Безперервний конвеєр

20.08.2008
Безперервний конвеєр

Незламність традицій

У вівторок у залі гімназії Аграрного університету Китаю почали змагання з вільної боротьби чоловіки. Категорія до 55 кг є єдиною, в якій українці не здобули олімпійської ліцензії. А от у вазі до 60 кг нашу збірну представляв уродженець Калуша Івано–Франківської області, а нині киянин Василь Федоришин.

У першій сутичці наш триразовий чемпіон Європи розібрався з американцем Майком За­дікком (3:0), а у чвертьфіналі здолав бронзового призера чемпіонату світу–2007, чемпіона Азії Базара Базаргуєва з Киргизії (3:1). За вихід до «золотого» бою Федоришин у півфіналі переміг японця Кеніши Юмото (3:1). Перешкодою до омріяного першого місця став росіянин Мавлет Батиров — олімпійський чемпіон Афін–2004, чемпіон світу та Європи.

На жаль, переломити невтішну традицію й здолати титулованого уродженця Хасав’юрта українець не зміг, хоча боровся гідно. В обох двохвилинних періодах Василь поступився лише одним очком — 0:1 і 1:2. Тож Федоришин отримав першу олімпійську медаль — срібну, а Батиров став дворазовим чемпіоном Олімпіад.

І знову «дерево»

Учора ще двоє наших олімпійців мали можливість зійти на п’єдестал пошани. Срібний призер чемпіонату світу з важкої атлетики в категорії понад 105 кг Артем Удачин на тренуваннях готувався піднімати вагу в 450 кг. Але, схоже, стара травма завадила донеччанину виконати свій план, і він залишився з «дерев’яною» нагородою за четверте місце. Другий наш представник у цьому виді програми, молодий львів’янин Ігор Шимечко, посів п’яте місце — одразу за досвідченим партнером по збірній. Але втіхи від цього, думається, жоден із них не отримав.

Сподівалися вчора ми й на олімпійського чемпіона Афін–2004 у стрибках на батуті Юрія Нікітіна. Але начебто чітку програму 30–річного миколаївця на Національному критому стадіоні судді оцінили лише п’ятою сумою балів. Натомість звели на медальний подіум двох господарів Ігор.

Вода — наша стихія

Відсутність у скарбничці нашої команди олімпійських медалей в академічному веслуванні українські спортсмени намагаються компенсувати успішним виступом на байдарках і каное. Щоправда, у цих видах склад фіналістів лише формується, але жодних втрат «синьо–жовті» ще не зазнали.

Упевнено здолала стартове коло на 500–метрівці байдаркою Інна Осипенко–Радомська з Київщини. До завтрашнього півфіналу чемпіонка Європи кваліфікувалася з п’ятим результатом. Одеський каноїст Юрій Чебан посів третє місце в попередньому заїзді на 500 м і вийшов до півфіналу. Так само з третім часом пробилися до другого раунду миколаївці Сергій Безуглий і Максим Прокопенко на каное–двійці на дистанції 500 м.

Частково порадували вчора інші майстри пересування водою — вітрильники в класі RS:X. Донеччанка Ольга Маслівець на останньому етапі показала 12–й час, але цього їй вистачило, аби посісти восьме місце за підсумком десяти гонок. Медалі на дошках десятка найкращих жінок розігрує сьогодні.

А от земляк Ольги, Максим Оберемко, до фіналу не пробився. На десятому етапі змагань із віндсерфінгу він фінішував 12–м, як і в загальному заліку.

Медаль на вибір

У понеділок увечері достроково забронювали собі місце на п’єдесталі двоє наших боксерів — срібних призерів минулорічного чемпіонату світу. Спочатку Василь Ломаченко (категорія до 57 кг) просто побив володаря бронзової медалі «Мундіалю–2007» китайця Лі Янга (12:3). А потім квиток до півфіналу забронював собі й В’ячеслав Глазков (понад 91 кг). Луганчанин упевнено впорався з чемпіоном Африки — алжирцем Ньюфелем Оутахом (10:4). Тож, як мінімум, «бронзу» наші хлопці собі гарантували.

Крок до другої медалі в Пекіні зробила срібна призерка легкоатлетичного багатоборства Людмила Блонська. Найкращий результат броварчанки сезону в стрибках у довжину дозволив їй вийти до фінального турніру з третьої позиції (6,76 м). А от черкащанка Олександра Стаднюк (6,19) і запоріжанка Вікторія Рибалко (6,43) їдуть із Китаю зі скромними показниками.