НОВИНИ ПЛЮС

23.09.2008

Російські кораблі рушили до Венесуели

Учора загін військових кораблів Північного флоту Росії вийшов в океанський похід, який мусить завершитися спільними російсько–венесуельськими навчаннями у Карибському морі 10–14 листопада. Напередодні офіційний представник МЗС РФ повідомив, що до кінця року у Венесуелі будуть тимчасово розташовані російські протичовнові літаки. Такою є відповідь Москви на підтримку, що її висловив Захід Грузії після російської агресії до цієї країни.

На рейд вийшли атомний ракетний крейсер «Петро Великий», великий протичовновий корабель «Адмірал Чабаненко» та кораблі супроводу, повідомляє «Інтерфакс». «Людський фактор» навчань із російського боку складуть тисяча моряків. Дорогою до Атлантичного океану кораблі Північного флоту РФ «зазирнуть» до сирійського порту Тартус, який, як планується, теж може стати російською військово–морською базою. Мимохідь, за даними газети «Ізвєстія», кораблі ВМФ Росії «зазирнуть» у Середземне море — місце базування сил Шостого флоту ВМС США.

Гинуть грузинські поліцейські

Учора вранці у селі Хурча Зугдидського району Грузії, неподалік адміністративного кордону з самопроголошеною Абхазією, на протитанковій міні підірвалися двоє грузинських поліцейських, які патрулювали цей район, передає агенція «Інтерфакс». Напередодні ввечері міліцейський пост грузинів, розташований у цьому селі, зазнав обстрілу з боку Абхазії, один поліцейський загинув. Абхазька влада заявила, що її збройні формування не причетні до обох цих інцидентів.

Концерт на підтримку Грузії

Канадський рок–гітарист та співак Браян Адамс мав розпочати своє європейське турне минулої суботи концертом у Бухаресті. Але днем раніше він завітав до Тбілісі, щоб за православною традицією вшанувати 40–й день від загибелі першого грузина у російсько–грузинському конфлікті. Того ж дня о 20.00 Браян Адамс дав безкоштовний концерт на столичній площі Ріхе. Канадський рокер назвав цей концерт «символічним жестом миру».

Адамс не вперше дає безкоштовні концерти в країнах, які зазнали страждань внаслідок стихійних лих чи воєнних конфліктів. Він втішав людей у В’єтнамі, Пакистані, Йорданії та Шрі–Ланці.

Не пийте, діти, молоко китайське

Загалом 52 тисячі 857 дітей, здебільшого віком 2—4 роки, отруїлися сухим молоком, яке містило промислові хімікати (меламін), повідомив учора в інтерв’ю «Франс прес» представник Міністерства охорони здоров’я Китаю. 12 тисяч 892 маленьких пацієнтів надалі залишаються в лікарнях, із них 104 — у критичному стані. Четверо діток померли. Обурені батьки вимагають відшкодування від фірми «Санлу» та інших виробників зараженої молочної продукції. Тайвань учора запровадив повну заборону на імпорт китайської молочної продукції. Влада Гонконга повідомила про виявлення небезпечного промислового меламіну в молочних продуктах марки «Нестле» китайського виробництва. Хоча Китай не експортує молокопродукти до ЄС, але Єврокомісія ще минулої п’ятниці наказала зміцнити контроль за ввезенням молокопродуктів на кордонах Євросоюзу.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>