Подвійний удар України

15.08.2008
Подвійний удар України

«Динамо» розгромило Москву

«Я хотів би вибачитися перед уболівальниками за ту гру, що ми показали. Ми просто обіср...лися. Більше сказати нічого», — так відреагував півзахисник московського «Спартака» Володимир Бистров на прохання кореспондента сайту «Чемпіонат.ру» прокоментувати результат матчу з київським «Динамо». 4:1 — такої переконливої перемоги віце–чемпіона України над віце–чемпіоном Росії на стадіоні «Лужники» не очікував ніхто. Тренер «червоно–білих» Станіслав Черчесов не хоче йти у відставку, а каже, що «триматиме удар» і спробує реабілітуватися у матчі–відповіді. Хоча новий гендиректор «Спартака» Валерій Кармін наполягає саме на звільненні наставника.

Ще б пак — надто принциповим був позавчорашній поєдинок. Протистояння «Динамо» і «Спартака» має особливе значення для уболівальників обох команд ще зі старих радянських часів. Зараз і «біло–сині», і «червоно–білі» переживають не найкращі часи — в обох колективах багато молоді, чимало проблемних позицій, є питання до рівня легіонерів. Та, схоже, керівництву киян вдалося значно краще донести до своїх гравців думку про неможливість поразки в такому поєдинку. І вже з перших хвилин було видно, як футболісти гостей — і зокрема київські іноземці — ведуть запеклу боротьбу на кожному клаптику штучного газону «Лужників». Після чергового єдиноборства з–під синтетичної «трави» виривалися «фонтани» смоляних часточок так званого «ґрунту».

Однак розпочиналося для господарів все дуже добре. В дебюті матчу помилкою динамівського захисту під час спроби створити штучний офсайд скористався Микита Баженов, відправивши м’яч точним обвідним ударом з десяти метрів у дальню «дев’ятку» воріт Олександра Шовковського (до речі, СаШо був єдиним у складах обох команд, хто брав участь у попередньому історичному протистоянні в Лізі чемпіонів восени 1994 року). Невдовзі у сітці за спиною капітана «Динамо» ледь не побував і другий м’яч — після індивідуальних дій Володимира Бистрова на допомогу Шовковському прийшов Огнен Вукоєвич.

Швидконогий правий хавбек москвичів у першій половині зустрічі загалом добряче попсував нерви нашим захисникам. Юрій Сьомін, намагаючись нейтралізувати Бистрова, відрядив на лівий фланг оборони Несмачного та Каддурі. Особливо старався українець: упродовж декількох хвилин Андрій двічі зупиняв гравця збірної Росії недозволеними прийомами. І якби не поблажливість шведського арбітра Ханссона, котрий для початку обмежився виховною бесідою з Несмачним, то грали б динамівці в меншості вже в першому таймі.

До честі киян, «швидкий» гол лише додав їм спортивної злості та азарту. «Нас анітрохи не засмутив пропущений м’яч. Гравці продовжили діяти так, як ми й домовлялися», — сказав після матчу тренер «Динамо» Юрій Сьомін. Кияни повністю домінували на полі й раз по раз загрожували володінням хорватського голкіпера «спартачів» Стіпе Плетикоси. Але гол у відповідь виявився нелогічним: Моцарт зробив незрозумілу «свічку» у бік своїх воріт, а Плетикоса, намагаючись ліквідувати небезпеку, не влучив по м’ячу на лінії штрафного майданчика. Царським подарунком скористався Ісмаель Бангура, в один дотик відправивши снаряд у порожні ворота. До речі, точнісінько такий гол у 1989 році забив у ворота «Спартака» динамівець Олег Протасов, коли так само на виході «промазав» по м’ячу... нинішній тренер москвичів Станіслав Черчесов.

Надалі «Спартак» змушений був повністю віддати ініціативу гостям, котрі впевнено грали «першим номером». «Той гол, який ми самі собі створили, певною мірою надломив команду. Було видно, що вона розклеїлась», — виправдовувався після матчу наставник «червоно–білих». За повного потурання захисників ще до перерви Бангура з Мілевським вивели киян уперед: Плетикоса якось упорався з сильним ударом чорношкірого футболіста, а от проти добивання у виконанні Артема нічого вдіяти не зміг.

Відразу по перерві диво–пас віддав Бадр Ель–Каддурі, вивівши на побачення з воротарем господарів динамівську «чорну перлину». Й Бангура, випередивши Штранцля, елегантним ударом поміж ногами Плетикоси збільшив перевагу киян до двох м’ячів.

Попри прийнятний результат, «Динамо» продовжило побиття господарів. Уже під завісу матчу все той же Бангура «обікрав» на краю штрафного майданчика Їранека й відпасував на Мілевського, який невідпорно пробив у верхній кут, — 4:1! Ніхто й не пригадує, коли в матчах цих команд перевага одного з суперників була настільки тотальною. Кияни могли забити ще, але, зокрема, молодий Артем Кравець, який вийшов на заміну, з гострого кута влучив у штангу.

Заключні хвилини двобою динамівці завершували під вигуки «Молодці!» з трибун (до речі, в «Лужниках», попри важливість матчу, залишалося дуже багато вільних глядацьких місць). Російський наставник «Динамо» Сьомін заявив журналістам: «Я їхав до Росії з почуттям великої відповідальності і повинен був показати, чому навчив своїх гравців. Зараз я задоволений, що зробив для глядачів велику справу».

Луческу переміг «всуху» під загрозою відставки

На тлі розрекламованого київсько–московського дербі матч між чемпіонами України та Хорватії відійшов на другий план. Але не для донеччан — місто жило футболом, про що свідчать вщерть заповнені трибуни РСК «Олімпійський». Та й наставникові «Шахтаря» Мірчі Луческу керівництво клубу недвозначно натякнуло на загрозу відставки в разі непотрапляння до групового турніру Суперліги. «Містер», відчуваючи відповідальність, заявив, що Ліга чемпіонів для нього важливіша від усіх футбольних турнірів, які проводяться у світі. Тож на боротьбу із «міцним та добре підготовленим» загребським «Динамо» підопічні Луческу вийшли максимально сконцентровані.

Схоже, найбільше хотів засмутити земляків хорватський капітан «Шахтаря» Даріо Срна, який, виступаючи за «Гайдук» зі Спліта, жодного разу не зміг вразити ворота найзатятішого суперника у внутрішній першості. Але вже перші хвилини донецького двобою принесли Срні шанс виконати штрафний. Голкіпер загребців Іван Келава невдало виставив стінку, чим і скористався його земляк, пробивши у неприкриту частину воріт.

«Ми забили в самому дебюті матчу, і це повністю змінило всю гру», — так прокоментував перебіг поєдинку Луческу. Гості мусили відігруватися, в захисних редутах балканців з’явилося чимало вільного простору. Цим на 30–й хвилині й скористався Жадсон. Отримавши м’яч біля лінії штрафного майданчика, бразильський хавбек «Шахтаря» точним ударом «поклав» шкіряну кулю в нижній кут — 2:0.

Надалі «Динамо» прагнуло забити такий важливий «гостьовий» гол, але господарі відстояли «сухий» рахунок. Власне, «гірники» мали навіть більше нагод збільшити перевагу, аніж гості — відігратися. Лише один болівієць Морено, який замінив пасивного Гладкого, змарнував зо три гольові моменти. Зрештою Мірча Луческу залишився не дуже задоволений результатом, розуміючи, що в Хорватії його команду чекає дуже складна гра. Згадав «Містер» і головного арбітра з Німеччини, звинувативши Майжра в лояльності до деяких гравців «Динамо», котрі, на думку румунського спеціаліста, мали достроково залишити поле за грубу гру.

«Поки є надія, ми робитимемо все, щоб вибити «Шахтар» із Ліги чемпіонів», — резюмував тренер «Динамо» Бранко Іванович. Хоча загалом, звісно, Україна має дуже високі шанси побачити в груповому турнірі Суперліги обох своїх грандів.

 

ФАН–СЕКТОР
У вишиванках до Росії не пускають

Напередодні матчу зі «Спартаком» автобус динамівських уболівальників, що прямував у Москву, не пропустили через російський кордон у Нових Юрковичах. Київських фанатів потримали на кордоні з десятої години вечора вівторка до сьомої ранку середи, після чого видали документи з позначками «анульовано». За словами одного з фанатів, серед ночі прикордонники РФ заявили українським уболівальникам: «Ви не потрапите в Москву й у Росію в принципі», маючи на увазі підтримку українцями Грузії в ході російсько–грузинської війни.

Паралельно з цим, інформує сайт «Обком», у тих самих Нових Юрковичах групу наших фанів не пропустили на територію Росії через те, що вони були у... вишиванках. Також не вдалося провезти в Москву грузинські прапори.

Сайт white–blue.kiev.ua подає фото розбитих вікон у поїзді, яким їхали до Москви на матч динамівські фани.

На трибунах «Лужників» під час матчу перебувало кілька сотень фанатів зі столиці України. Наприкінці гри вони розгорнули саркастичний банер із написом «Ласкаво просимо до Києва» та політичне гасло «Stop RuSSia». За словами деяких «біло–синіх» уболівальників, у Києві з нагоди матчу–відповіді 27 серпня москвичів чекає побиття не лише на футбольному полі...

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Третій кваліфікаційний раунд. Перші матчі

«Спартак» (М, Росія) — «Динамо» (К, Україна) — 1:4

Голи: Баженов, 4 — Бангура, 28, 47; Мілевський, 45, 85

«Спартак»: Плетикоса, Паршивлюк (Майдана, 60), Їранек, Штранцль (Філіпенко, 49), Фатхі, Ковач, Шишкін, Моцарт, Бистров, Баженов, Павлюченко (Дзюба, 73)

«Динамо»: Шовковський, Бетао, Михалик, Діакате, Несмачний, Нінкович, Вукоєвич, Алієв (Гіоане, 75), Ель–Каддурі, Мілевський (Морозюк, 90), Бангура (Кравець, 88)

Попередження: Ковач, 67 — Несмачний, 22; Нінкович, 31; Бангура, 71

Суддя —Ханссон (Швеція)

Москва, «Лужники». 55 000 глядачів

* * *

«Шахтар» (Україна) — «Динамо» (Зг, Хорватія) — 2:0

Голи: Срна, 3, Жадсон, 30

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Кучер, Чигринський, Рац (Іщенко, 8), Гюбшман, Фернандіньйо, Жадсон, Вілліан (Дуляй, 55), Брандао, Гладкий (Морено, 71)

«Динамо»: Келава, Мікич, Дрпич, Гргович, Бішчан (Ловрен, 39), Врдоляк, Бадель, Етто (Гела, 65), Саммір (Моралес, 69), Тадич, Манджукич

Попередження: Жадсон, 25; Гладкий, 61 — Гргович, 2; Мікич, 47; Етто, 60

Суддя — Мейєр (Німеччина)

Донецьк, РСК «Олімпійський», 25 000 глядачів

* * *

Інші матчі: «Стандард» (Бельгія) — «Ліверпуль» (Англія) — 0:0 (нереалізоване пенальті: Данте, 12 («С); Воронін за гостей не грав), «Твенте» (Голландія) — «Арсенал» (Англія) — 0:2 (Галлас, 63; Адебайор, 82), «Барселона» (Іспанія) — «Вісла» (Кр, Польща) — 4:0 (Ето’О, 17, 83; Хаві, 24; Анрі, 49), «Шальке» (Німеччина) — «Атлетико» (Іспанія) — 1:0 (Пандер, 30; вилучення: А.Лопес, 76 («А)), «Ювентус» (Італія) — «Артмедіа Петржалка» (Словаччина) — 4:0 (Каморанезі, 7; Дель П’єро, 26; К’єлліні, 39; Легротальї, 90), «Фіорентина» (Італія) — «Славія» (Чехія) — 2:0 (Муту, 3; Джилардіно, 57), «Анортосіс» (Кіпр) — «Олімпіакос» (Греція) — 3:0 (Торросідіс, 5 (у свої ворота); Сосін, 18; Лабан, 86), «Левськи» (Болгарія) — БАТЕ (Білорусь) — 0:1 (Ржевський, 60; нереалізоване пенальті: Г. Іванов, 34 («Л»), «Бранн» (Норвегія) — «Марсель» (Франція) — 0:1, «Галатасарай» (Туреччина) — «Стяуа» (Румунія) — 2:2, «Партизан» (Сербія) — «Фенербахче» (Туреччина) — 2:2, «Спарта» (Чехія) — «Панатинаїкос» (Греція) — 1:2, «Гімараєш» (Португалія) — «Базель» (Швейцарія) — 0:0, «Ольборг» (Данія) — «Каунас» (Литва) — 2:0.

Футбольна Європа дуже близька одразу до двох сенсацій — до групового турніру Ліги чемпіонів уперше можуть потрапити клуби з Білорусі та Кіпру. Команді Борисовського заводу автотракторного електрообладнання — БАТЕ — треба просто не програти вдома болгарському «Левськи» (а в попередньому раунді чемпіон Білорусі спромігся на таке в матчі з бельгійським «Андерлехтом»). Перевага ж «Анортосіса» над «Олімпіакосом» у три голи також свідчить сама за себе.