Довгі пальці під куполом

02.09.2008
Довгі пальці під куполом

Якщо постаратися, то можна проголосувати однією рукою, як раніше. В Яценюка майже виходить. (Фото Укрінформ.)

Державний гімн сповістить сьогодні про старт третьої сесії Верховної Ради шостого скликання. Кілька днів тому, в п’ятницю, намагаючись взяти коментарі в народних депутатів, кореспондент «УМ» заставав багатьох на відпочинку за кордоном. Осінь переступила через останні літні вихідні, і знову збирає народних депутатів у сесійній залі.

 

Крутіший той, у кого... довші пальці

У Верховній Раді народних депутатів чекають обновки. Біля входу до сесійної зали буде встановлено 27 державних прапорів: від кожної області, АР Крим, Києва й Севастополя. Під кожним стягом буде напис області. Як розповів Голова ВР Арсеній Яценюк, «Україна — потужна єдина сильна держава, і кожна область, і кожен народний депутат, який представлений цією областю, матимуть власний прапор біля входу в парламентську залу».

Ще один цікавий символ з’явився в самій сесійній залі. На основній стіні (тій, що за трибуною) з’явилося блакитно–жовте панно, на якому зображено Державний герб. Раніше на цій стіні висіла карта України, поділена поперек синім і жовтим кольором. Арсенію Яценюку цей витвір не подобався. «Тут було щось таке на зразок кабінету географії, який поділив державу на дві половини», — поскаржився спікер і сказав, що нове оформлення створює кращу атмосферу.

Ще одна зміна чекатиме народних депутатів за робочими місцями. Як і обіцяв Яценюк, парламентаріям встановлять оновлену систему для голосування. Тепер народні депутати не зможуть голосувати за кількох колег. Для того щоб голос було зараховано, однією рукою доведеться утримувати кнопку, а іншою — здійснювати волевиявлення. Отже, перекинутися на сусідні пульти не вийде. «Мене ніхто не переконає в тому, що вчитель із Криму повинен приходити на роботу, лікар у Донецьку — також, а депутат у Києві не повинен цього робити», — каже спікер. Нова система почне працювати не одразу, а через два–три тижні, розповів Яценюк, бо наразі не отримано ще кількох дозволів.

До речі, під час презентації оновлених пультів трапився курйоз. Журналісти, які мали довгі пальці, виявили, що депутат із довгими фалангами зможе однією рукою охопити дві кнопки. Теоретично зберігається можливість, що такий чолов’яга голосуватиме відразу за двох. Журналісти жартують: тепер у списки партій братимуть за розміром пальців. Якщо ж серйозно, то Арсеній Яценюк обіцяв виправити недолік. І сказав, що поки фахівці не усунуть помилку — коштів не отримають.

У нової системи з’явилися критики. Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко вчора заявила, що введення такої системи — «це якраз виконання першого з п’яти пунктів на стерилізацію демократичної коаліції». Особисте голосування справді позначиться на дієздатності коаліції: за нестачі голосів «більшовики» втрачають можливість голосувати за тих, хто лікується, перебуває у відрядженні чи їсть у буфеті.

Початок принесе кінець?

Дієздатність коаліції є основною інтригою третьої сесії ВР. Учасники коаліції продовжували сваритися влітку, поза політичним сезоном. А тепер, після початку роботи Верховної Ради, протиріччя між ними ще більше загостряться. Камінь перший — події у Грузії. Представники «Нашої України — Народної самооборони» зареєстрували у Верховній Раді проект постанови щодо подій на Кавказі і наполягають, аби парламент розглянув цей документ.

Під час учорашньої погоджувальної ради голова фракції «НУНС» В’ячеслав Кириленко натякнув: якщо БЮТ не проголосує за «нашоукраїнську» постанову щодо подій у Грузії — «НУНС» може вийти з більшості. «Якщо такої підтримки не буде, ми будемо вважати, що коаліція не може дійти згоди по такому ключовому пункту, і для «Нашої України» це буде приводом для дискусії як у середині фракції, так і в середині коаліції демократичних сил», — сказав він.

Партія регіонів відчуває протиріччя у стані опонентів і намагається підіграти розбратові. Віктор Янукович сказав під час погоджувальної ради, що «регіонали» наполягають, аби першим питанням слухалася саме резолюція щодо подій на Кавказі (в опозиціонерів є свій документ). А втім, самій Партії регіонів теж треба стиснутися паском єдності. Бо в їхніх лавах через оцінку подій на Кавказі теж виник скандал: секретар РНБО Раїса Богатирьова сказала, що заява Януковича про потребу визнання Абхазії та Південної Осетії — це приватна думка Віктора Федоровича, але не позиція партії. В таборі Януковича здивувалися і тепер готуються застосувати до Богатирьової якісь санкції.

Президент України, який у­чора проводив зустріч із Голо­вою Верховної Ра­ди Арсенієм Яценюком і В’ячеславом Ки­риленком, теж вважає, що нинішня сесія стане тестом для коаліції, яка «переживає зараз важкі часи». «Сьогодні першим пунктом порядку денного є не підвищення ефективності її діяльності, а підтвердження її життєздатності загалом. Повторюю: доля коа­ліції у руках самої коаліції, а не Конституційного Суду», — заявив Ющенко. На думку Віктора Андрійовича, парламент мусить дати оцінку подіям у Грузії, і «консолідована позиція коаліції у цьому питанні підтвердить її дієздатність».