«Ой Богдане, Богданочку...»

07.10.2008

Після візиту Юлії Тимошенко до Москви у багатьох потенційних виборців залишилося чимало запитань. Наприклад, про те, чому Прем’єр–міністр замість обуритися, коли чужоземний колега застосовує до Президента її держави тюремний жаргон (коментуючи ситуацію з літаками, прем’єр РФ Володимир Путін назвав Віктор Ющенка «мазуриком», що означає «кишеньковий злодій»), тільки підхихикує. Або про що вона чотири години говорила наодинці з Путіним і ще півтори — з президентом РФ Медведєвим.

У секретаріаті Президента виборці, з огляду на місце роботи, значно обізнаніші, ніж «звичайні» громадяни України. Тому й запитання тут ставлять інакші. Від імені Банкової їх сформулював заступник голови СП Андрій Кислинський, який поцікавився в Юлії Володимирівни, чи правда, що «першим номером порядку денного своєї зустрічі з російським керівництвом вона поставила скарги на Партію регіонів, яка, на її думку, не дотрималася слова і не пішла на юридичне оформлення коаліції?».

Далі Кислинський запитує, чи справді Тимошенко під час зустрічі з російськими можновладцями «гаранту­вала, що продовжуватиме боротися всіма можливими і неможливими способами з Віктором Ющенком і запевнила, що в разі її обрання Президентом України всі проблемні питання двосторонніх відносин, на які вкаже Москва, будуть автоматично вирішені». У секретаріаті знають, тобто запитують навіть про такі подробиці, як «чи дійсно Юлія Володимирівна запевнила, що буде краще виконувати домовленості з Росією, аніж будь–хто з українських політиків. І навіть краще, аніж Богдан Хмельницький».

«Чи правда, що на зустрічі йшлося про вироблення схеми безперешкодного доступу російських компаній, передусім «Газпрому», до стратегічних активів України? Зокрема, вже сформовано так звану експертну групу, яка має відпрацювати механізм переходу під контроль Москви газотранспортної системи України. Головна умова, яка ставиться перед цією групою, — щоб механізм, який вона розроблятиме, ні в якому разі не «кидав тінь» особисто на Юлію Тимошенко».

Зі слів Кислинського також випливає, що Тимошенко в Москві пообіцяла: із засудженням дій Росії на території Грузії БЮТ не виступить за жодних умов, хоч нібито й давав гарантії партнерам по коаліції. І, нарешті, українська Прем’єрка в розмові з московськими господарями нібито наголосила, що спільні голосування БЮТ і «НУНС» 2 жовтня є суто «тактичним кроком для перекладання відповідальності за позачергові вибори винятково на Президента, а насправді ніяких домовленостей щодо створення коаліції дотримано не буде».