Серця — трьох, співзвучності — жодної

04.10.2008

Демократи не об’єдналися навіть перед розстрілом. Переговори між БЮТ і «НУНС» безуспішні, коаліції немає. Вчора, за версією частини політиків та експертів, Президент отримав право розпустити Верховну Раду. Але глава держави поки не збирається оголошувати дострокові вибори: «Переговорний процес триває, і я хотів би, щоб він у найближчий час приніс плоди». Але «якщо цього не станеться, я скористаюся своїм конституційним правом щодо розпуску парламенту», — сказав учора Президент під час наради з головами облдержадміністрацій.

 

Різночитання щодо дати

Натомість Юлія Тимошенко вважає, що коаліція має в запасі час для переговорів, і Президент отримає можливість розпустити Верховну Раду тільки в середині жовтня (тобто через 30 днів після оголошення про розпад коаліції, надрукованого в «Урядовому кур’єрі», а не через 30 днів після ухвалення рішення фракції «НУНС» про вихід із коаліції). Перебуваючи позавчора в Москві, за день до «часу Х», пані Юлія сказала: «Я майже впевнена, що завтра, за Конституцією і за законами України, не останній день. Тобто в нас є ще, як мінімум, десять днів».

Водночас БЮТівець Андрій Кожем’якін вважає, що Президент розпустить ВР уже в понеділок. «Мені здається, що сценарій буде такий: в суботу ввечері, або в неділю, Президент може звернутись до українського народу, а в понеділок ми всі будемо свідками, коли з’явиться указ, в якому буде сказано, що вибори планується провести 7 грудня. Може бути й інша дата — 14 грудня», — каже Кожем’якін.

«Грузинська резолюція» — як зачіпка

Але в будь–якому разі якийсь час на переговори й роздуми залишається, принаймні це випливає зі слів Президента. І тут уже інша проблема — керівники «Нашої України» не йдуть назустріч БЮТівцям. Незважаючи на те, що Блок Тимошенко дав задній хід майже всім законопроектам, проголосованим із Партією регіонів 2 вересня, між колишніми демкоаліціянтами залишається кілька непорозумінь. Головна озвучена зачіпка — «грузинське питання». БЮТівець Кожем’якін сказав, що «НУНС» ультимативно вимагає підписати спільну заяву щодо подій на Кавказі. «Якщо таку позицію займає керівництво фракції в особі Кириленка та Зварича, то, напевно, вони отримали таку команду, і цілеспрямовано руйнують переговори», — вважає нардеп із Блоку Тимошенко.

Учора Юлія Тимошенко демонстративно на брифінгу для журналістів підписала резолюцію щодо подій у Грузії. Не ту, яку пропонує «НУНС», а ту, яку на саміті «Україна—ЄС» підписав Президент України Віктор Ющенко. «Щоб не було більше закидів, ніби БЮТ ще якісь заяви по Грузії не зробив, я і на українській, і на французькій мові хочу підписати цю заяву», — оголосила Тимошенко. Відтак вона вважає, що БЮТ виконав усі умови, які висувалися для створення «демократичної коаліції—2». «Я декілька днів тому оголосила, що просто із заплющеними очима — заради стабільності і європейської стратегії України — приймаю будь–які ультиматуми. І ми вчора повним складом фракції проголосували всі ультимативні вимоги Президента, і проголосували так, що Президент мав би бути задоволений», — сказала Тимошенко.

Без злого умислу, але й без щирості?

Як уже повідомляла «УМ», один із тих законопроектів так і не вдалося скасувати. Йдеться про проект закону про референдум, який, за деякими побоюваннями, відкривав шлях для референдуму щодо державного статусу російської мови. Спочатку парламентарії не дотиснули одну зелену кнопку за скасування попереднього голосування — 225. А потім з такою ж результативністю ще двічі провалили голосування за повернення до повторного голосування. Що цікаво: в усіх трьох випадках давали «збій» різні депутати, тобто тут недоречно говорити про чийсь злий умисел. Найважливіше, що БЮТ продемонстрував згоду відступити від скандальних законопроектів. Чим наразився на шквал критики від Партії регіонів: «януковичівці» заявили про те, що БЮТівці їх «кинули».

«Я розумію, що демократичну коаліцію взяли в заручники нечесні і непорядні політики. І коли беруть у заручники, то вимагають викуп — ультимативним шантажним шляхом. Якщо ті, хто взяв демократичну коаліцію в заручники, ще будуть щось вимагати, ми будемо це без обговорення приймати», — запевнила Тимошенко.

Президент Віктор Ющенко піддав сумніву щирість дій і слів Прем’єрки. «Сюжети, які вчора відбувалися у парламенті, — один із способів залишити за собою аргументи на передвиборчу кампанію, що, мовляв, ми все зробили для того, щоб була демократична коаліція, але це не вдалося через дії іншої сторони, і тому ми змушені далі працювати над створенням нової коаліції», — вважає глава держави.

 

ДОДАТКОВІ ПРОБЛЕМИ
Литвин пішов. Кириленко — «втік»

Учора Верховна Рада не попрацювала навіть до обіду. Народні депутати не могли домовитися щодо порядку денного, а потенційні коаліціянти — щодо свого союзу. Арсеній Яценюк попрощався з депутатами до вівторка. «Дискусія повинна бути, і я вважаю, що розпуск парламенту має бути останнім із можливих варіантів. Я як капітан корабля — не «Титаніка», дорогі друзі! — але як капітан корабля, робитиму все для того, щоб цей корабель плив далі», — сказав Голова ВР.

У цей критичний момент про вихід із переговорів з БЮТ та «НУНС» заявив Блок Литвина. «Литвинівцям» набридло тупцювати на місці, і «коаліціаду» вони розцінюють просто як «димову завісу». Заступник голови фракції Олег Зарубінський визнав, що БЮТ готовий іти в коаліцію, але секретаріат Президента й «Наша Україна» усіляко намагаються зірвати переговори. «Брати участь у політичних «розводках» щодо нашого блоку ми не хочемо. «Коаліція трьох» на сьогодні неможлива. Ми могли брати участь у консультаціях і йти на відвертий діалог. А коли під прикриттям штучно робиться все для того, щоб хтось зміг розпустити парламент, ми в цьому участі не братимемо», — сказав депутат.

А по обіді на брифінг вийшли керівники п’яти партій, що входять до складу фракції «НУНС» — НРУ, Європейської, ХДС, «Вперед, Україно» та Партії захисників Вітчизни. Невдоволені звинуватили керівника фракції, «нашоукраїнця» В’ячеслава Кириленка, в тому, що він просто «втік» із Верховної Ради. Аби не створювати коаліцію з БЮТ, коли вже закінчилися підстави для відмов від такої коаліції. «Ненашоукраїнці» відтак вимагають скликання засідання фракції та ухвалення рішень, хай і без участі Кириленка.