НОВИНИ ПЛЮС

23.08.2008

Хаос у Сомалі

Сомалійські ісламісти позавчора піддали мінометному обстрілу резиденцію президента країни Абдулли Юсуфа Ахмеда в столиці країни Могадішо. Внаслідок нападу було вбито щонайменше 27 охоронців президентського палацу, ще 35 отримали поранення. В іншій сутичці між бойовиками та урядовими військами загинули щонайменше шестеро цивільних, повідомляє «Франс пресс». Сомалі з 1991 року є фактично некерованим та перебуває в стані перманентної громадянської війни. Всі мирні домовленості негайно порушуються. На цьому тлі тривають піратські захоплення іноземних суден біля узбережжя країни. Позавчора пірати захопили два чергові кораблі: японський танкер та іранський фрахтовий корабель. За два дні до цього до рук піратів потрапив малайзійський танкер. Загалом упродовж серпня сомалійські розбійники захопили шість суден.

Угорщина перепрошує чехів і словаків

Уряд Угорщини звернувся до уряду Чехії і чеського та словацького народів з офіційним вибаченням за участь угорських військ в операції «Дунай» — інтервенції п’яти країн–членів Варшавського договору до Чехословаччини 21 серпня 1968 року, яка була організована Радянським Союзом. «Ця інтервенція, цей розгром «Празької весни» є ганьбою. Придушення «Празької весни» було агресією і замахом на вільну думку і вільні дії», — йдеться в заяві, яку оприлюднив від імені угорського уряду міністр освіти і культури Іштван Хіллер.

Ходорковський сидітиме далі

Іногодінський суд російського міста Чита вчора відмовив в умовно–достроковому звільненні колишньому нафтовому магнату Михайлу Ходорковському. За словами судді, у Ходорковського є непогашене дисциплінарне покарання, немає заохочувальних відзнак і доказів того, що його поведінка поліпшиться. Якби суд навіть і задовольнив подання про звільнення, Ходорковський все одно не вийшов би на волю, оскільки перебуває за гратами за ще одним звинуваченням. Кремль не може дозволити собі помилувати свого головного опонента.

Найбагатші монархи

Часопис «Форбс» у своєму останньому номері подав список 15 найбагатших монархів світу. Його очолює 80–річний король Таїланду Рама IX з активом на суму 35 млрд. доларів. Далі йдуть нафтові шейхи: 60–річний президент ОАЕ Халіф ібн Заєда ан–Нахаяна — 23 млрд. доларів, 84–річний король Саудівської Аравії Абдалла ібн Абд аль–Азіз ас–Сауд — 21 млрд., 62–річний султан Брунею Хасанала Болкіях — 20 млрд. та 58–річний емір Дубаю Мухаммед ібн Рашид аль–Мактум — 18 млрд.

Найбагатшим європейським монархом є 60–річний князь Ліхтенштейну Ганс Адам ІІ — він займає сьому сходинку світового списку з 5 млрд. доларів.

До рейтингу потрапили й дві королеви — Великої Британії та Голландії. 82–річна Єлизавета ІІ з 650 млн. доларів посідає 12–ту сходинку, а на 14–й позиції розташувалася 70–річна Беатрікс із Голландії — 300 млн. Наймолодшим і одночасно «найбіднішим» із 15 відзначених монархів назвали 40–річного короля Свазіленду Мсваті ІІІ, статки якого оцінюють у 200 млн. доларів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>