90 відсотків нашого фіналу

08.10.2008
90 відсотків нашого фіналу

Один зі стендів експозиції.

Попри політичні «розборки», саме фінал чемпіонату Європи–2012 буде визначальним чинником реального розвитку України у найближчі чотири роки. Останнім часом навколо підготовки до футбольного форуму можна знайти більше негативу, ніж приємних моментів: сварки змінюються скандалами, підготовка до фіналу просувається черепашачими темпами, державне й муніципальне керівництво більше плеще язиками, ніж докладає сил до конкретних господарських та організаційних дій. Але, перефразовуючи Галілея, «і все–таки вона (підготовка) рухається». Підтвердженням цього може бути відкриття в «Експоцентрі України» виставкового форуму, присвяченого підготовці до футбольного фіналу: «Євро–2012. Інфраструктура. Інвестиції. Інновації».

Учасники — як українські, так і закордонні компанії — прямого відношення до спорту не мають, однак їхня продукція і послуги є важливими, адже без них не відбудеться тієї розбудови української інфраструктури, про яку так багато говорять. Тут і виробники будівельно–інженерного обладнання, і будівельники та архітектори, і шляховики, фахівці галузей телекомунікацій, харчової та багатьох інших.

«Для України як одного з організаторів Євро–2012 вага власне футболу в цій події становить усього близько десяти відсотків», — каже один із представників Національного агентства з питань підготовки і проведення Європейського чемпіонату. Решта 90 відсотків — ось такі, на перший погляд, банальні речі, без наявності яких важко щось планувати.

До речі, про високопосадовців. На відкриття форуму запрошували й «профільного» міністра сім’ї, молоді й спорту» Юрія Павленка, і Голову вже згаданого Нацагентства Євгена Червоненка разом із «батьком» українсько–польського фіналу Григорієм Суркісом. Державні мужі, у кращому випадку, поприсилали своїх заступників. Приїхав тільки Голова виконавчої дирекції Євро–2012 при ФФУ Іван Федоренко, який кілька разів повторив, що ця подія є «вагомим кроком у підготовці та проведенні фіналу Європейського чемпіонату в нашій країні». На запитання, чому ж таку значну подію ігнорують управлінці та чиновники, які мають моніторити підготовку до Євро, передусім, Федоренко порадив запитати це у самих «прогульників». Мовляв, я можу відповідати лише за футбольну федерацію, а вона й так робить усе, що може. Утім, повторюють обізнані люди, на самому футболі Україна не виїде — потрібно будувати, ремонтувати, чистити...

Згадав Федоренко і недавній футбольно–політичний конфлікт у Польщі, який ледь не вилився у санкції проти наших сусідів з боку УЄФА (полякам погрожували в тому числі й позбавленням Євро–2012). Уся проблема, на думку представника ФФУ, була спровокована державними чиновниками, які досі не розуміли важливості Євро для двох наших країн. Спостерігаючи за тим, як підготовка триває в Україні, виникає резонне питання: а в нас усі політики це зрозуміли?

Орест ПЕТРІВ