«Путін–юден» — проти Грузії

«Путін–юден» — проти Грузії

У середу голова Всесвітнього конгресу російськомовного єврейства Борис Шпігель заявив, що потрібен «міжнародний трибунал, який дав би об’єктивну оцінку діям грузинського керівництва стосовно мирного населення Південної Осетії». Шпігель, який здобув капітал в аптечному бізнесі, не приховує, що ідея «суду над Грузією» — не єврейська, Конгрес лише підтримує таку пропозицію. Чия то пропозиція, можна здогадатися, порівнявши текст заяви Шпігеля, оприлюднений на сайті Grani.ru, з текстами офіційних російських ЗМІ. Шпігель, російський сенатор, засуджує Грузію від імені «усього російськомовного єврейства». Утім чи має він на це право? «УМ» спробувала дізнатися про це у представника ВКРЄ в Україні — нардепа з фракції БЮТ Олександра Фельдмана, який у лютому цього року організовував у Києві установчі збори Парламентського клубу ВКРЄ. На жаль, з Олександром Борисовичем зв’язатися не вдалося. Натомість на запитання «УМ» відповів відомий єврейський публіцист, головний редактор інтернет–газети «Мы здесь» (Єрусалим — Нью–Йорк) Леонід Школьник.

«Роздвоєння» душ

«Роздвоєння» душ

Народний депутат від «НУНС» Володимир Стре­тович звертає увагу на активізацію «паспортизації» Росією мешканців Севастополя та загалом Криму. За словами народного обранця, у таємний і незаконний спосіб (українське законодавство забороняє подвійне громадянство) на півострові розовсюджуються паспорти громадян РФ. Нині вже «паспортизовано» близько 200 тисяч мешканців, ще 300 тисяч чекають на паспорт із двоголовими орлами. Інформація про можливість отримання російського громадянства розповсюджується в бізнес–колах автономії, серед співробітників різноманітних організацій, родичів і друзів.

Танки не прощаються з тобою

Танки не прощаються з тобою

Попри погодження припинити військові дії, російські війська повернулися в місто Горі, повідомляє агенція «Грузія–онлайн». Грузинська поліція, яка позавчора увійшла в Горі, більше не контролює місто. Хоча водночас із частинами російських ЗС до розтрощеного міста потрапили і грузинські та іноземні журналісти. Попри те, за даними тієї ж інформагенції, російські військові зайняли територію порту Поті, де напередодні було знищено кораблі та катери флоту Грузії. Танки розташувалися також перед в’їздом у саме місто , на території Набаді. Це незаселена територія, де колись були військові бази, тож вояки РФ зараз перевіряють, чи не захована там, бува, зброя.

Горе в Горі

Горе в Горі

Місто Горі, що розташувалося за 60 кілометрів на схід від Тбілісі, є ключовим перехрестям між східною та західною частинами Грузії, тому вже в перший день війни російська авіація піддала його бомбардуванням, які тривали і в наступні дні. Саме страшні картини бомбардувань Горі та страждань його мешканців облетіли телеекрани світу. Попри оголошене Москвою перемир’я та згоду дотримуватися плану Ніколя Саркозі, російські війська надалі залишаються в Горі. Хоча більша їх частина вчора відійшла в напрямку Південної Осетії після того, як тотально спустошила і пограбувала місто, але окремі підрозділи залишилися, щоб «передати контроль над містом грузинським збройним силам». «Усі будинки перебувають у нормальному стані, функціонує водо– та енергопостачання», — рапортує представник міністерства оборони РФ В’ячеслав Борисов.

Всі статті рубрики