу, на яку погодився БЮТ, то коаліційні переговори швиденько б завершилися створенням коаліції. Втім такий варіант від початку виглядав малоймовірним: основний вектор «Нашої України» — дострокові вибори.

Частина народних депутатів, які сподівалися на те, що зустріч проходитиме в режимі обміну думками, планувала винести на голосування пропозицію створити коаліцію з БЮТ без жорстких умов. Окремі члени бунтівної «Народної самооборони» заявили про те, що у «НУНС» навіть є більшість для поновлення коаліції. На питання про те, чи справді фракція проголосувала б за створення більшості з БЮТ, представник «Народної самооборони» Олесь Доній сказав у коментарі «УМ»: «Я давно пропонував винести це питання на засіданні фракції: у Президента — з задоволенням, без Президента — з задоволенням. Прикро, що це не було поставлено на голосування, бо фракція все–таки мусить визначитися. Наскільки я розумію, до останнього моменту такої більшості (для ухвалення рішення про коаліцію з БЮТ. — Авт.) не було. Якщо є, то добре. Біда в тому, що фракції не дали можливість визначитися».

Те, що коаліції з БЮТ не буде, частково підтвердив і В’ячеслав Кириленко, виступаючи в парламенті. «Нас прикро вразили результати і стиль візиту Тимошенко до столиці Російської Федерації», — сказав він, натякаючи на історію з «мазуриком». «Нам не подобається, що Прем’єр–міністр України мовчки сидить і спостерігає, коли прем’єр–міністр іншої країни ображає Президента України», — відзначив Кириленко. І наголосив, що це ще одна перешкода в переговорному процесі.

Джерела у «НУНС» повідомили «Україні молодій», що напередодні БЮТівці шукали підходи до «нашоукраїнських» депутатів–бізнесменів — зокрема, Третьякова, Зейналова, Жебрівського та деяких інших, — аби вони пристали на коаліцію й забезпечили у фракції більшість проти розпуску парламенту. Як видно, не склалося.

 

ВІДПОВІДЬ

Тимошенко спробувала б іще

Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко невдовзі після зустрічі Президента й «НУНС» скликала прес–конференцію. Вона заявила, що глава держави матиме право розпустити Верховну Раду тільки після 23 листопада. Тобто тоді, коли мине рік після того, як запрацював парламент, обраний на дострокових виборах. «Це пряма конституційна норма — після дострокових виборів рік не можна розпускати парламент. Починається відлік із того моменту, коли депутати достроково обраної Ради приймають присягу», — сказала Тимошенко, повторивши думку БЮТівського юриста Портнова.

Тимошенко наголосила, що єдина коаліція, яку готовий створити БЮТ, — демократична. А її, вважає ЮВТ, блокує Президент. «Ніяких переговорів зараз ні БЮТ з ПР, ні ПР із БЮТ не веде і не вели», — заявила Тимошенко. Юлія Володимирівна вмила руки після вересневої співпраці з «регіоналами» і сказала, що це якраз Партія регіонів (навіть на рівні Ріната Ахметова) домовилася з секретаріатом Президента про розвал коаліції.

У свою чергу спікери–«регоінали» також акцентували увагу на тому, що зараз не ведуть жодних переговорів із БЮТ про злуку і підтримують ідею дострокових виборів. n