Чемпіонат невезіння

12.07.2008
Чемпіонат невезіння

Друге місце наші шаблістки розцінили як невдачу. (Олександра ПРИХОДЬКА)

Останніми роками здобутки наших спортсменів на світових і континентальних форумах стали скромнішими. Недаремно ж «спортивне» міністерство й НОК України значно знизили медальний план на Олімпійські ігри в Пекіні — 14 нагород у порівнянні з 23, завойованими на кожній із трьох попередніх Олімпіад. У нас залишаються лічені дисципліни, де атлети налаштовані винятково на перемогу й вважають друге місце невдачею. Фехтування — з таких.

 

Час ставати вовчою зграєю

Срібні нагороди першості Старого світу в Києві молоді українські шаблістки позавчора ввечері отримували зі сльозами на очах. Наш «дитячий садок» готував себе до тріумфу в командних змаганнях. Думок про інший варіант перебігу подій в них не виникало. Молоді Галина Пундик з Нетішина, миколаївки Ольга Харлан, Олена Хомрова і Ніна Козлова не дали шансів сумніватися у своїй силі, впевнено здолавши на шляху до фіналу команди Великої Британії (45:29) й Угорщини (45:34).

У вирішальній сутичці українки очікували побачити своїх кривдниць на минулорічних чемпіонатах світу та Європи — француженок. Проте ті здивували світ, пропустивши в півфіналі 12 (!) уколів поспіль і програвши збірній Польщі з рахунком 43:45. Пізніше збірна Франції піднялася на третю сходинку п’єдесталу, перегравши угорок.

Утім навряд чи заміну фіналіста можна було назвати сприятливою для «синьо–жовтих». Адже в складі польської команди до Києва приїхали імениті бійці — призерки престижних змагань.

У головному протистоянні домашнього чемпіонату все для господарів складалося добре. Українки спочатку вели перед — 28:18, аж тут похитнулася Галя Пундик, котра програла шість фраз («ситуацій у шаблі») за короткий проміжок часу. Однак зібралася й передала подругам естафету із прийнятним рахунком — 30:24. Та сама історія повторилася з бронзовою призеркою Євро–2007 Хомровою — 35:32. Кожен укол давався нашим дівчатам із великими зусиллями.

Завершувати наднапружений двобій випало 17–річній Харлан. Оля повела перед — 43:41, але досвідчена Александра Соха зрівняла рахунок — 44:44. Сотні глядачів на трибунах Палацу спорту затамували подих в очікуванні розв’язки. Миколаївка пішла в атаку, але чомусь зупинилася й пропустила відмашку вищої суперниці. Драматична поразка — 44:45...

Для багатьох українців сльози юної Олі Харлан на фехтувальній доріжці залишаться найяскравішим враженням від київського чемпіонату Європи. Але насправді це щастя, що в нас є такі спортсменки, які вважають срібну медаль невдачею. Лікарям довелося просто на арені давати Ользі заспокійливе, бо вмовляння подруг по команді не діяли. Згодом, уже в роздягальні, розридалася Олена Хомрова.

Як особисту образу сприйняли поразку в фіналі чи не всі причетні до цієї непересічної події господарі турніру, включаючи тренерів, спортсменів, журналістів. Наші «акули пера» нечасто пишуть про фехтування, але, думається, побачивши на власні очі, які емоції вирують на доріжках і як гідно представляють державу вітчизняні «мушкетери», надалі приділятимуть цьому виду спорту більше уваги. Та й прямі телетрансляції чемпіонату мали б заохотити юнаків і дівчат як до занять фехтуванням, так і просто до здорового способу життя.

Хочеться, щоб для самих шаблісток ця поразка стала гарним уроком. І щоб надалі вони стали злішими й навчилися перемагати. І подолали свій комплекс другого місця, на якому вони опиняються вже на третьому престижному форумі поспіль. Щоб головний тренер збірної України Вадим Гутцайт не називав їх більше «дівчатами гиги–гага». Адже, за його словами, справжній фехтувальник має бути вовком. У даному випадку — вовчицею.

Дещо втішити Хомрову має приз від одного із спонсорів чемпіонату. Дівчина з Миколаєва отримала автомобіль «Пежо–207» як найкраща українська фехтувальниця Євро–2008.

Також своїх володарів знайшли ще дві нагороди. Голова комісії НОК України «Чесна гра» пан Гутцайт вручив відзнаку в номінації «Найшляхетніший атлет» французькому шпажистові Ульріху Робейрі. А найоб’єктивнішим суддею першості визнали експресивного італійця Марко Сієсто.

Відкладені бажання

Ще один привід назвати домашній чемпіонат нещасливим дав квартет шпажистів. Наші учасники Олімпіади–2008 у напруженій дуелі поступилися в чвертьфіналі французам. Основний час завершився з рахунком 36:36. На вирішальний укол атлетам відвели одну хвилину. Причому, якби ніхто нікого не вразив, перемогу віддали б українцям: електронна система перед додатковим часом «презентувала» їм так званий «пріоритет». Але Максим Хворост пропустив укол від Фабріса Жаннета. У розпачі харків’янин, як і належить, привітавши суперника, швидко вибіг із залу...

А темношкірі нащадки д’Артаньяна після цього не зустріли гідного спротиву з боку італійців та угорців і додали до своїх титулів олімпійських чемпіонів і чемпіонів світу звання чемпіонів Європи. Бронзові медалі в суперечці з Польщею здобула команда Італії.

Після «невезіння» на європейському форумі нашим спортсменам доводилося втішатися тим фактом, що головним стартом року є все ж Олімпійські ігри. Тож будемо сподіватися, що свій медальний «голод» наші хлопці й дівчата зможуть вгамувати в Пекіні.

 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи–2008

Підсумковий медальний залік командних змагань

Країна З С Б У

1. Росія 2 0 1 3

2. Франція 1 1 2 4

3. Польща 1 1 0 2

4. Італія 1 0 2 3

5. Румунія 1 0 0 1

6. Угорщина 0 2 0 2

7–8. Німеччина 0 1 0 1

7–8. Україна 0 1 0 1

9. Білорусь 0 0 1 1

Загальний медальний залік

Країна З С Б У

1. Росія 3 1 3 7

2. Італія 2 2 3 7

3. Угорщина 2 2 1 5

4. Франція 2 1 3 6

5. Румунія 1 1 2 4

6. Білорусь 1 0 1 2

7. Польща 1 1 0 2

8. Німеччина 0 2 2 4

9. Україна 0 1 1 2

10. В. Британія 0 1 0 1

11–12. Австрія 0 0 1 1

11–12. Швейцарія 0 0 1 1