На одному диханні

23.09.2008

Шлях до І групи Євро–Африканської зони Кубка Девіса для українців складався з трьох етапів. Перші два наші співвітчизники пройшли успішно, хоч і не без труднощів: у Черкасах «поклали на лопатки» єгиптян — 5:0, а на виїзді в Ірландії перемогли у напруженому протистоянні — 3:2. У португальців, з якими збірна України мала зустрічатися у вирішальному двобої за підвищення в класі, цей шлях був не настільки тернистим — Туніс та Кіпр вони здолали з рахунками 4:1 та 5:0. Проте обидва поєдинки проводили вдома.

До минулого уїк–енду українці з португальцями у рамках Кубка Девіса зустрічалися двічі, але жодного разу — на корті з хардовим покриттям. Проте тепер тренерський штаб на чолі з капітаном Орестом Терещуком обрав для змагань дніпропетровський тенісний клуб «Мегарон», де покриття хардове. Результат — перемоги у всіх п’яти поєдинках.

 

Кадри вирішують усе

Уже до початку двобою шанси українців зросли. По–перше, стало відомо, що до Дніпропетровська не приїхав лідер піренейців Фредеріко Жиль (109–та ракетка світу). Вакантне місце «першого номера» збірної зайняв Гастао Еліаш, який у рейтингу посідає лише 464–ту позицію. Шанси його партнерів Леонардо Тавареша та Жоао Соузи на позитивний виступ здавалися ще гіршими, — відповідно, 510–й та 603–й рядки у світовій класифікації. Більшу загрозу складав Руй Машаду, хлопець міцної статури (176).

Тим часом усі українці, за винятком Івана Сєргєєва (331), останнім часом свої позиції поліпшили: Ілля Марченко в рейтингу АТР нині 209–й, Сергій Бубка — 283–й, а Сергій Стаховський на цьому тлі взагалі виглядав поза конкуренцією — 82–га ракетка світу.

Тренерський штаб українців перед початком матчу вирішив зробити хід конем і заявив про намір виставити на ігри тільки Стаховського й Бубку. Логіка така: з «першим номером» усе зрозуміло, а от щодо Бубки, то син легендарного легкоатлета на недавньому Меморіалі Коляскіна лише у фіналі поступився міцному росіянинові Куніцину, зате здолав... Іллю Марченка.

Валідол у перший день...

Вибір тренерів себе виправдав. Бубка–молодший зійшовся у поєдинку з Машаду, найсильнішим у складі португальців. Перемога була за нашим співвітчизником, який нині мешкає у Монте–Карло, — 6:3, 3:6, 7:6, 6:4. Утім хоча сам Бубка заявляв, що приїхав до Дніпропетровська у дуже добрій формі, Орест Терещук на прес–конференції зізнався у своїх сумнівах щодо цього — перебіг поєдинку не вселяв незаперечного оптимізму.

А відкривав матчеву зустріч поєдинок між Стаховським та Еліашем. Здавалося, тут для переживань жодних підстав бути не могло — лідер української команди проти гравця, який вскочив до останнього вагона португальської збірної. Однак гра проходила хаотично, різниці в класі між суперниками особливо не відчувалося. Якщо перший сет Сергій виграв ще більш–менш спокійно — 6:4, то в другому й третьому змусив уболівальників неабияк похвилюватися — 7:6 (лише завдяки успіху на тай–брейку) і 6:4 (при цьому Стаховський програвав 2:4). «Матч не вдався, але ми його виграли», — скаже наш лідер після гри.

...і шампанське в другий

«Валідольний» перший день треба було пережити, щоб дочекатися другого — тепер суперники змагалися у парному розряді. Україну представляли Стаховський із Бубкою, Португалію — Еліаш і Тавареш. Перед початком гри пожвавлення серед глядачів на трибунах «Мегарону» викликала поява Сергія Бубки–старшого з дружиною. І хоча їхній син зізнається, що на нього це аніскільки не вплинуло, саме гра молодого мешканця Монте–Карло справила найкраще враження. Його особливу налаштованість на двобій засвідчив уже перший гейм —наша команда виграла його «насухо» за рахунок потужних Сергієвих подач. І надалі він у цьому важливому елементі гри залишався на коні. Українці перемогли впевнено і красиво — 6:3, 6:2, 6:4. Як сказав капітан Орест Терещук, зіграли на одному диханні.

Таким чином українська збірна достроково забезпечила собі путівку до І групи Євро–Африканської зони Кубка Девіса.

Поєдинки третього дня перетворилися на формальність. Проте наші земляки на куражі зберегли закономірність: резервіст Іван Сергєєв здолав Тавареша — 7:6, 4:6, 6:3, а Марченко не зустрів особливого опору з боку Жоао Соузи — 6:3, 6:3.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Кубок Девіса. Світова група.

Півфінали: Аргентина — Росія — 3:2, Іспанія — США — 4:1.

У фіналі зустрінуться іспанці та аргентинці.

«Плей–оф» за вихід у Світову групу: Чилі — Австралія — 3:2, Велика Британія — Австрія — 2:3, Швейцарія — Бельгія — 4:1, Хорватія — Бразилія — 4:1, Ізраїль — Перу — 4:1, Голландія — Корея — 3:2, Румунія — Індія — 4:1, Словаччина — Сербія — 1:4.

* * *

Українсько–білоруська пара Марія Коритцева/Тетяна Пучек стала переможцем турніру серії WTA в місті Гуанчжоу (Китай, призові — 175 тис. доларів). У фіналі парного розряду сіяний під другим номером дует обіграв Сунь Тяньтянь/Янь Цзи (Китай) — 6:3, 4:6, 10:8.

У фіналі одиночного розряду Звонарьова (Росія, 1) перемогла Пен Шуай (Китай, 4) — 6:7, 6:0, 6:2.

Росіянка Дінара Сафіна (4) виграла турнір у Токіо (призові — 1,34 млн. доларів). У фіналі вона розбила свою співвітчизницю Кузнєцову (5) — 6:1, 6:3 — й вийшла на третій рядок рейтингу WTA. Першою ракеткою лишається американка Серена Уїльямс, друга — сербка Янкович, четверта — Іванович.

Найкраща з українок — Олена Бондаренко — 32–га, сестра Катерина — 55–та.