Стримати Росію, задобривши її

12.06.2008
Стримати Росію, задобривши її

Костянтин Грищенко виступає за прагматизм у двосторонніх стосунках. (Фото Михайла МАРКІВА.)

Російська Федерація вустами посла Віктора Черномирдіна привітала призначення Костянтина Грищенка послом України в Росії. «Я вважаю, що це вдале призначення, — сказав Черномирдін на вчорашньому брифінгу. — Грищенко є професіоналом високого класу. Його знають у Росії, він кадровий професійний працівник, кадровий дипломат. Грищенко сприятиме зміцненню українсько–російських відносин».

Прикметно, що такий «подарунок» Київ зробив сусідам напередодні сьогоднішнього національного свята РФ — Дня Росії. Сам «подарований», перед тим як вирушити до Москви, вчора також провів брифінг для преси. Костянтин Грищенко, зокрема, заявив, що рішення Президента Ющенка про суміщення посад посла України в РФ та першого заступника секретаря Ради національної безпеки прийнято з огляду на важливість дво­сторонньої співпраці між Росією та Україною. «Питання двосторонніх відносин із Росією є набагато складнішими, ніж ті, які мені доводилося вирішувати протягом своєї кар’єри до сьогоднішнього дня, — цитує Грищенка сайт «Українська правда». — Моя присутність у РНБО потрібна для того, щоб мати інструмент для оперативного вирішення всередині країни системних проблем у відносинах із Росією». Політик, який належить до табору Партії регіонів, а на виборах–2006 балотувався до Верховної Ради в першій п’ятірці блоку есдеків «Не так!», заявляє: «У нас немає часу. Кожен втрачений місяць не йде на користь ні нашим відносинам [із Росією], ні розвитку нашої економіки». Глава МЗС часів Кучми каже, що «сьогодні нам треба докласти додаткових зусиль, аби зберегти свої інтереси і перевести наші відносини з Російською Федерацією в русло прагматичного, але зорієнтованого на конкретний результат співробітництва».

Перед зустріччю з пресою Грищенко мав зустріч із Президентом Віктором Ющенком і отримав відповідні настанови щодо українсько–російських стосунків. Відтак своїм головним завданням на посаді посла Костянтин Грищенко бачить поліпшення російсько–українських відносин, при тому що «політика України щодо Росії після зміни посла залишається незмінною» (адже визначає її не посол, а глава держави й парламент). А от «тональність» підкоригувати варто, каже новий амбасадор.

Водночас Грищенко прокоментував зближення України й НАТО, ролі в цьому Росії та його особисто. Новий посол у Росії каже, що Україна має намір продовжити консультації з Росією в рамках свого приєднання до Плану дій щодо членства в НАТО. «Ми не будемо проводити переговори в Росії. Там ми будемо вести консультації. А переговори ми будемо вести в Брюсселі або в інших столицях. І будуть їх вести інші люди», — «вмив руки» Грищенко, зауваживши, що він особисто має намір доводити в Москві аргументовану позицію України, зокрема тезу про те, що за будь–яких умов Україна не збирається спрямовувати жодні свої дії проти Росії. «Хоча це буде дуже складний діалог, — відзначає Грищенко. — Але якби все було легко, то я б, мабуть, не був би туди призначений і не поєднував би посаду посла з посадою заступника секретаря РНБО».

Од відповіді на питання щодо своєї позиції з приводу виведення російського Чорноморського флоту з території Криму він просто ухилився.