Сила нашої зброї

16.08.2008
Сила нашої зброї

З Артуром Айвазяном піднялися на п’єдестал американець Метью Еммонс та австралієць Уоррен Потент.

Олімпіада набрала оберти, і дедалі частіше почала нас радувати українська збірна. Ще не стерся з пам’яті феєричний виступ шаблісток у четвер, як учора сьомий день змагань подарував нам одразу два прослуховування українського гімну. Цього разу потішили люди зі зброєю — представники кульової стрільби та стрільби з лука. Наразі це значно краще навіть у порівнянні з дуже оптимістичними передолімпійськими прогнозами. Загалом, за підсумками семи днів Олімпіади українці мають уже сім медалей і перебувають на високому 12–му місці загальнокомандного заліку. Так тримати!

 

Король Артур: самі «десятки»!

У програмі стрільби лежачи з гвинтівки на відстані 50 метрів Україну представляли двоє спортсменів. Кваліфікація стала невдалою для одного з них — Юрій Сухоруков із Донеччини «настріляв» тільки на 36–те місце і вибув із боротьби. Абсолютно протилежною була ситуація в другого нашого снайпера — Артура Айвазяна. Після кваліфікації 35–річний кримчанин, народжений у Єревані, обганяв найближчого суперника на два пункти, а у фіналі вибивав тільки «десятки». Набрані 103,7 очка вчора вранці зробили з нього другого золотого медаліста української збірної.

У Федерації стрільби України «Україні молодій» повідомили, що сподівалися на медаль від Айвазяна. «Але у стрільбі багато залежить не тільки від майстерності, а й від фарту та настрою спортсмена», — каже керівник збірної з кульової стрільби Людмила Черненко. Про ці самі фактори свого часу говорив в інтерв’ю «Львівській газеті» і сам стрілець, коли згадував свої попередні олімпійські виступи: «Найімовірніше, не пощастило. Десь забракло очка, десь — двох. Так було не лише в Афінах, а й у Сіднеї».

Олімпійська нагорода стала першою медаллю такого рангу для нашого ветерана. Пекінські Ігри є третьою Олімпіадою в кар’єрі Айвазяна. На обох попередніх Олімпіадах, сіднейській та афінській, він потрапляв до фіналу й посідав там п’яте та сьоме місця відповідно.

Стрілецька «золота» естафета

Паралельно зі змаганнями в кульовій стрільбі свої завдання вирішував лучник Віктор Рубан. В індивідуальних змаганнях 27–річний харків’янин спочатку переміг поляка Яцека Проца (114:108), а в чвертьфіналі так само легко обійшов японця Рюїчі Морію (115:106). У півфіналі на нього чекав росіянин Баїр Баденов — як з’ясувалося, — майбутній бронзовий призер. Після закінчення стрільб рахунок був нічийним (112:112), але два додаткові постріли назвали переможцем Віктора. Наш спортсмен проявив характер, вибивши дві «десятки» проти 18 очок російського азіата.

Ця якість згодилася Рубанові й у фіналі проти корейця Кюнг Мо Парка. На одне очко відставав Рубан перед двома останніми пострілами, але саме останній «дуплет» приніс українцеві «золото» (9+10 проти 8+9). Остаточний рахунок зустрічі — 113:112 на нашу користь. На користь рубана зіграв досвід: Віктор — заслужений майстер спорту, бронзовий призер Олімпіади–2004 у командному заліку.

Шпага шаблі не рівня

Після успіху шаблісток сподівалися ми й на фехтувальну нагороду від чоловічої команди шпажистів. Утім виправдати надії команда в складі Дмитра Чумака, Богдана Нікішина, Максима Хвороста та Віталія Медведєва не змогла. У чвертьфіналі на українців чекали майбутні фіналісти — поляки, які й вибили наших хлопців із боротьби (37:45). У втішних зустрічах за 5–8–ме місця українські збірники спочатку поступилися угорцям (29:41), а потім «закололи» команду Південної Кореї (41:39), відтак посіли сьоме місце.

Сестри Бондаренко — у півфіналі

У тенісі сестри Бондаренко вчора пробилися до півфіналу парного розряду олімпійського турніру. У трьох сетах українки переграли італійську пару Ск’явоне/Пенетта. Перший сет харків’янки взяли без проблем — 6:1, а ось другий віддали — 3:6. Третя партія проходила напружено, але за рахунку 4:5 наші тенісистки виграли три гейми (рахунок став 7:5), а разом з ними — і перепустку до півфіналу. Їхніми суперниками стане переможець російсько–американського поєдинку (Весніна/Звонарьова свою зустріч проти сестер Вільямс провели після здачі цього номера «УМ» до друку).

Чвертьфінальні чоловічі одиночні зустрічі принесли поки найбільшу сенсацію тенісного турніру — перший номер посіву, швейцарець Роже Федерер, у двох сетах поступився американцеві Джеймсу Блеку, який на Олімпіаді сіяний під восьмим номером (4:6, 6:7). Важка зустріч зі швейцарцем, схоже, виснажила Блека, бо вчора він програв чилійцеві Фернандо Гонсалесу (6:4, 5:7, 9:11). Тепер глядачів чекає фінальна гра Гонсалеса проти переможця пари Надаль/Джокович.

Із перемінним успіхом

У боксерському турнірі Василь Ломаченко (вага до 57 кг) вчора впевнено переміг свого чергового супротивника — узбека Баходирйона Султонова. Рахунок зустрічі говорить сам за себе — 13:1. У чвертьфіналі 18 серпня українець зустрінеться з китайцем Лі Янгом, який не так впевнено, але здолав супротивника з Еквадору (6:5).

А ось Олександр Стрецький (до 69 кг) припинив свої виступи в Пекіні напередодні. В 1/8 фіналу він поступився багамцеві Туерано Джонсону (4:9). Для Сашка провальним став третій раунд бою, який він програв з рахунком 0:5.

Учора розіграли перші олімпійські нагороди Пекіна у велотреці. В командному спринті українці участі не брали (перемогли тут британці), натомість наші чоловіки та жінки виступали у кваліфікації індивідуальної гонки переслідування. Володимир Дюдя показав тут четвертий результат і пройшов у наступний раунд змагань. Третє місце в жіночому відборі посіла Леся Калитовська. А от Володимир Попков пройти кваліфікацію не зумів — тільки чотирнадцятий час.

Потішив український плавець Андрій Сердінов, який вчора пробився до фіналу дистанції 100 м батерфляєм і сьогодні змагатиметься тут за медалі. В своєму запливі вчора Андрій фінішував третім. Інший українець у цій дисципліні, броварчанин Сергій Бреус, до фіналу не пробився. Як не змогла цього зробити на дистанції 50 м вільним стилем Оксана Серікова, Сергій Фесенко на 1500 м вільним стилем та чоловіча й жіноча команди з комплексного плавання.

А Майкл Фелпс тим часом завоював уже свою шосту золоту пекінську медаль. Цього разу він був першим на дистанції 200 м комплексом. Встановити новий світовий рекорд у цьому виді змагань американець теж не забув.

Учора на Олімпіаді стартували змагання з легкої атлетики. Нашу увагу тут привертав виступ штовхальника ядра Юрія Білонога — чемпіона Ігор в Афінах. Одесит кваліфікувався до фіналу з четвертим результатом — 21,81 м. На жаль, у фіналі одесит штовхнув снаряд на 30 з гаком сантиметрів ближче, ніж на попередній Олімпіаді, тож обмежився шостим місцем. Ще один наш штовхальник, Андрій Семенов, до фіналу не потрапив.

Інші легкоатлетичні результати поки більше розчаровують. Зокрема, у кваліфікації бігу з перешкодами Наталя Горпинич показала лише одинадцятий час, так само не пройшли кваліфікації і метальниці диску. Іван Гешко на «півторашці» взагалі не стартував (до вечора журналісти намагалися з’ясувати причини).

Натомість представниця України у семиборстві Наталія Добринська виправдовувала наші аванси: добре кинувши ядро (17.29), вона після трьох видів змагань вийшла на перше місце. В останньому виді вчорашньої програми вона пробігла 200 м за 24,39 сек. і розташувалася на другій позиції, маючи в активі 3912 очок. Попереду — американка Хіліс Фонтейн (4060). Людмила Блонська йде на п’ятому місці, Ганна Мельниченко — на 11–й сходинці.