Вільно. Рівняння на медалі

21.08.2008
Вільно. Рівняння на медалі

Із чіпких обіймів турка в фіналі українець Андрій Стадник не вирвався. (Фото Рейтер.)

Непереборний фінал

Українські олімпійці продовжили приємну традицію — тішити вболівальників щодня як мінімум однією нагородою. Учора за всіх знову постаралися борці–«вільники» — за кількістю здобутих у Пекіні медалей вони наздогнали легкоатлетів. Представники цих двох видів вибороли для України по три нагороди — найбільше порівняно з іншими колегами по збірній.

Основні сподівання в середу покладалися на харків’янина Ібрагіма Алдатова в категорії до 74 кг. Але наш чемпіон світу 2006 року і срібний призер 2007–го несподівано програв у першій же сутичці екс–росіянину Арсену Гітінову, який нині виступає під прапором Киргизстану (4:5). Цей 31–річний азіат посідав друге місце ще на Олімпіаді–2000 у Сіднеї в категорії до 69 кг.

За партнера по команді вдало відпрацював львів’янин Андрій Стадник у вазі до 66 кг. На шляху до вирішального протистояння 26–річний бронзовий призер чемпіонату світу–2006, стартувавши з 1/16 фіналу, почергово впевнено здолав американця Дуга Шваба (6:0), індійця Сушила Кумара (8:1), чемпіона Європи–2007 з Білорусі Альберта Батирова (8:6) та казахстанця Леоніда Спиридонова (3:0).

На жаль, у фіналі на турка Рамазана Сахіна (до речі, чинного чемпіона світу й Європи) у Стадника не вистачило сил. У першій двохвилинці Андрій і Рамазан набрали по два очки за перекат, але перемогу в періоді віддали українцеві, оскільки він виконав прийом останнім. Другу частину двобою з мінімальною перевагою виграв турок — 2:1. Нічию 2:2 зафіксували судді й у третьому періоді, але за загальною кількістю набраних балів (6:5) золота медаль дісталася Сахіну. Наші ж спортсмени другий день поспіль обмежилися «сріблом».

Стартували для вибування

Після успішного подолання стартового бар’єру в перший день змагань на веслувальному каналі учора наші човнярі виступили невдало. Каноїст Юрій Чебан з Одещини не потрапив до фіналу на дистанції 1 км. Після 250 і 500 м у півфінальному заїзді українець ішов на другому місці, але не розрахував сили й здав позиції, фінішувавши сьомим.

Руслан Джалілов із Дніпропетровської області й Петро Крук із Рівненщини на каное–двійці показали п’ятий час у півфіналі на 1 км і не пробилися до вирішального заїзду.

Уперше Україна залишилася без олімпійської медалі у вітрильному спорті. П’яте місце донеччанки Ольги Маслівець у фінальній гонці в класі дошок RS:X не дозволило їй піднятися вище восьмого рядка підсумкового протоколу.

Наші легкоатлети піс­ля здобуття трьох медалей взяли невеличку перер­ву. Наталія Пигида в стартовому поперед­ньо­му забігу на 200 м фінішувала першою, повторивши особистий рекорд (22,91 сек.). Але в наступному раунді атлетка з Київщини показала четвертий час серед восьми суперниць (23,06) і до півфіналу не пробилася.

Увечері бігла фінал на 400 м із бар’єрами киянка Анастасія Рабченюк, але розраховувати на місце в трійці їй було складно.

 

А СУДДІ ХТО?

Обурення української делегації викликало суддівство в фіналі стрибків на батуті. Нагадаємо, що нашого олімпійського чемпіона Афін–2004 Юрія Нікітіна служителі Феміди позавчора поставили аж на п’яте місце, хоча, на думку багатьох фахівців, свою програму миколаївець виконав краще за призерів (двоє з них — китайці). Тренер українця Володимир Горжій заявив, що такого жахливого оцінювання не бачив за 50 років у спорті. Найнижчі оцінки Нікітіну поставили судді з Іспанії й Франції, які днем раніше не пустили на п’єдестал українку Олену Мовчан, відвівши їй лише четверту позицію.

 

ДОПІНГОВА ЗАГРОЗА

Учора інформаційні агентства поширили повідомлення про позитивний допінг–тест української легкоатлетки Людмили Блонської. Якщо підтвердиться інформація про вживання Людмилою заборонених препаратів, її позбавлять срібної медалі за багатоборство й дискваліфікують до кінця життя, оскільки броварчанку вже ловили на допінгу в 2003 році. Дисциплінарна комісія МОК з цього приводу засідатиме в четвер.

 

ДО МЕДАЛІ — І ЗВАННЯ

За успішний виступ на XXIX літніх Олімпійських іграх кілька наших спортсменів отримали почесні відзнаки. Шаблістці Ользі Жовнір і стрільцю з пістолета Олександру Петріву присвоїли звання заслужених майстрів спорту. Чотирьом олімпійцям надали позачергові військові звання: Петріву — капітана, Віктору Рубану — старшого лейтенанта, Артуру Айвазяну й Юрію Сухорукову — підполковників.