За дві хвилини від щастя

19.09.2008
За дві хвилини від щастя

Роман Єременко в дебютному матчі в динамівській формі відзначився ударом у стійку воріт «Арсеналу». (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Лондонський «Арсенал» знову приїхав до Києва, і знову ледь не зазнав поразки. До позавчорашнього матчу групового етапу Ліги чемпіонів жереб зводив динамівців із «канонірами» двічі. У поєдинках в Україні перемога була на боці нашого клубу — 3:1 восени 1998–го й 2:1 п’ять років тому. Нинішнє ж «Динамо» поки не дотягує до славетної команди кінця 1990–х. Але, схоже, вже суттєво відрізняється за рівнем гри від минулорічного зразка.

 

Кадрові питання

Напередодні зустрічі Юрій Сьомін вирішував уже звичні проблеми зі стартовим складом. Кілька гравців основи травмовані, а тут ще додалася дискваліфікація Ель Каддурі, який вдало провів матчі проти «Спартака». Марокканець перебрав жовтих карток. До останнього моменту залишалося відкритим питання, кого ж російський наставник поставить у ворота. Вибір знову впав на Станіслава Богуша, якому Палич довіряє значно більше, ніж досвідченому Шовковському.

Якщо цей тренерський хід великого здивування не викликав, то поява у «старті» фінського росіянина Романа Єременка була несподіваною. Гра проти «Арсеналу» стала дебютом для молодого півзахисника в основному складі «біло–синіх». Роман, якщо не брати до уваги кілька «обрізок», динамівської каші не зіпсував.

Англійський початок

«Арсенал» приїхав перемагати. У чемпіонаті Англії хлопці Арсена Венгера роблять це досить вміло. У останньому турі «каноніри» «від­ван­тажили» чотири «сухі» м’ячі «Блек­берну» на його полі, а тур перед тим із рахунком 3:0 перемогли «Ньюкасл». Як вам такий суперник?

Уже зі старту лондонці кинулися забивати. Було помітно, що вони рухаються швидше за господарів. Як результат, у першому таймі біля воріт Богуша було чимало «інфарктних» ситуацій, коли «Динамо» могло пропустити. «Дебютна» трапилася вже на третій хвилині, коли захисники забули про Робіна ван Персі — наш голкіпер парирував удар голландця.

Наступна небезпека виникла поблизу воріт киян після помилки Єременка біля центрального кола — Еммануель Адебайор підхопив м’яч і рвонув уперед, але пробив неточно. У ці хвилини перевага британців у центрі поля була просто вражаючою. Аби переправити м’яч у бік нападу, київським оборонцям доводилося довго пасуватися на своїй половині поля. Принаймні коефіцієнт володіння м’ячем собі покращили.

На останніх хвилинах першого тайму лондонці мали ще одну нагоду відзначитись — той же ван Персі знайшов біля 11–метрової позначки неприкритого Сеска Фабрегаса, але чемпіон Європи пробив просто в руки Богушеві. У киян подібних моментів не було.

Динамівський фенікс

Невідомо, що сказав Сьомін своїм підопічним під час перерви, але в другому таймі динамівці забігали, як ошпарені. Команду гнали вперед компактні, але шумні трибуни стадіону «Динамо»: фанати старалися щосили.

Єременко, прагнучи виправитись за невдачі в першій частині двобою, ледь не забив уже через кілька миттєвостей після поновлення гри. На правому фланзі Роман отримав пас від Ісмаеля Бангури, у штрафній «зафінтив» француза Галласа й пробив по воротах. За Алмунью зіграла штанга. Відчувши, що «Арсенал» не такий уже й страшний, кияни кинулися вперед з новими силами. Невтомний Бангура пройшов правим флангом і навісив у штрафний, де на м’яч очікував Огнен Вукоєвич. Француз Санья не знайшов кращого виходу, ніж завалити хорвата. Чистий пенальті, який холоднокровно реалізовує Бангура, —1:0.

Ще хвилин через десять іспанський арбітр не зважився призначити другий «пеналь» за фол у штрафному майданчику проти Тараса Михалика. М’яч у тому епізоді встиг підхопити Бангура і небезпечно вистрелити по воротах, але повз. Гвінеєць намагався бути максимально корисним, часто випереджав своїх опікунів й організовував атаки своєї команди. Якби Ісмаель ще видав точну передачу Алієву в моменті, коли двоє динамівців виходили проти одного захисника гостей — ціни б йому не було. А так —утомлений Ісма просто віддав м’яч у ноги англійцеві.

А потім був відчайдушний штурм «канонірами» «кабмінівських» воріт. Британці так хотіли досягти цілі, що в одному моменті навіть не віддали господарям м’яч, коли мали це зробити за принципом «чесної гри». І вони таки забили. Тео Уолкотт у штрафному наскрізним вертикальним пасом знайшов одразу двох гравців своєї команди, які опинилися віч–на–віч з Богушем. Забивати міг Адебайор, але останнім ногу підставив Галлас. Що думає молодий голкіпер «Динамо» з приводу гри захисників оборони, промовисто засвідчив відеоповтор моменту.

Нічия, яка здавалася позитивним результатом перед початком матчу, після його закінчення вже не тішила...

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий етап. 1–й тур (результати середи)

Група G

«Динамо» (Київ) — «Арсенал» (Лондон) — 1:1

Голи: Бангура, 64 (пен.) — Галлас, 88

«Динамо»: Богуш, Бетао, Вукоєвич, Алієв, Бангура (Кравець, 90), Єременко, Діакате, Михалик, Несмачний, Нінкович, Юссуф (Асатіані, 90)

«Арсенал»: Алмунья, Санья (Ебуе, 78), Фабрегас, Туре, Галлас, ван Персі (Вела, 84), Уолкотт, Денілсон, Сонг (Бендтнер, 70), Кліши, Адебайор

Попередження: Нінкович, 57; Бангура, 71; Вукоєвич, 82; Діакате, 90 — Санья, 63

Суддя — Медіна Канталехо (Іспанія)

Київ. Стадіон «Динамо». 19 000 глядачів

«Порту» (Португалія) — «Фенербахче» (Туреччина) — 3:1 (Л. Лопес, 11; Л. Гонсалес, 14; Ліно, 90 — Гюїса, 29)

Група Е

«Манчестер юнайтед» (Англія) — «Вільяреал» (Іспанія) — 0:0, «Селтік» (Шотландія) — «Ольборг» (Данія) — 0:0

Група F

«Стяуа» (Румунія) — «Баварія» (Німеччина) — 0:1 (ван Бюйтен, 15), «Ліон» — «Фіорентина» — 2:2 (Пікйон, 73; Бензема, 86 — Джилардіно, 12, 42)

Група Н

«Ювентус» (Італія) — «Зеніт» (Росія) — 1:0 (Дель П’єро, 76), «Реал» (Іспанія) — БАТЕ (Білорусь) — 2:0 (Рамос, 10; ван Ністелрой, 57; вилучення: Хагуш, 63 (Б))

 

ПІСЛЯМОВА

Юрій Сьомін, головний тренер «Динамо»:

— Якби до гри з «Арсеналом» нам сказали, що зіграємо внічию, ми б були надзвичайно задоволені. Але оскільки гра склалася таким чином, що ми були за крок до перемоги, то, звичайно, певне незадоволення результатом є. Але діями своєї команди я задоволений, як і вдалим стартом у Лізі чемпіонів.

Вважаю, що ми показали футбол високого рівня. Наприкінці гри «Арсенал» змусив нас притиснутись до воріт. Довелося залучити до оборони Юссуфа, що не вберегло нас від голу.

 

Арсен Венгер, головний тренер «Арсеналу»:

— Після того як ми зрівняли рахунок, у нас залишалось усього три компенсовані хвилини. Для мене незрозуміло, чому арбітр додав так мало часу, адже в матчі було багато зупинок. Після гри я не отримав від нього пояснення.

Сама гра виявилась доволі різкою. Ми мали нагоди відзначитися й сподівалися зробити це ще в першому таймі. Але пенальті є пенальті. Вважаю, що ми мали забивати значно більше і ця гра є втратою двох очок для «Арсеналу».

 

Еммануель Адебайор, нападник «Арсеналу»:

— Гра виявилася складною, ми втратили чимало моментів. Але зараз ми щасливі, що здобули хоча б одне очко, адже цілком могли програти матч.