«Патріот» проти «Просвіти»

26.07.2008

Стало відомо, що ввечері 21 липня «братки» в камуфляжах увірвалися до приміщення харківського відділення товариства «Просвіта». Саме тривало засідання правління, на якому постановили: визнати неправомірним перебування харківської організації «Патріот України» у приміщенні, яке орендує «Просвіта», адже договору суборенди з «Патріотом» не укладено, а його ідеологія суперечить статутові «Просвіти». Офіс «Патріота» — поряд із кімнатою «Просвіти» на Римарській, 18. У цьому місяці хлопці з «Патріота» побили однолітків із «Просвіти». 20 липня просвітяни звернулися в управління міліції, 21–го — в СБУ. Того ж дня відбувся напад. Члени правління протягом півтори години були заблоковані в одній із кімнат.

«Просвіта» орендує приміщення в управлінні майна і приватизації. Цього року було втричі піднято ставку орендної плати. Два суборендарі допомагали оплачувати, але нещодавно виїхали, — розповідає в. о. голови правління харківської «Просвіти» Володимир Коваленко. — Та, незважаючи на це, «просвітяни» не бажають виселятися, вони згодні платити й за завищеними ставками». Утім відтепер усе приміщення контролює ультраправа організація «Патріот України».

Співголова харківського відділення «Патріота України» Олег Однороженко так пояснив «УМ» ситуацію: «Керівник правління «Просвіти» Кіндратенко щороку йде у відпустку і залишає замість себе заступника. Цього року він його невдало підібрав, і тому довелося його звідти прибрати. Було два–три дні колотнечі, і зараз уже все спокійно».

Справді, ставлення «Патріота» до «Просвіти» пов’язане з проблемами в самій «Просвіті». Саме Анатолій Кіндратенко, автор провокативної книжки «Етнічні війни проти українців», свого часу виплекав харківську організацію «Патріот України». Минулого року «патріоти» видали твір «Український соціальний націоналізм», де проповідують расизм. Обмалювали паркани свастиками і написами «Убий жида!». Створюють «картинки» для промосковських ЗМІ, коли треба вказати, що «українці — різуни». «Просвітянина» з кільканадцятирічним стажем, члена правління харківської «Просвіти» Володимира Коваленка, як і багатьо­х інших харків’ян, це обурювало, і нарешті було вирішено щось змінити. Тож Коваленко вирішив замінити Кіндратенка. Утім центральний провід «Просвіти» в Києві висловився проти зміни харківського керівництва.

Учора «патріоти» перебували в приміщенні, печатка «Просвіти» і оригінал статуту — у Кіндратенка. Тобто новий голова не має ніяких повноважень. «Треба ставити питання, що СБУ і МВС заплющують очі на існування в Україні воєнізованих формувань, — каже Володимир Коваленко. — Якби не ці формування, то, може, не було б і рейдерства. А так — «братки» безкарно захоплюють землі і приміщення. Питання: хто їх фінансує? Вони мають однострої, сучасну техніку. А на балансі «Просвіти» немає майже нічого».