Миріться та ідіть у НАТО

06.09.2008
Миріться та ідіть у НАТО

«Підтримка Україною Грузії показала іншим державам приклад відваги», — заявив учора у Києві віце–президент США Дік Чейні, який відвідав Україну після турне Кавказом.

У Києві так само, як і в Тбілісі, Чейні відверто і рішуче критикував агресію Росії, хоч такої дефініції й не прозвучало. «Дії Росії у конфлікті з Грузією ставлять під сумнів її статус як надійного міжнародного партнера», — сказав він після зустрічі з Віктором Ющенком, яка відбулася вранці у резиденції «Будинок Городецького». Український Президент заявив у відповідь, що грузинсько–російський конфлікт «ще раз продемонстрував, що єдиною альтернативною моделлю, що зможе забезпечити безпеку країни, є система колективної безпеки НАТО». Віце–президент США відреагував на ці слова миттєво і запевнив: «Союзники на саміті в Бухаресті заявили про те, що Україна буде членом НАТО. Ця заява залишається в силі». Жодна третя держава не може накласти вето на таке рішення, підкреслив Дік Чейні.

Із тем, про обговорення яких пресі не повідомлялося, відомо, що високий гість та український Президент розмірковували з приводу подальшої співпраці у галузі енергозабезпечення. Очевидно, серед широкого поля цієї вкрай важливої теми було місце і для проекту будівництва нафтопроводу «Набукко» через Кавказ в обхід Росії. Адже перед цим Чейні приїздив до Азербайджану і довго спілкувався з тамтешнім лідером Ільхамом Алієвим. Газета «Коммерсант», посилаючись на власні джерела в Баку, пише, що Алієв не дав згоди на лобійований Вашингтоном проект. Як стверджує видання, Чейні був настільки роздратований важкими переговорами, а ще більше — відсутністю чіткого результату щодо нафтогону, що навіть не з’явився на урочисту вечерю, влаштовану на його честь. Утім у Києві коментарів із приводу енергетичних домовленостей не надходило жодних. Можливо, вони таки вимушено поступилися місцем іншим, більш гарячим темам.

Безсумнівно, йшлося про важку політичну кризу в Україні. Можна припустити, що представник Білого дому намагався вмовити протиборні сторони — Президента Ющенка та Прем’єрку Тимошенко — сісти за стіл переговорів і зупинити сповзання України в політичний хаос. Із Ющенком, як відомо, Чейні говорив уже тричі за добу — під час приватної вечері на президентській дачі у Безрадичах та вчора на офіційних переговорах і під час обіду. З Тимошенко він зустрічався учора і, як передає прес–служба уряду, замість запланованих 20 хвилин говорили вони 45 хвилин. «Йшлося про диверсифікацію джерел постачання енергоносіїв, збереження стабільності в регіоні, — звітує прес–служба Прем’єрки. — ...Віце–президент США заявив, що його країна підтримує європейську та євроатлантичну інтеграцію України і наголосив на важливості збереження політичної стабільності в Україні».