В Евіані на дивані

07.10.2008
В Евіані на дивані

Ганс–Герт Поттерінг.

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк учора перебував у Франції, де брав участь у щорічній Всесвітній політичній конференції в місті Евіан. На триденному форумі, організованому Французьким інститутом міжнародних відносин, присутні більше десятка глав держав і урядів, а також ціла низка впливових персон вищого рівня з усього світу. Як зазначають організатори заходу, Яценюк запрошений в Евіан через «визначну роль у політичному житті України і великий досвід у сфері міжнародних відносин».

Спікер українського парламенту взяв участь у семінарі «Чи життєздатна Європа з 27 країнами–учасниками і більше?» та пленарній сесії з міністром закордонних справ Франції Бернаром Кушнером. Крім того, Арсеній Яценюк мав вечерю з генеральним директором Світової організації торгівлі Паскалем Ламі; планувалася зустріч Яценюка — колишнього глави МЗС України — з керівником Французького інституту міжнародних відносин і Всесвітнього політичного форуму Тьєрі де Монбріалем.

Події в Україні зараз справді перебувають «на олівці» Західної Європи. На початку конференції один із чільних гостей, президент Європейського парламенту Ганс–Герт Поттерінг в інтерв’ю журналістам закликає політичних лідерів України «припинити працювати один проти одного». «Ми, європейці, можемо підтримати прагнення України до демократії та європейських цінностей, але коли відповідальні політики працюють один проти одного, наші можливості, боюся, обмежені», — цитує главу Європарламенту УНІАН. Серед тем семінарів і дебатів Всесвітньої політичної конференції–2008: «США: що чекає світ від нації, без якої не можна обійтися», «Росія: внутрішній розвиток і зовнішня політика», «Китай: внутрішній розвиток і домагання влади», «Тропічна Африка: вибух зсередини або підйом?» тощо. Гості Евіана — президент Франції Ніколя Саркозі і прем’єр–міністр Франсуа Фійон, президенти Росії Дмитро Медвєдєв, Швейцарії — Паскаль Кушпен, Туреччини — Абдулла Гюль, Естонії — Тоомас Ільвес, Польщі — Лех Качинський, Ізраїлю — Шимон Перес, глави Сербії, Хорватії та ін., Генсек НАТО Яап де Хооп Схеффер, колишній Генеральний секретар ООН Кофі Аннан, екс–радник президента США з національної безпеки Збігнєв Бжезинський тощо.

 

А ТИМ ЧАСОМ...
Ющенко в Лондоні

Учора Президент Віктор Ющенко перебував з одноденним робочим візитом у Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії. У Лондоні під час зустрічей з прем’єр–міністром Гордоном Брауном та міністром закордонних справ Девідом Мілібендом глава Української держави обговорив питання подальшої інтеграції до Євросоюзу, надання Україні Плану дій щодо членства в НАТО, «аспекти подальших спільних дій із метою недопущення ескалації нових конфліктів у Кавказькому регіоні з урахуванням останніх подій у Грузії».

Також на порядку денному — реалізація масштабних інвестиційних проектів. Зокрема, інформує прес–служба Банкової, у рамках підготовки до Євро–2012 Ющенко пропонує британським компаніям долучитися до розбудови транспортної, готельної, туристичної, спортивної та телекомунікаційної інфраструктури України. Окремим питанням переговорів є лібералізація візового режиму з Великою Британією.

Президента супроводжувала секретар РНБО Раїса Богатирьова, т. в. о. першого заступника міністра оборони Валерій Іващенко, заступник глави секретаріату Президента Андрій Гончарук.