Ситуація планова...

09.09.2008

Про те, що експерти побоюються силового варіанту врегулювання політичної кризи в Україні в контексті останніх указів і дій глави держави, повідомляє «Дзеркало тижня». Щоправда, тижневик не уточнює, яких саме експертів із числа «обізнаних людей» у парламенті та уряді лякає силовий сценарій, до якого нібито може вдатися Президент Віктор Ющенко. Натомість «ДЗ» робить висновок, що глава держави «фактично підготував Внутрішні війська до бойової тривоги і призначив закриту нараду в Генштабі за участі вищого командного складу ЗСУ».

За інформацією видання, розпорядження про термінове проведення наради Президент Ющенко віддав ще у середу, 3 вересня. Про порядок денний не повідомлялося, але для проведення заходу було доручено підготувати захищену від можливого просочування інформації «ситуаційну кімнату» Генштабу. Нібито протягом дня нараду постійно відкладали в часі, а ввечері повідомили про її перенесення на наступний тиждень. Додамо, що вже 4 вересня Президент увів до складу РНБО начальника Генштабу, головнокомандуючого Збройними силами Сергія Кириченка. На жаль, отримати коментар Управління прес–служби Міноборони щодо цієї втаємниченої наради у Генштабі «УМ» так і не вдалося через відсутність більшості співробітників інформаційної групи.

Інший указ Президента, який викликає «побоювання експертів», — це указ від 2 вересня про перевірку стану реформування Внутрішніх військ МВС, відповідно до якого з 15 по 30 вересня бойова тривога у будь–якій із частин ВВ та передислокація частин зі зброєю й технікою стають легітимними. Як пише «ДЗ», деякі члени парламенту й уряду схильні пов’язувати призначений час перевірки Внутрішніх військ з очікуваними подіями у Верховній Раді. Мовляв, саме 15 вересня депутати зберуться на погоджувальну раду для планування роботи Верховної Ради, а 16 вересня, як очікується, в парламенті буде оголошено про припинення існування нинішньої коаліції.

Іншими словами, якщо ситуація вийде з–під контролю, у глави держави може виникнути спокуса застосувати частини ВВ, серед яких є як спецназ, так і механізовані бригади–полки з бронетехнікою, і навіть авіаційні частини з бойовими вертольотами. Такі прогнози силового сценарію «Україні молодій», звісно, повністю спростували в самих Внутрішніх військах МВС. За словами керівника прес–служби ВВ Світлани Павловської, рішення про перевірку стану реформування військ є плановим і «приймалося воно ще у минулому році». «Ніяких дій окремих підрозділів ВВ щодо передислокації не розглядається взагалі», — зазначає пані Павловська.

«Силові прогнози» невідомих експертів спростовує і міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. «Давайте знімемо будь–які домисли. Ідея всебічної перевірки боєготовності внутрішніх військ виникла задовго до політичної кризи в Україні», — повідомив міністр Луценко в інтерв’ю УНІАН.