Восьмирічній дівчинці набридло подружнє життя

09.09.2008

Суд Саудівської Аравії готується до слухання справи про розлучення восьмирічної дівчинки та її 50–річного чоловіка. Дівчинку віддав заміж у такому ранньому віці її батько. Шлюбну угоду було укладено в суді міста Унайзаху, що за 220 кілометрів від столиці країни Ер–Ріяду.

Мати дівчинки, всупереч спротиву батька, подала до цього ж суду заяву про розлучення чудернацької пари. Адвокат повідомив, що мала прагне ходити до школи (з цього навчального року має розпочати навчання в четвертому класі), а не сидіти вдома як «заміжня жінка». Позов про розрив шлюбу підтримали родичі дівчинки та правозахисні організації. Але чоловік не погоджується на розлучення, оскільки «не вчинив нічого протизаконного».

У квітні цього року в сусідньому Ємені було анульовано шлюб між восьмирічною дівчинкою та 28–річним чоловіком. Організації захисту прав дітей свідчать, що діти часто стають жертвами старої ісламської традиції, коли родичі домовляються про шлюби своїх щойно народжених дітей, щоб таким чином «захистити їх від аморальних стосунків».