НОВИНИ ПЛЮС

19.09.2008

ПА ОБСЄ обговорить Грузію

У канадському Торонто вчора відкрилося осіннє засідання Парламентської Асамблеї ОБСЄ. Одним із питань порядку денного форуму, який проходить під девізом «ОБСЄ у відкритому світі: торгівля, безпека і міграція», є обговорення ситуації на Кавказі за участі представників Росії — постійного представника РФ при ООН Віталія Чуркіна, та Грузії — міністра зовнішніх справ Екі Ткешелашвілі. За словами Ткешелашвілі, голова МЗС Росії Сергій Лавров від дебатів із нею відмовився.

Росія офіційно «дружитиме» з невизнаними республіками

Позавчора в Москві Росія підписала з Південною Осетією та Абхазією договори про дружбу, співробітництво та взаємодопомогу. У документах, підписи під якими поставили президент РФ Дмитро Медведєв та президенти невизнаних республік Едуард Кокойти і Сергій Багапш, передбачено подальше укладення окремих угод із низки питань, включно із взаємною військовою підтримкою, в рамках якої Росія отримує право на розміщення своїх військових баз на території ПО й Абхазії.

Заступник міністра зовнішніх справ Грузії Григол Вашадзе від імені офіційного Тбілісі заявив, що договори, підписані РФ із Південною Осетією та Абхазією, не мають жодної юридичної сили.

Центробанки світу спільно борються з кризою

Фінансова криза на фондових біржах світу триває. Зокрема, вчора основний фондовий індекс Японії NIKKEI упав до свого трирічного мінімуму — до 11489,3 пункта. А тим часом центральні банки кількох країн світу — Канади, Англії, Японії, Швейцарії, а також Центробанк Європи і Федеральна резервна система США — оголосили про об’єднання зусиль у боротьбі з глобальною фінансовою кризою. Зокрема, йдеться про надання більшого обсягу коштів, доступних банкам на аукціонах рефінансування, й укладання угоди про валютні свопи (згода на обмін певної кількості валюти на певну дату).

Великий адронний колайдер зупинився

Великий адронний колайдер учора зупинили через перебої з електропостачанням. Як повідомляє агенція «Франс–прес», порушення подачі електроенергії викликали збій у системі охолодження колайдера. За словами представників CERN — організації, яка контролює проект, — колайдер перебуває на стадії пробних запусків, тому збої в його роботі є «цілком нормальним явищем». За кілька годин колайдер обіцяли запустити знову.

В Індії автобус врізався в кіноглядачів

В індійському штаті Біхар автобус на повній швидкості врізався в групу селян, які дивилися фільм у відкритому кінотеатрі поряд із шосе. Внаслідок аварії загинуло 14 осіб, 18 отримали поранення. Як повідомляє «Рейтер», трагедія сталася через те, що водій втратив контроль над автобусом.

Горбачов отримав медаль від США

Національний конституційний центр США вручив екс–президентові СРСР Михайлові Горбачову медаль Свободи за «мужню роль у закінченні «холодної війни». Раніше цю нагороду отримували, зокрема, Нельсон Мандела, Джіммі Картер, Кофі Аннан, Лех Валенса, Віктор Ющенко.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>