Святошинське громадянство

12.06.2008

Судячи з усього, Генпрокурор Олександр Медведько і сам не знає, до якої судової інстанції він має звернутися, щоб позбавити українського громадянства народного депутата Давида Жванію. Нагадаємо, що недавно отримання паспорта з тризубом Давидом Важаєвичем було поставлено під сумнів спочатку на Банковій у СП, а потім і в ГПУ на Різницькій. Нагадаємо, пан Жванія не пройшов усієї процедури набуття громадянства у 1999 році, бо вказав у суді, що в Україні мешкає з 1991 року, тоді як наприкінці 90–х мав прописку в Тбілісі і грузинський паспорт. Через це Генпрокурор звернувся до Святошинського райсуду Києва з заявою про скасування рішень, які дозволяли Жванії одержати українське громадянство.

Але минуло кілька тижнів і Олександр Медведько... змінив адресат звернення. Учора той самий Святошинський райсуд задовольнив прохання Генпрокурора про відкликання його заяви щодо перегляду рішення Радянського райсуду від 10 вересня 1999 року, яким підтверджувалося проживання в Україні з 1991 року пана Жванії. Представники Жванії в суді лише привітали цей крок Генпрокуратури, а нардеп–«самооборонець» Геннадій Москаль узагалі просив Феміду залишити заяву Медведька без розгляду. Бо тоді ГПУ вже не матиме змоги звернутися до суду з цього ж приводу через деякий час. «Кримінальна справа, порушена за підробку документів стосовно депутата Давида Жванії, є незаконною, оскільки сплив термін її давності», — так висловився Геннадій Москаль.

Прес–служба ГПУ оригінально пояснила несподіваний крок свого шефа. Мовляв, заяву Генпрокурора відкликано, бо на Різницькій готують іншу, тепер уже апеляційну, заяву до Апеляційного суду Києва на рішення Радянського райсуду столиці. Це тим більш дивно, оскільки термін апеляційного оскарження того чи іншого судового рішення, згідно з законом, обраховується днями, а не роками.