Підмосковні вечори Тимошенко

04.10.2008
Підмосковні вечори Тимошенко

(Рейтер.)

У Росії, де культ «справжнього мужика» екс–президента, а нині прем’єр–міністра підтримується в тому числі й «глянцевими» методами, Юлії Тимошенко тепер заздрять мільйони жінок. Чотири години наодинці з Володимиром Путіним, та ще й проти ночі — це ж утілення найпотаємніших мрій. Однак для того, щоб о 23–й вийти з резиденції ВВП задоволеною, бути лише красивою жінкою недостатньо. Інша річ, якщо ти — Прем’єр–міністр, лідерка однієї з найпотужніших в Україні політичних сил і реальна кандидатка в президенти. А вже після Путіна був візит і до Медведєва...

 

Яка в Україні влада — така й ціна на російський газ?

За свідченням очевидців, присутніх на переговорах української та російської делегацій уже в розширеному складі, атмосфера в заміській резиденції Путіна Ново–Огарьово була настільки доброзичливою і конструктивною, що міністри, журналісти, охорона розслаблено розповідали одне одному анекдоти й не сумнівалися: лідери про все домовляться.

За підсумками зустрічі був підписаний Меморандум про співробітництво в газовій сфері, який, як згодом на прес–конференції сказав Путін, «ляже в основу механізмів підтримки цієї системи в належному стані». Найочікуванішим результатом переговорів мала стати конкретна ціна на газ — українські урядовці висловлювали сподівання на те, що росіян вдасться вмовити підвищувати її до європейського рівня принаймні поступово, а не одразу. Єдине, голова НАК «Нафтогаз України» Олег Дубина по завершенні переговорів у четвер висловив сподівання, що ціна на природний газ для України у 2009 році не вийде за межі 250—300 доларів за кубометр.

Проте конкретної вартості «блакитного палива» для України визначено все ж не було. Що, в принципі, й не дивно, адже для Росії встановлення тарифів на газ для країн колишнього СРСР завжди було не так економічним, як політичним кроком. А отже, доки політична ситуація в Україні залишається нез’ясованою, а прізвище майбутнього керівника держави — невідомим, буде невизначеною й ціна.

«Рука Москви» за Тимошенко — це «брєд», а за Україну росіянам сумно

Як справжній чоловік, Володимир Путін намагався захистити честь жінки, назвавши твердження про те, що за діями Юлії Тимошенко є «рука Москви», «брєдовими». «Це виглядає просто смішно і комічно. Наприклад, коли я дізнався зі ЗМІ, що пані Прем’єра обвинувачують ледве не в отруєнні Ющенка, — це просто якийсь паноптикум», — поіронізував російський лідер. Путін зазначив, що «це було б смішно, якби не було так сумно». «Нам сумно, що нашим сусідам, великій європейській країні з багатомільйонним населенням, не вдається подолати процеси, що не дозволяють нам вибудовувати довгострокові економічні відносини», — поспівчував Путін, не приховуючи, що в ході переговорів з українським Прем’єр–міністром «по кожній темі доводилося задаватися питанням, що буде через місяц­ь, через два місяці... Ми зацікавлені, щоб це скоріше закінчилося».

При цьому ВВП запевнив: «Якщо серйозно говорити, кого Росія підтримує, а кого ні, то треба мати на увазі, що Росія буде підтримувати український народ і поважати його вибір, хоч яким би він був». Але «багато чого в лінії політичного керівництва нас тривожить. Кажу це прямо».

Співрозмовник Тимо­шенко так часто нагадував про нібито участь України у збройному конфлікті в Грузії і «позицію українського керівництва» щодо цієї війни, що не залишив жодних сумнівів, чиї саме дії в українській владі викликають у Кремля тривогу й антипатію. Особливо якщо додати ще й «спроби реабілітувати тих осіб, що співпрацювали з нацистами під час Другої світової війни» та «штучних запитань навколо (базування) Чорноморського флоту».

Дружньо підтримуюч­и свою симпатичну колегу й тавруючи її опонентів, Путін дійшов до того, що обізвав «мазуриком» (тобто злодюжкою) особу, яка того дня «утянула» в «Борисполі» літак Тимошенко.

До Медведєва — посеред ночі

Після переговорів зі своїм російським колегою Юлія Тимошенко мала зустріч із президентом РФ Дмитром Медведєвим — також у його заміській резиденції. Про подробиці цих перемовин, які розпочалися майже опівночі (і також за участю Володимира Путіна), відомо значно менше. Як повідомляє прес–служба Кремля, обговорювали досягнуті домовленості у сфері економічної співпраці, у тому числі в енергетичній сфері, а також поточну політичну ситуацію в Україні й підходи до формування Європейської системи безпеки.

 

ПОЯСНЕННЯ

Юлія Тимошенко: Ціна газу ще невідома, але «Росукренерго» з ринку вже вимітається

За якою ціною Україна наступного року купуватиме російський газ, не може сказати і Юлія Тимошенко. Учора на брифінгу Прем’єр–міністр розповіла, що на переговорах у Москві йшлося про «пропорційне збільшення вартості за три роки». «Ми зняли загрозу шокової ринкової терапії з 1 січня 2009 року, коли планувалось призначити Україні ціну на газ на рівні 500 доларів, — потішилася ЮВТ. Й уточнила: — Щоб визначитися з ціною, потрібно укласти угоди з центрально–середньоазійськими країнами. У Російської Федерації ще такі угоди остаточно не укладені, та ми сподіваємося, що це все буде завершено протягом місяця. Але Україна вже має повністю відпрацьовані контракти, підписано меморандум, і, безумовно, логіку, за якою буде формуватися ціна».

Щодо тарифу на транзит російського газу до Європи, то, за словами Тимошенко, під час переговорів із російськими можновладцями вдалося знайти «таку формулу, яка не призводить до збільшення ціни на газ, а навпаки, призводить до її зменшення». Йдеться про «технічний газ, який використовується для прокачки російського природного газу через Україну до Європи», і вартість цього технічного газу «буде обговорюватися в окремому переговорному процесі».

Також Юлія Володимирівна повідомила, що «закрила всі тіньові схеми в газових постачаннях, які фінансували вищих керівників держави». Меморандум, підписаний у Москві, «передбачає, що з 1 січня 2009 року «Нафтогаз» і «Газпром» переходять на прямі контракти в поставках газу». Тобто, як наголосила Тимошенко, з Нового року «цілком і повністю вимітається з ринку «Росукренерго» як тіньова структура, що підживлювала корупційними потоками вищу владу в Україні багато років поспіль».