«Чорна мітка» парламенту

07.10.2008
«Чорна мітка» парламенту

Хрест на парламенті: бойовим духом для розпуску ВР Президент Віктор Ющенко зарядився на місці битви під Пилявцями. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Сьогодні в секретаріаті Президента відбудуться політичні консультації щодо ситуації в парламенті. А ситуація така, що там уже більше місяця нема коаліції. Це є підставою для розпуску парламенту. За Конституцією, такі консультації Президент має проводити перш ніж розпустити Верховну Раду. Чи означає сьогоднішня зустріч остаточну передачу Верховній Раді «чорної мітки»? У квітні 2007–го відразу після подібних консультацій Президент підписав указ (так званий «перший указ») про розпуск Верховної Ради та оголосив про проведення дострокових виборів.

 

Слово о праві Вікторовім

Президент України розповів про дату проведення консультацій під час поїздки в Хмельницьку область. «Я цілком розумію, що в мене є повне право сьогодні розпустити парламент, — сказав Віктор Ющенко. — Ті міжпартійні домовленості, які сьогодні існують, я хотів би, щоб вони були завершені за кілька днів або я розпускаю парламент. До 7 жовтня я даю шанс тим, хто пішов на «бокові романи», тим, хто нікуди не ходив, поспілкуватися як відповідальні політичні люди і запропонувати суспільству та державі вихід із цієї западні». Глава держави запевнив, що прийме будь–який формат коаліції, а до парламенту подасть будь–яку затверджену кандидатуру Прем’єр–міністра.

У вчорашньому зверненні до парламентаріїв, яке було оприлюднено прес–службою Президента, Віктор Ющенко натякнув, що може на якийсь час відкласти намір розпустити Верховну Раду: «Шановні депутати, шанс на порозуміння є. Покладаюся на вашу відповідальність за майбутнє України». У цій заяві Президент оцінив переговорні процеси щодо двох варіацій коаліції: БЮТ, ПР, КПУ проти БЮТ, «НУНС», Блок Литвина. «Зрештою, об’єднання Блоку Юлії Тимошенко і Партії регіонів так і не було скріплене підписами. Не бачу в цьому нічого дивного. Очевидно, особисті владні амбіції лідерів двох політичних сил не дозволили їм дійти згоди», — прокоментував Ющенко.

Щодо другого варіанта, то, зізнається Віктор Ющенко, «я на боці тих виборців, хто хотів би відновлення демократичної коаліції». «Водночас неозброєним оком видно, що зусилля Блоку Юлії Тимошенко щодо повернення до демократичного формату більшості — ні що інше як політичний хід для збереження владних повноважень, і не мають на меті створення дієвої коаліції, яка об’єдналася б навколо національних пріоритетів», — заявив Президент.

Насамкінець Ющенко констатував: «Згоден, ще одні дочасні вибори — це стрес для країни. Проте не забуваймо, що позачергові вибори — це радикальний, але конституційний і цілком демократичний шлях розв’язання кризових ситуацій».

Яка Італія, якщо тут своїх проблем купа?

Задля проведення консультацій Вікторові Ющенку довелося скоротити офіційний візит до Італії. За попереднім планом, він мав початися сьогодні. Замість запланованих двох днів поїздка триватиме трохи більше доби (виїзд — завтра).

Перед консультацією з керівництвом парламенту та лідерами фракцій Президент проведе зустріч із «Нашою Україною — Народною самообороною». Мета зустрічі — сприяти процесу формування парламентської коаліції. «Президент готовий присвятити кілька годин свого робочого графіка задля допомоги фракції прийняти рішення щодо прискорення створення коаліції», — розповіла журналістам прес–секретар Президента Ірина Ванникова.

Можливо, ця зустріч буде не менш важливою, ніж самі консультації. Адже позиція «НУНС» і почесного голови НСНУ є вирішальною для можливого поновлення демократичної коаліції. Зі свого боку — БЮТ пішов не на всі компроміси, але кроки назустріч зробив. «Якщо Президент поміняє свою позицію, то поміняє свою позицію і «Наша Україна». Якщо Президент не зробить цього кроку, то, швидше за все, відновлення демократичної коаліції стане неможливим», — каже Тарас Стецьків, представник «нашоукраїнської» меншості.

А Ківалов підраховує по–своєму

Тим часом народний депутат від Партії регіонів Сергій Ківалов, який колись очолював Центральну виборчу комісію, заявив, що Президент України поки що не має права розпускати Верховну Раду, а таке право з’явиться після 15 листопада. Ківалов посилається на 90 статтю Конституції, яка передбачає, що повноваження Верховної Ради, обраної на позачергових виборах, не можна припиняти протягом року від дня обрання. На думку Ківалова, відлік повинен вестися з 15 листопада 2007 року, коли ЦВК своєю постановою зареєструвала 300–го депутата, що означало обрання парламенту, повідомляють «Українські новини».

А народний депутат від БЮТ Сергій Соболєв заявив про те, що «тимошенківці» оскаржуватимуть указ Президента про розпуск парламенту, якщо він буде оприлюднений до 23 листопада. «Потрібно рік відраховувати від моменту, коли ця Верховна Рада, народні депутати прийняли присягу, — пояснив свою математику пан Сергій. — Таким чином вона стала легітимною у листопаді». Соболєв сказав, що БЮТівці оскаржуватимуть указ у «відповідному адміністративному та Конституційному судах».

 

СЦЕНАРІЇ

Як повідомляє газета «Коммєрсант–Україна», посилаючись на джерела в БЮТ, глава секретаріату Президента Віктор Балога зателефонував Юлії Тимошенко й запропонував шлях виходу з кризи: Президент схвалить створення нової коаліції БЮТ і «НУНС» у випадку, якщо Тимошенко відмовиться від посади Прем’єр–міністра. «Нам запропонували висунути на Прем’єра будь–якого БЮТівця, крім Тимошенко, — заявило джерело. — Звісно, цей варіант не може бути прийнятий. Але переговори продовжуються, і я сподіваюся, що до вівторка ми знайдемо компроміс, тому що від розпуску потрібно відмовитися як від свідомо програшного варіанта».

Тим часом народний депутат Тарас Чорновіл, який минулого тижня вийшов із Партії регіонів на знак протесту проти співпраці ПР із Банковою, вчора на прес–конференції розповів про нібито відомі йому «два паскудні сценарії»: припинення повноважень Верховної Ради без призначення подальших виборів до ВР, а також призначення дати виборів на 28 грудня або 4 січня, коли явка виборців у зв’язку з новорічними святами і не перевищить 50%. «Після цього — оголошення повторного голосування, що знову зривається вже за допомогою судів. Після цього — вибори в конституційній асамблеї», — каже екс–«регіонал». Утім з якого пальця висмоктав таку версію, він не повідомляє