Ксенія Ляпіна: Країна — не пісочниця. Коаліцію не руйнують через образи

05.09.2008

Поки що в це мало віриться, але після останніх подій у парламенті Блок Юлії Тимошенко і «Наша Україна — Народна самооборона» можуть сісти за стіл переговорів. І БЮТ, і «НУНС» мають пакет вимог і претензій. Кожна із сил закликає іншу «схаменутися», хоча при цьому БЮТ продовжує «ламати дрова»: ініціює конституційні зміни, підвищення виборчого бар’єру тощо... Голова фракції БЮТ Іван Кириленко вчора сказав: «Вони («НУНС») не поставили другим пунктом у заяві, що переходять у жорстку опозицію до майбутньої коаліції. Тобто вони залишили собі люфт для ведення переговорного процесу — не знаю, з нами чи регіонами. Ми хочемо, щоб із нами». Чи пройдено точку неповернення? Народний депутат від «НУНС» Ксенія Ляпіна каже, що м’яч перебуває на полі БЮТівців. Вона гадає, що шанси на відновлення коаліції — 50 на 50.

 

«Вівторкові події нагадували рейдерську атаку»

— Ксеніє Михайлівно, реакція «НУНС» на змову БЮТу й Партії регіонів була миттєвою. Чи були ви готові до такого повороту подій? Чи це все–таки була спонтанна реакція?

— Уранці ми не очікували, що БЮТ піде на такі кроки. Ми були налаштовані на діалог і вірили в можливість узгодження позицій. «Наша Україна» знала про небажання БЮТ голосувати за постанову щодо Грузії. Вони уникали чітких формулювань із критикою дій Росії. Ми запропонували м’якший варіант, у якому був заклик до Росії відновити територіальну цілісність Грузії і встановити певні обмеження щодо російського флоту, який базується в Україні. Їхня позиція щодо Грузії була очікувана. Але ми не були готові, що вони винесуть ті всі несподівані закони. Коаліція не обговорювала ці проекти. Ми не отримували від БЮТ ніяких звернень, у яких вони б висловлювали свої зауваження до законодавства. Але за один день через ображеного на всіх Олександра Олександровича Омельченка ці проекти вдалося провести через комітет (екс–мер Києва очолює парламентський комітет із питань держбудівництва). Це виглядало як класична рейдерська атака. Власне, нічого дивного нема, бо ці проекти презентував БЮТівець Андрій Портнов.

— Чи є якісь шанси на те, що коаліція демократичних сил збережеться?

— 50 на 50. Очевидне одне: сьогодні м’яч перебуває на половині поля БЮТу. Ми не несемо відповідальність за розвал коаліції. Даремно нас намагаються зробити «крайніми». Нехай визначається БЮТ. Є десять днів. Ці дні передбачені угодою та регламентом: одна з фракцій коаліції попереджає партнерів про свій вихід, і в коаліції залишається цих півтора тижні на узгодження позицій.

— А який механізм? Як можна відмовитися від скандальних законопроектів і повернути статус–кво?

— Дуже простий спосіб: Президент накладе вето, і БЮТ має продемонструвати , що він вето Президента не долає. Це стосується законів про Кабінет Міністрів, Конституційний Суд. Ми також вимагаємо призначити Валентина Наливайченка головою СБУ. Тоді ми вважатимемо, що наші партнери повернулися в рамки коаліційної угоди. Тоді «НУНС» відкликає своє рішення — коаліція цвіте і процвітає.

«БЮТ виступив не проти Балоги, а проти партнерів»

— Ви кажете — «процвітає». Мені здається, що навіть якщо коаліція поновиться (у чому є більше сумнівів), то після пережитого вона ніколи не буде дієвою і міцною.

— Коаліція ніколи не була міцною, і рівень довіри завжди був слабким, але це була коаліція. Я переконана, що коаліція не потребує любові та якоїсь великої довіри. Коаліція потребує формального, чіткого виконання угоди. Шлях, який повертає до коаліції, існує. Але чи йти ним — на сто відсотків вирішує БЮТ.

— Натомість у БЮТ кажуть, що схаменутися має якраз «Наша Україна».

— БЮТ завжди так каже. Точніше, навіть так: коаліцію розвалив Президент і його секретаріат. Це нагадує мені анекдот: «Ти чому Батьківщину зрадив?» — «А вони піском кидались». Образи, які робив Балога, ми ніколи не підтримували, не сприймали і піддавали їх критиці. Адже Президент чітко сказав, що Балога — це керівник технічної служби. Він не є учасником коаліції і не є частиною коаліційного процесу. Вступивши в союз із Партією регіонів, БЮТ виступив не проти Балоги, — Балога, може, цього й хотів, — а проти своїх надійних партнерів. Тимошенко неодноразово заявляла, що їй вистачить сил стояти вище образ. Зараз кажуть, що нерви не витримали. Але це ж не пісочниця! Якщо ти відповідальний політик — ти не можеш піддаватися емоціям.

— Чому, на вашу думку, Тимошенко терпіла досі, а тепер зірвалася? Що сталося?

— Насправді я думаю, що це не спонтанне рішення. БЮТ давно підготував цю комбінацію. Це холодне і виважене рішення. Рішення почати президентську кампанію. БЮТ вирішив позбутися невигідних партнерів. Бо ми маємо якісь принципи, штовхаємо уряд на реформи, займаємо чітку зовнішньополітичну позицію — це не дає Прем’єрові люфту для власної діяльності.

— Як ви гадаєте, БЮТ піде на коаліцію з Партією регіонів?

— Це залежить від розрахунку, який ведуть «тимошенківці». Якщо вони не будуть готові змагатися на виборах, то можуть піти в коаліцію. А якщо більш вигідно буде йти на дострокові вибори, то погодяться на кампанію. Можливо, БЮТ намагатиметься взяти більше голосів на Сході. Не виключено, що вони остаточно переорієнтувалися на Росію.

— А «НУНС» готовий до дострокових виборів?

— Скажу так: ми не в найкращому стані. Але трагедії в цьому не бачу. Бачу трагедію для України, бо вона й далі перебуває в дестабілізованому стані.

«Розколу в фракції нема»

— За вихід із коаліції проголосувало 39 народних депутатів фракції. Інші виступили проти розвалу коаліції. Чи не приведе це до розколу?

— Стривайте! За збереження коаліції виступають усі депутати фракції «Наша Україна — Народна самооборона». Ми дискутували з приводу тих дій, які треба вчинити, щоб БЮТ схаменувся, і чи може він схаменутися взагалі. Обмінювалися думками, чи варто зберігати коаліцію ціною національних інтересів? Якщо вона не відповідає національному інтересу — така коаліція не потрібна. Ми не можемо прикривати собою антидержавницькі кроки. Проти цієї логіки ніхто не виступив. Ті, хто не проголосував за рішення вийти з коаліції, — це ті, хто дискутував з того приводу, чи варто це робити саме зараз. Тому розколу нема.

— Ксеніє Михайлівно, а як ви оцінюєте дії «Народної самооборони»? Депутати цієї групи не підтримали вихід із коаліції, а у вівторок проголосували за кілька проектів, підготованих БЮТ і ПР.

— Позиція «Народної самооборони» мутна і незрозуміла. Юрій Луценко, на превеликий жаль, теж зайняв промосков­ську позицію. Це було помітно ще з його реакції на кавказькі події. Свого часу Луценко запевняв, що не піде в коаліцію з Партією регіонів. А тут він скерував свою силу на підтримку проекту, який готувався «регіоналами».