«Ключі» від ключових напрямів

05.09.2008
«Ключі» від ключових напрямів

Володимир Огризко.

Учора в парламенті було зареєстровано проект постанови про звільнення Володимира Огризка з посади міністра закордонних справ. Ініціатором проекту виступив «регіонал» Василь Кисельов. Але вчора, принаймні в першій половині дня, текст цього цілком несподіваного документа на сайті ВР так і не з’явився. Отож, згідно з чинним законодавством, такі ключові фігури, як міністр закордонних справ та міністр оборони, можуть бути зміщені лише після подання Президента. Незаконність «викидання» Огризка з уряду очевидна.

Тому БЮТ відхрестився від цієї ідеї. Так, перший заступник голови фракції ім. Тимошенко в парламенті Андрій Кожем’якін сказав учора агенції УНІАН, що «внесення такого проекту постанови є для мене новиною; ніякі кадрові питання ми не обговорювали, бо не маємо права — в нас є коаліція, вона поки що існує». На думку Кожем’якіна, «Регіони» «дуже поспішають (з цим питанням. — Ред.)».

Зате майбутні коаліціянти БЮТ не приховують причин роздратування Огризком — «політика, яку провадить МЗС», тобто непідлеглість політиці Кремля. Кисельов каже, що внаслідок протистояння Росії «Україна буде поставлена на коліна». Його фракція невдоволена тим, що МЗС засудив дії Росії в Грузії і не визнав незалежність Південної Осетії та Абхазії. (До речі, не визнав ці сепаратистські утворення весь світ, а за прикладом Росії вчора пішла тільки одна держава — Нікарагуа).

Формальною ж причиною для подання згаданого проекту постанови Кисельов називає дозвіл американському військовому кораблю «Даллас» зайти в український порт без узгодження цього з парламентом. «Огризко мусив направити ноту протесту у зв’язку з цим (мається на увазі американській стороні. — Ред.)», — обурюється депутат.

Варто згадати, що ідіосинкразія на Володимира Огризка у «регіоналів» давня і неминуча. Вони склали базову кількість «багнетів» у ВР, аби «провалити» кандидатуру Огризка на посаду міністра минулого року. Тоді компромісною фігурою на цю посаду став Арсеній Яценюк.

«Даллас», який зайшов у Севастополь, не порадившись із народними обранцями з Донеччини, став приводом для розмов у ВР і сьогодні — парламентарії заслухають міністра оборони Юрія Єханурова та главу зовнішньополітичного відомства Володимира Огризка. Учора за таке рішення проголосували 345 із 389 зареєстрованих у сесійній залі депутатів.