Україні треба в НАТО,

25.09.2008
Україні треба в НАТО,

«Україна засуджує спроби нелегітимного утвердження державності будь–яких територій», — сказав Віктор Ющенко з трибуни ООН. (Фото Рейтер.)

Для більшості країн світу сесія Генеральної Асамблеї ООН, яка розпочалася вчора у Нью–Йорку, стане майданчиком у боротьбі за існуючий світовий порядок, який похитнувся після вторгнення Росії до Грузії та визнання Москвою самопроголошених Абхазії й Південної Осетії.

У промові, з якою виступив президент США Джордж Буш, пролунала гостра критика на адресу Росії. «Ми мусимо об’єднатися у підтримці народу Грузії. Статут ООН гласить, що у всіх країн — і малих, і великих — рівні права. Російське вторгнення до Грузії стало порушенням цих слів», — цитує Буша «Ассошіейтед прес». Американський лідер також закликав союзників по НАТО та Європейський Союз «задіяти всі зусилля для збереження територіальної цілісності Грузії». Сполучені Штати, провадив далі Буш, «продовжують підтримувати молоді хоробрі демократії», зокрема Україну, Ліван та інші держави.

Виступ Буша з трибуни Генеральної Асамблеї ООН ще раз підтвердив: «холодна війна» між США та Росією почалася. Тільки її ознаки відрізняються від «холодної війни» зразка 70—80–х років. Удар рапірою у відповідь, тобто виступ керівника російської делегації в ООН, слід чекати завтра.

Тим часом молоді сміливі демократії в Нью–Йорку кликали про допомогу. Як інакше можна охарактеризувати виступ президента Грузії Михаїла Саакашвілі, котрий закликав Об’єднані Нації не визнавати незалежність Абхазії та Південної Осетії, а ще яскраво пообіцяв Росії відповісти на її агресію «другою революцією троянд»? Що означала остання фраза, напевно, не знав і сам промовець. Закидати російських «миротворців» трояндовими колючками чи занести море букетів у Держдуму Росії?

Україна ж, яка відчуває себе «номер два» після Грузії, наполягала на своїй готовності от–от вступити до НАТО. Принаймні під час кожної із нью–йоркських зустрічей про це говорив Президент Віктор Ющенко — у Раді закордонних справ (впливовій неурядовій організації США), на зустрічі з керівниками єврейських організацій та української громади Америки, під час переговорів з міністром закордонних справ Німеччини Франком–Вальтером Штайнмаєром. «Конфлікт у Грузії показав низку проблем, на які повинна реагувати в тому числі й українська влада, — наголосив Президент України. — Наша нація ще потребує непростого діалогу щодо приєднання України до НАТО, однак ця дорога, безумовно, буде пройдена». Модель колективної безпеки, продемонстрована Альянсом, підкреслив Віктор Ющенко, є «найсерйознішим, найефективнішим механізмом, який може забезпечити територіальну цілісність України».

«Ми відчуваємо вітер похолодання в міжнародних зносинах, що ускладнює й обмежує спільні можливості. Ліміт безпечності... добігає кінця, — сказав Віктор Ющенко, виступаючи вчора з трибуни ООН. — Ми бачимо тенденцію до номінації загальної системи, наріжним каменем якої є колективність міжнародної волі й повага до суверенітету, територіальної цілісності та непорушності кордонів держав».

Український Президент особливо наголосив, що наша держава має право на такі зауваження, позаяк Україна є співзасновником ООН і співавтором її Статуту. Віктор Ющенко недвозначно пояснив позицію нашої держави щодо нових небезпек, які позначилися в кавказькому регіоні: «Україна категорично засуджує порушення територіальної цілісності... Грузії й збройну анексію її територій. Україна не визнає незалежності самопроголошених республік Південна Осетія та Абхазія. Україна не визнає і засуджує спроби нелігітимного, сепаратистського утвердження державності будь–яких територій». І як резюме — «відхід від принципів ООН, застосування сили, відновлення риторики «холодної війни» викликають нашу глибоку стурбованість. Ці процеси становлять потенційну загрозу як для української державності, так і для інших країн нашого регіону».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>