Налякали, але програли

19.09.2008
Налякали, але програли

Триочкові кидки Сергія Гладиря ледь не шокували баскетбольну Францію. (Фото ФІБА–Європа.)

Переможний двобій із французами в київському Палаці спорту на початку вересня залишався для української команди найприємнішим спогадом у відборі до фінальної частини чемпіонату Європи–2009. Після нього трапилися дві бліді поразки від бельгійців і турків. Чергова нагода для реабілітації хлопцям Валентина Мельничука випала позавчора ввечері в Ле Мані — у матчі–відповіді проти команди Франції.

Капітан «синьо–жовтих» Артур Дроздов не встиг відновитися після травми, тому не вийшов на майданчик у другому поєдинку поспіль. Однак наша команда не розклеїлася й продемонструвала змістовну гру. Дозволивши господарям повести в рахунку (6:0), українці згадали про свою головну зброю — триочкові кидки, й почали бомбардувати кошик «Ле блюз». Три постріли снайпера Ростислава Кривича вкупі з одним влучанням «хіміка» Андрія Агафонова дозволили гостям несподівано виграти першу чверть.

Тривалий час наші хлопці вели перед, і лише в третій десятихвилинці французи зусиллями зіркових Паркера й Туріафа відірвалися в рахунку — 76:62. А потім 6000 глядачів на трибунах арени раз–по–раз почали хапатися за серце, адже після феноменального спурту збірної України (13:0) перевага їхніх улюбленців розтанула до одного очка! Трьома влучними «трюльниками» поспіль відзначився 19–річний миколаївець Сергій Гладир. Утім у завершальні хвилини підопічні Мішеля Гомеса схилили–таки шальки терезів на свою користь.

Якби не жахливо низький відсоток реалізації штрафних (52 проти 71 у французів) і велика кількість втрат (20 проти 6), українці цілком могли розраховувати на сенсаційну виїзну перемогу над однією з найсильніших команд континенту. А так наразі вони змушені думати про збереження прописки у вищому дивізіоні. Аби уникнути участі в турнірі на вибування, потрібно завтра в останньому кваліфікаційному матчі перегравати в Південному бельгійців.

 

ТАБЛО

Відбірковий турнір чемпіонату Європи 2009 р.

Чоловіки. 5–й тур.

Група С. Франція — Україна — 87:83 (18:22, 25:19, 24:18, 20:24; Паркер (25) — Агафонов (22), Р. Кривич (19), Гладир (12)), Туреччина — Бельгія — 80:64.

Турнірне становище: Туреччина — 10, Франція — 8, Бельгія, Україна — 6.