Болти від Лукашенка

11.07.2008

Пошук винуватих у теракті, що відбувся тиждень тому на концерті з нагоди Дня незалежності Білорусі, приніс, з одного боку, очікувані, а з іншого — дещо несподівані результати.

Нагадаємо, святкове шоу закінчилося вибухом; поранення дістали півсотні людей. На місці події працівники КДБ виявили ще один саморобний вибуховий пристрій, який не розірвався. «Пекельна машинка» мала вигляд пакету з–під соку, начиненого гайками й болтами.

Президент країни Олександр Лука­шенко був присутній на концерті незадовго до НП й повернувся на майдан одразу після теракту — інспектувати місце події, тобто теоретично міг стати жертвою повторного вибуху.

Під час розслідування Лукашенко звільнив секретаря Радбезу Віктора Шеймана, який відповідав за безпеку учасників свята 3 липня. Після цього, позавчора, білоруський КДБ оприлюднив інформацію про арешт трьох опозиціонерів за підозрою в причетності до вибуху.

Деякі спостерігачі відзначають, що насправді «теракт» (а білоруські силовики з самого початку назвали його просто «хуліганською акцією») міг стати лише приводом для усунення пана Шеймана з керівної посади. Віктор Шейман — соратник «бацьки» ще з 1990–х років. Шейман був у команді Лукашенка ще тоді, коли Олександр Григорович балотувався в президенти. У 1994 році саме Шейман їхав із Лукашенком у машині, яку обстріляли невідомі. Відтоді «бацька» почав просувати свого близького соратника на верхніх щаблях влади: колишній військовий Шейман став генерал–майором, обіймав посади міністра внутрішніх справ, генпрокурора і — двічі — держсекретаря Ради безпеки РБ. Однак із часом проявилося бажання Олександра Лукашенка зробити «голов­ним» по держбезпеці свого сина Віктора, усунувши Шеймана з дороги. Президент увів Лукашенка–молодшого до складу Радбезу і зробив своїм радником з питань національної безпеки. А тепер от випала нагода звільнити Шеймана з посади з конкретним обґрунтуванням — мовляв, недогледів загрозу теракту в такий святий день.

Що ж до арешту з цього приводу опозиціонерів, то багато хто з «антилукашенківців» чекав цього (і застерігав) вже наступного дня після вибуху. КДБ не назвав прізвищ затриманих, але про це повідомив один із лідерів опозиції, глава «Народної громади» Микола Статкевич. Ідеться про затримання Мирослава Лозовського, Ігоря Корсака і Сергія Числова. Числов нібито є провідником маловідомої організації «Білий легіон» — відгалуження БЗВ («Бєларусскає згуртаваннє вайскоуцав»). І треба ж такому статися, що в досьє Віктора Шеймана записано: «За чутками, був членом Білоруського об’єднання військових, яке очолював Микола Статкевич». Тобто вибудовується логічний зв’язок між Шейманом і «підривною» організацією.

Тож цілком можливо, самим звільненням Віктор Шейман не відбудеться.Як повідомляє РІА «Новості», на квартирах затриманих провели обшуки й конфіскували комп’ютери, пакет з–під соку, напівпорожню банку з лаком, гайки й болти.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>