Діти боялися навіть легких хмарок

21.08.2008
Діти боялися навіть легких хмарок

Цього клієнта психологам МНС вдалося розговорити тільки після згадки про свої хобі. Чоловік, як з’ясувалося, розводить морських свинок.

«Не дай Бог вам пережити те, що випало на нашу долю», — говорять українці, які залишилися без даху над головою після страшної повені. Стихія, що заподіяла шкоди шістьом регіонам України, лишила відбиток не лише на статках людей, але й на їхній психіці. Фахівці МНС, які надавали психологічну допомогу постраждалим від повені, кажуть, що найважче було «витягувати» дітей та одиноких людей похилого віку. «УМ» дізнавалася про те, з якими випадками доводилося зустрічатися психологам на підтопленій місцевості, які страхи мучили селян та якими методами фахівці долали ці проблеми.

 

Вогкість із хати не виженеш

Галина Боклах — реєстратор центральної міської поліклініки міста Турка, що на Львівщині — ніяк не може вигнати із власного помешкання сирість і неприємний запах, який залишився після страшної повені. Після того, як у квартирі погосподарювала «велика вода» (у спальні було майже по коліна води), добряче набралися вологи стіни, піднялася підлога, понабрякали, покрутилися меблі. Жінка мусила виловлювати свої речі з брудної смердючої калабані, яку нагнало течією знадвору.

«І коли цей жах закінчиться? Уже не знаю, як ту вогкість можна вигнати з хати, — зізналася в бесіді з кореспондентом «УМ» Галина Ігнатівна. — Миємо, чистимо, протираємо, мабуть, уже по двадцятому разу. Сушимо стіни камінами, калориферами, нічого не стелимо на підлогу, щоб швидше провітрилося. Килими, книги, одежу — геть усе, що можна було — повиносили надвір. Але тільки прибираєш камін від стіни, минає день — і вона знову вогка. І запах нікуди не подівся... Але нам ще добре. Бо є в містечку люди, які постраждали від повені набагато більше. У медсестри з поліклініки взагалі страшне що в хаті коїлося. Вода стояла під півтора метра! У них берег нижчий, і великою течією поперевертало все, що було в кімнатах: стільці, полиці, столи, матраци з подушками, харчі. Книги плавали впереміш із сорочками... Стіни в хаті набралися води, підлога «підскочила», меблі понищило так, що годі ремонтувати. Жити там просто неможливо, навіть після того, як вода пішла. То жінка перебралася до дітей, а як далі буде — ще не знає».

Працівниця поліклініки каже, що головна надія людей, які постраждали від повені, — на матеріальну допомогу, обіцяну владою. Адже більшість українців, які після наступу «великої води» залишилися без даху над головою, не можуть пошарудіти під матрацом і витягти суму, потрібну для придбання нової хати. А ще треба гроші на зимовий одяг, на заміну зіпсованих прасок та фенів, на нові шпалери й фіранки, на теплі ковдри, врештірешт... Тому сьогодні думки знедолених чоловіків та жінок обертаються навколо документів, підтверджень, печаток і розрахунків щодо компенсації.

Утім є моменти, які грошима не дужето й виправиш. Стихія зруйнувала в людях упевненість у тому, що їхній будинок — це фортеця, в якій можна сховатися від будьякої негоди й почуватися в безпеці. Українці, які залишились без даху над головою, бояться повторення пережитого страхіття. Когось до нестями лякають навіть легкі хмарки на небі, комусь не спиться у власному ліжку...

«Уже й руки впали у тій хаті щось робити, — зітхає Галина Боклах. — Бо працюєш, працюєш, а толку мало. А ще страх бере: що як знову дощ упаде, вода підніметься і в хату зайде? Дуже хочеться, щоб цей жах закінчився якомога швидше».

Психологи були і вантажниками, й інформбюро

Як розповів «УМ» головний фахівець відділу психологічного забезпечення та захисту населення управління соціально­гуманітарної роботи та захисту населення МНС України Анатолій Сичевський, у самотніх і людей поважного віку внаслідок психотравми спостерігалося загострене почуття самотності, безпорадності, втрата сенсу існування і навіть суїцидальні думки. Серед психосоматичних проявів найчастішими були різноманітні порушення сну (неможливість заснути, поверхневий, тривожний сон, нічні страхіття в дітей тощо), вегетосудинні зміни (головні болі, тахікардія, різкі зміни тиску, запаморочення тощо), біль у серці, порушення апетиту, загострення хронічних хвороб тощо. Тому увага психологів була насамперед сконцентрована на дітях і людях поважного віку, оскільки вони виявилися найбільш уразливими внаслідок пережитого стресу.

Мобільна група з надання екстреної психологічної допомоги, очолювана Анатолієм Сичевським, працювала в місцях «буяння» великої води від 31 липня до 9 серпня. Упродовж цього часу 30 психологів МНС із різних регіонів підтримували людей в чотирьох областях, які найбільше постраждали від стихії: ІваноФранківській, Чернівецькій, Львівській та Вінницькій. Психологи надавали підтримку близьким родичам загиблих, які перебували у стані гострого горя, працювали з посттравматичними стресовими проявами, запобігали розвитку кризових станів.

«Наші люди не мають такої широкої практики спілкування з психологом, як за кордоном, — каже пан Сичевський. — То для українців щось нове. І коли приїжджає психолог до села, відразу йде недовіра— чужий, чого треба? Якби прийшов із лопатою, мотопомпою, поміг меблі виносити надвір, то скажуть, що хлопці молодці. А так кому потрібні ті розмови? Тому ми, психологи МНС, спочатку мусили напрацювати авторитет і довіру. Самі йшли, стукали в двері, запитували, які є проблеми. Де треба, меблі виносили, в погріб заглядали — чи багато води і що там коїться взагалі. Людина і починає скаржитися, що ті не прийшли, ті кинули напризволяще, немає ні від кого допомоги. Ми вислуховували, а далі несли інформацію до сільського голови: там і там проблеми. Чому в інваліда немає хліба? Чому бабці не завезли воду? Так ми реально допомагали вирішувати людям проблеми. Взагалі часто ми виступали не стільки як психологи, а як представники МНС і навіть інформбюро. Бо ж у людей іноді не було навіть елементарної інформації, чи йде допомога. А ми розповіли, що відновні роботи проводяться в сусідньому районі, скоро до вас прийдуть, і людям стає легше».

На першому етапі, за словами Анатолія Сичевського, люди болісно переживали свої втрати. А через деякий час шукали шляхів виходу з ситуації. «Коли психологи були в одному населеному пункті раз, два, селяни вже реагували на фахівців інакше, — говорить Анатолій Сичевський. — А що їм робити — сільський голова загруз у документації, міліція відслідковує, щоб не було мародерства, райдержадміністрація теж зайнята конкретними справами, а людям потрібні «вільні вуха», щоб просто вилити свої проблеми. І тоді вже не психологи стукають у кожні двері, а люди виходять нам назустріч і розказують про наболіле. На цьому, другому, етапі, коли вже прийшло усвідомлення біди, селяни вже запитували, як отримати компенсацію, як вирішити проблеми, пов’язані з грошима. І нам скаржилися: той не прийшов, той неправильно порахував, той документи не підготував. А психологи мало того, що вислуховували, так ще й поради давали, і до відповідних органів влади передавали скарги».

Даруйте дітям тепло!

Була серед психологів, які працювали в зоні стихії, і начальник Центру психологічного забезпечення та виховної роботи Головного управління МНС у Волинській області Наталя Водько. До речі, їй випало працювати в ІваноФранківській області, де загинули й залишилися на самих руїнах найбільше людей. Відповідно, і пацієнти там були найважчі. За словами Наталі Володимирівни, найвразливішими виявилися дітки. Зазвичай сільські хлопчики й дівчатка без проблем залишаються самі вдома, граються надворі, стрибають по дощових калабанях. Але після повені вони почали всього боятися. Уявіть собі — практично в усіх дітлахів, із якими спілкувалася пані Водько, були більш чи менш виражені психологічні проблеми, пов’язані з «великою водою». І лише в двох малят (віком два і три роки) не виникло негативної зацикленості на цій події.

«Діти, з якими я працювала, боялися води — навіть у ванній не хотіли купатися, оскільки з водою пов’язані негативні емоції, — пригадує Наталя Володимирівна. — Боялися хмарок на небі, бо їм здавалося, що знову піде великий дощ і всіх затопить. Боялися, що мама піде кудись у двір і більш не повернеться. Боялися залишатися вдома наодинці — а раптом з ними станеться щось лихе? Дуже боялися втратити своїх рідних... У дітей, як і в дорослих, життя чітко розмежувалося на два періоди — до повені і після. А треба, щоб усе повернулося в нормальне русло, щоб люди позбулися своїх страхів і жили як раніше. Для цього під час роботи з малюками ми застосовували метод емпатійного слухання й арт­терапевтичні методи. Дівчатка й хлопчики дуже хотіли виговоритися, і ми давали їм таку можливість. А за допомогою танців, співів, декламування віршиків, малювання кожен проявляв свій талант. Дітки переживали позитивні емоції, їх слухали інші люди, і це теж було складовою нашої терапії».

З родинами, які найбільше постраждали від стихії, психологи спілкувалися по два­три рази. У більшості випадків вистачало однієї зустрічі. Фахівець залишався в будинку на декілька годин і за цей час встигав привести до норми психологічний стан малого клієнта і дати важливі настанови батькам: більше спілкуватися з дитиною, обговорювати речі, які хвилюють доньку чи сина, не залишати дитину наодинці та повернути її до звичного ритму життя й звичного кола спілкування. А ще — створювати в житті малого чи малої побільше яскравих моментів. Невеличкий подарунок «без дати», спільна гра, чаювання в родинній атмосфері — ці речі здатні перекрити той негатив, який лишається від невпорядкованого побуту. Адже головне для будького — душевна рівновага. Якщо вона є, всі проблеми можна успішно вирішити.

 

ДО РЕЧІ

Фахівці працювали в дуже напруженому режимі, але результати були того варті. Декілька тисяч зневірених у житті людей почали з надією дивитися в майбутнє. Сотні дітей більше не бояться води й не смикаються, коли мама виходить надвір.