Немарна остання надія

11.07.2008
Немарна остання надія

Симпатичні румунки виграли «золото» в шпазі.

Після п’яти днів домаш­ньої першості континенту наші фехтувальники залишалися з однією–єдиною нагородою — «бронзою» рапіриста Андрія Погребняка. Головний тренер збірної Вадим Гутцайт із цього приводу відверто шкодував, адже він очікував у своєму рідному місті порадувати вітчизняних убо­лівальників більшою кількістю медалей. Приємним же для тренера, судді й одного з організаторів Євро–2008 залишається факт, що всі гості задоволені прийомом у столиці України.

У середу спортсмени розіграли ще два комплекти дорогоцінних металів. Першими з завданням упоралися рапіристи. Молоді українці (Андрій Погребняк, Богдан Гуриненко, Георгій Лопатенко, Максим Петров) дещо несподівано «вилетіли» в першому ж раунді, поступившись угорцям — 41:45. Головним «убивцею» «синьо–жовтих» став Бенсе Секі, котрий виграв усі три свої бої (6:1, 6:3, 9:7).

Після цього, як сказав наставник рапіристів Олексій Бризгалов, наші хлопці розклеїлися. У втішних сутичках вони програли білорусам (32:45), а в дуелі за 11–те місце таки «перекололи» збірну Данії (45:21). На минулому чемпіонаті Європи в Бельгії українці посіли більш високе шосте місце.

Переможцями київської першості впевнено стали італійці, котрі не зустріли серйозного спротиву з боку команд Угорщини (45:21), Франції (45:28) і, у фіналі, Польщі (45:30). У сутичці за бронзові медалі збірна Росії виявилася кращою за французів — 45:32.

Не порадувала наших уболівальників видатними здобутками й четвірка шпажисток (Олена Кривицька, Яна Шемякіна, Анфіса Почкалова, Єва Виборнова). Здолавши в 1/8 фіналу шведок (45:39), у чвертьфіналі наші дівчата в напруженому матчі поступилися італійкам (42:45). На останній бій — за рахунку 33:40 — львів’янка Шемякіна вийшла проти бронзової призерки в особистих змаганнях Б’янки Дель Карретто. Хоч як старалася наша єдина представниця шпаги на майбутній Олімпіаді в Пекіні, вона змогла лише виграти свій бій (9:5) і скоротити відставання, але не врятувати команду від поразки.

На додаткові зустрічі за п’яте–восьме місця українські шпажистки, як і чоловіки–рапіристи, налаштувати­ся не змогли. Програвши росіянкам (39:45) та італійкам (35:42), вони опинилися на восьмій позиції. Утім як і торік.

Найбільше ж вразили новоспечені чемпіонки — дівчата з Румунії. Вони почергово змушували капітулювати команди Польщі (39:36), Угорщини (43:33) й Німеччини (45:34). На третю сходинку п’єдесталу піднялися кривдниці українок, італійки, котрі не підпустили до «бронзи» чемпіонок Європи минулого року — угорських шпажисток (45:27).

Останній шанс здобути медалі в командних змаганнях господарі турніру мали вчора. Ми сподівалися на дівчат–шаблісток і четвірку шпажистів. Станом на 19.00 представниці прекрасної статі вийшли до фіналу, де мали зустрітися зі збірною Польщі (перед тим наші дівчата перемогли британок і угорок).