І дверима не грюкнули...

23.09.2008

У грі з бельгійцями українці просто зобов’язані були перемагати. Позитивний результат дозволив би підопічним Валентина Мельничука продовжити боротьбу за вихід до фіналу Євро–2009, що відбудеться в Польщі. Поразка ж означала останнє місце в групі та загрозу вильоту з вищого баскетбольного дивізіону.

Про негатив думати не хотілося. Після непогано про­веденої виїзної зустрічі з французами гра в Південному з командою Бельгії не здавалася надто великою проблемою для нас. Тим більше що до неї відновився лідер української команди Артур Дроздов, який пропустив два попередні матчі через травму.

Бельгійці, зі свого боку, мали власного «джокера» — на кінець відбору вони таки змогли залучити форварда мадридського «Реалу» Акселя Ервеля. «У цьому відборі ми вже грали проти стількох баскетбольних зірок, що нас нічим не злякаєш», — такою була реакція Валентина Мельничука на зміни в таборі суперників.

Перед початком гри було добре чути, як наставник нашої збірної закликає підопічних «вгризтися зубами в суперника». У першій чверті українці це й зробили, забезпечивши відрив у п’ять очок. Що сталося з «синьо–жовтими» потім — невідомо. Не пішли кидки в Сергія Ліщука, непомітним був Дроздов (він набрав перші очки лише під завісу першої половини матчу), травмувався Артем Буцький. У бельгійців, як і очікувалося, більшість атак проходили через Ервеля, котрий здобув 11 зі своїх 17 очок якраз до перерви й оформив перевагу гостей у дев’ять пунктів.

До честі молодих українців, здаватися без бою вони не збиралися. Третю чверть наші баскетболісти виграли, а триочковий кидок Ліщука зафіксував рахунок 46:50, але на користь бельгійців.

А потім — провал. Останню чверть гості виграли з відривом у 14 очок. Діяти більш–менш вдало вдавалося тільки Андрію Агафонову та Ліщукові. Що тут казати, коли третім за результативністю в нашій команді став Олександр Кольченко, котрий набрав «аж» шість очок! А як оцінити дії захисту, якщо навіть невисокий розігруючий гостей Ліонель Боско легко міг закидати з–під щита господарів...

Українці впоралися принаймні зі штрафними кидками, які безбожно «мазали» в попередніх поєдинках. Негативно ж «відзначилися» в «пострілах» із середньої відстані: влучними були лише 42 відсотки таких кидків. А триочкові досягли мети тільки в чотирьох випадках із 27 спроб.

Про Польщу тепер доведеться забути. Натомість на українців очікуватиме втішний турнір з аутсайдерами інших груп — командами Чехії, Угорщини та Естонії. Два невдахи з цього квартету мають залишити елітний європейський дивізіон. Сподіваємось, повними лузерами стануть не українські баскетболісти.

Орест ПЕТРІВ

 

ТАБЛО

Відбірковий турнір чемпіонату Європи 2009 р. Чоловіки. 6–й тур.

Група С: Україна — Бельгія — 58:76 (18:13, 11:25, 17:12, 12:26; Ліщук (21), Агафонов (16) — Бегін (18+11 підбирань), Ервель (17), Боско (11), Мурс (10)), Франція — Туреччина — 78:80.

Підсумкове становище: Туреччина — 12, Франція — 9, Бельгія — 8, Україна — 7.

Підсумкове становище інших груп

Група А (після 8 турів): Сербія — 15, Болгарія — 12, Італія — 12, Фінляндія — 11, Угорщина — 10.

Група В: Македонія — 10, Латвія — 10, Португалія — 9, Естонія — 7.

Група D: Велика Британія — 10, Ізраїль — 9, Боснія і Герцеговина — 9, Чехія — 8.

Напряму до фінальної частини потрапляють перші дві команди з кожної групи.

 

ПІСЛЯМОВА

Валентин Мельничук, головний тренер збірної України:

— Чесно кажучи, я не очікував на такий результат. Мені навіть не снилося таке після того як ми зіграли у Франції. Не вистачило досвіду. Причина однієї перемоги у шістьох матчах — я, головний тренер. Я зіграв у демократа, і ця демократія перейшла в анархію. Я повірив у те, що в нас існує професіоналізм, але помилився.

Хочу подякувати своїм хлопцям. За те, що вони три місяці були відірвані від родини, від дому. Дякую, що вони працювали, їздили, проводили вдома один день на місяць. У нас були відмінні моменти в зустрічах із Францією, Туреччиною. На жаль, два найгірші матчі ми провели з нашими прямими суперниками — збірною Бельгії.

Едді Кастеелс, головний тренер збірної Бельгії:

— Кожен знав, що нам треба було перемагати в Україні, це було надважким завданням. Але добре налаштувалися, та й такий класний гравець, як Ервель, став у пригоді. Знаю, що в командних видах спорту неможливо за один день налагодити зв’язки одного гравця з іншою командою, але нам це вдалося.