НОВИНИ ПЛЮС

03.09.2008

«Густав» ослаб

Ураган «Густав» після атаки на узбережжя США ослаб і був перекваліфікований у тропічний шторм. Учора вранці швидкість вітру впала до 95 кілометрів за годину. Новий Орлеан частково затоплено тропічними зливами, але наслідки не є такими трагічними, як прогнозували. Втім, за даними «Ассошіейтед прес», попри надзвичайні заходи безпеки, під час урагану таки загинули вісім осіб.

А в Атлантичному океані утворився новий ураган — «Ханна». У ніч на вівторок він пройшов південно–східною частиною Багамських островів і сьогодні має дістатися узбережжя США. «Ханна» несе з собою тропічні зливи, високі хвилі та супрово­джується вітром зі швидкістю 130 км/год.

Надзвичайний стан у Таїланді

У столиці Таїланду — Бангкоку — запроваджено надзвичайний стан у зв’язку з антиурядовими протестами, які тривають кілька днів і позавчора закінчилися першими жертвами. Уряд дозволив військовим затримувати протестуючих у будь–яких місцях міста, розганяти будь–які зібрання більше п’яти осіб, а також закривати ЗМІ, якщо вони «підривають громадську безпеку». Антиурядова опозиція заявила, що не має наміру підкорятися режиму надзвичайного стану. Опозиція та профспілки вимагають відставки глави уряду Самака Сундаравея та проведення нових парламентських виборів.

МЗС України рекомендує нашим туристам ураховувати складну ситуацію в Таїланді при плануванні поїздок до цієї країни.

Асо замість Фукуди

Генеральний секретар правлячої в Японії Ліберально–демократичної партії (ЛДП) Таро Асо заявив учора, що готовий зайняти пост прем’єр–міністра після позавчорашньої відставки глави уряду Ясуо Фукуди. Очікується, що 20 або 22 вересня відбудеться партійне голосування з обрання нового керівника партії, який відтак автоматично займе посаду прем’єр–міністра.

67–річний Асо був головним суперником Факуди всередині партії. Він був обраний генсеком ЛДП лише минулого місяця. Асо попередньо очолював МЗС Японії, відомий консервативними поглядами, але при цьому є харизматичною фігурою.

Дострокові вибори в Канаді

Лідер канадської парламентської опозиції Стефан Діон та прем’єр–міністр Стівен Харпер повідомили про проведення дострокових парламентських виборів. Причиною стала нездатність правлячої партії та опозиції узгодити порядок денний наступної сесії парламенту. Речник прем’єр–міністра Корі Тінікі повідомив, що глава уряду через два–три дні остаточно визначиться, оголошувати чи ні дострокові вибори, а якщо так, то коли. Уряд меншості Стівена Харпера було сформовано в січні 2006 року.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>