Найкращий талісман — Крикун

11.07.2008

Найвизначніша подія чотириріччя в світі спорту вже не за горами: до Олімпійських ігор у Пекіні залишилося 28 днів. Саме з огляду на цей промовистий факт позавчора низка зірок українського спорту постала перед журналістами на «передолімпійській» прес–конференції. Причому ініціювали зустріч з «акулами пера» самі атлети.

Очолював зібрання вже колишній олімпієць, бронзовий призер Ігор 1996 року в метанні молота Олександр Крикун. Поруч — ті, кому належить захищати честь України на аренах Пекіна: багаторазовий чемпіон і рекордсмен світу та Європи плавець Олег Лісогор, тріумфатор Афін–2004, чемпіон світу та Європи у штовханні ядра одесит Юрій Білоног, переможниця й срібна призерка чемпіонатів світу з легкоатлетичного багатоборства Людмила Блонська, олімпійський чемпіон, призер світових і європейських гімнастичних першостей Валерій Гончаров, його колега, переможниця та призерка чемпіонатів Європи Дарина Згоба.

Броварчанин Лісогор відзначив своїх головних конкурентів, якими вважає американців: «У них усе дуже добре організовано, злагоджено — діють наче один механізм. Звідси й стабільно високі результати представників США». Олег збирається вийти на пік форми за два–три дні до змагань.

Іншій представниці Київщини, Людмилі Блонській, на змаганнях найважче дається не біг із травмованою ногою, як це було п’ять років тому на Універсіаді в Туреччині, а розлука з дітьми. Спортсменка дуже переживає за малюків, а ті, у свою чергу, хвилюються за маму. Попри те, що головна суперниця Людмили в останні роки, шведка Кароліна Клюфт, залишила багатоборство, обидві спортсменки зустрінуться в Пекіні в секторі для стрибків у довжину.

Харківський гімнаст Гончаров поскаржився, що йому важко готуватися до Олімпійських ігор без команди, адже наша чоловіча збірна посіла аж 13–те місце на минулорічному чемпіонаті світу й може делегувати на Олімпіаду лише двох спортсменів. Напарник Гончарова нині ще не визначений.

Українська команда відлітає до Пекіна вже в понеділок, 14 липня, — аби встигнути акліматизуватися до тамтешніх умов. Зараз наші атлети перебувають у повній бойовій готовності, тренуються двічі на день і всі думки спрямовують лише на Олімпійські ігри. Морально всі вони налаштовані на позитив і на перемогу. Для когось ці Ігри будуть першими, для когось — третіми, але хвилювання відчувається як у юних спортсменів, так і в досвідчених майстрів.

Поділившись інформацією про підготовку до Олімпіади, спортсмени попросили журналістів... їх більше не турбувати. Адже атлети хочуть сконцентруватися на головному старті року, не відволікаючись на сторонні справи, в тому числі й інтерв’ю.

Щодо якихось прикмет чи талісманів на удачу, то наші олімпійські надії в це не надто вірять. Як пожартував Олександр Крикун, роль талісмана виконує він сам.

Анна БОГОРОДІЧЕНКО