Державі в поміч

17.09.2008
Державі в поміч

Схема майбутнього центру в Литвинівці.

За роки незалежності в Ук­раїні склалася не надто втішна ситуація зі спортом і фізичною культурою. Підтвердженням цього може бути той факт, що у державному бюджеті вже довгий час немає статті витрат на зведення нових спортивних споруд. Дещо поліпшуватися справи почали лише останнім часом.

Поки держава не поспішає зі спортивними спорудами, за них взялися приватні підприємці. Президент Федерації баскетболу України Олександр Волков таки зміг «вибити» в столиці землю для палацу ігрових видів спорту — передусім, для його дітища — баскетбольного клубу «Київ». А днями про початок будівництва великого комплексу оголосила ще одна добре відома в світі спорту людина.

Вадима Бухкалова знають переважно за співпрацею з братами Кличками в промоутер­ській боксерській компанії K2 East Promotions. Свою комерційну діяльність пан Бухкалов вирішив поєднати зі спортивною ще в одному проекті. У селі Литвинівка Вишгородського району, що за 35 км на північ від столиці, минулої п’ятниці заклали перший камінь величезного спортивно–розважального комплексу загальною площею 19,6 га. Попередня собівартість проекту — 150 мільйонів доларів, а ввести в дію його мають до кінця 2011 року.

Головною спорудою центру буде крита багатофункціональна арена з трибунами на 6 тисяч глядачів (на схемі — об’єкт номер 3). Тут можна проводити як матчі з ігрових видів спорту, так і боксерські поєдинки. Поруч розташується басейн (6) із трибунами на 1300 крісел та футбольний стадіон (2) на 800 глядачів. Неподалік побудують сім тенісних кортів (11) — три криті й чотири відкриті. П’ятизірковий готель на 200 номерів (1) і паркінг на 1500 авто (13) дозволяє центру розраховувати на те, що він стане базою для однієї або навіть двох футбольних збірних, які приїдуть до України на чемпіонат Європи 2012 року. Принаймні Литвинівка залучена до київської обласної програми з підготовки та проведення єврофоруму.

Крім спортивних споруд, на території комплексу зведуть кілька об’єктів і для відпочинку. Зокрема, аквапарк (4), дельфінарій (7), спа–салон (5), лазні (9), ресторани (10), сафарі–парк (14). Узимку на невеликому схилі функціонуватиме лижний спуск (12).