Вересень, четвер, розвал, Томенко...

07.10.2008

В останні дні ми стали свідками маніпуляції. По телебаченню тільки й показують, що політиків, які звинувачують керівництво фракції «Наша Україна — Народна самооборона» у зриві домовленостей. Мене це обурює, бо існуючі домовленості зруйнував Блок Юлії Тимошенко.

Ми домовилися, що в четвер скасуємо низку антиконституційних законів, які на початку вересня прийняли БЮТ і Партія регіонів. І все було в порядку, ми один за одним скасовували закони, набираючи по 226, по 227 голосів. І раптом на законі про референдум — 225 голосів. Так, на мою думку, такий закон потрібен, але ця редакція відкривала можливість для впровадження федералізму чи надання російській мові статусу державної. І хто «утримався»? Микола Томенко, віце–спікер українського парламенту. Він не був відсутній, не відмовився голосувати, а проявив свідому позицію — «утримався». Потім Верховна Рада спробувала повернутися до того голосування, але народні депутати ще двічі дали по 225 голосів. Це свідоме «утримався» дезорганізувало народних депутатів, фактично саме голосування Томенка поклало край нашим домовленостям.

У ці дні я згадую інший вчинок Томенка, ще за вересень 2005 року. Тоді, після скандальної прес–конференції Олександра Зінченка, існувала можливість збереження демократичної команди. Під час зустрічі Президента Віктора Ющенка та Прем’єр–міністра Юлії Тимошенко була досягнута домовленість, що уряд залишиться працювати, залишиться й Тимошенко, а у відставку підуть Томенко (віце–прем’єр. — Ред.) й Турчинов (голова СБУ), а з іншого боку — Порошенко (секретар РНБО) та «любі друзі». Всі перехрестились, потиснули руки, а вранці наступного дня Томенко вийшов на прес–конференцію, наробив гучних заяв і фактично зруйнував ті домовленості. І після цього Президент відправив у відставку весь уряд. До речі, це теж сталося в четвер.

У мене постає питання: чому тоді, чому тепер Томенко так вчинив? Я дуже хотіла б одержати від нього відповідь на це запитання.

Лілія ГРИГОРОВИЧ
народний депутат від «НУНС»