Банкова — за троїсту коаліцію з БЮТ,

17.09.2008

Віктор Ющенко сподівається на відновлення демократичної більшості у Верховній Раді та її роботу на реалізацію національних інтересів України. «Президент України неодноразово наголошував, що він є прихильником існування демократичної більшості у парламенті. Адже саме така більшість може бути спроможною реалізувати курс на європейську інтеграцію України і її демократичний розвиток», — так окреслив учора позицію керівника держави заступник голови секретаріату Президента Андрій Кислинський. Основою для такої більшості, за словами представника Банкової, цілком може стати союз «Нашої України — Народної самооборони», Блоку Юлії Тимошенко і Блоку Володимира Литвина, про що останнім часом говорять політики.

«Однак створення такого союзу має бути позбавлене лукавства і відбуватися на основі щирих відносин, а не слугувати димовою завісою для інших, керованих з–за українського кордону, сценаріїв», — цитує Кислинського прес–служба СП.

Заступник голови секретаріату відзначив, що робота над створенням коаліції БЮТ і Партії регіонів (із можливим долученням Компартії, зокрема для внесення змін до Конституції для створення в Україні парламентської республіки) не припиняється. Тривають також контакти Юлії Тимошенко із її російськими кураторами. «Представники російських політичних кіл не тільки публічно привітали можливість створення коаліції БЮТ—ПР, а й спробували підготувати ґрунт для сприйняття такої коаліції в Європі», — каже Андрій Кислинський. Нагадаємо: саме він уперше від імені Банкової звинуватив Юлію Тимошенко у «зраді державних інтересів» та заграванні з Кремлем.

За даними Кислинського, в таких умовах «патріотично налаштовані представники Блоку Юлії Тимошенко почали принципово ставити питання про неможливість утворення «кремлівської коаліції» БЮТ—ПР заради реалізації персональних амбіцій Юлії Тимошенко і її прагнення до абсолютної влади». У цих умовах, вважає заступник Віктора Балоги, Тимошенко прагне «кинути кістку» патріотам у своїй фракції, імітуючи спроби відновити Коаліцію демократичних сил чи забезпечити існування демократичної більшості за участі «НУНС», БЮТ і Блоку Литвина.

Водночас Банкова виступає за створення такої ж «троїстої» коаліції, але ще раз уточнює: «Президент чітко оголосив про підстави, на яких можливе існування коаліції, яка називає себе демократичною. Це — реалізація національних інтересів України, коли рішення приймають у нашій державі, а не імпортують із–за кордону після сепаратних переговорів. Зокрема, рішення, які ухвалені за російським сценарієм щодо розбалансування центральної і місцевої влади, порушення дієздатності правоохоронних органів, наділення народних депутатів невластивими повноваженнями, мають бути скасовані. Коаліція також має чітко визначитися щодо підтримки принципу територіальної цілісності і засудження агресії як засобу вирішення міжнародних конфліктів». Президент «вітатиме» створення більшості на цих засадах. Але «в такій більшості не місце нещирості, грі поза спинами у партнерів і використанню політичного популізму», — резюмує Кислинський.