І все–таки вона тримається

12.06.2008
І все–таки вона тримається

Малюнок Миколи КАПУСТИ.

Якщо загату прорвало, двома краплями води витік не обмежиться. І в тому, що виходом Юрія Бута й Ігоря Рибакова агонія коаліції демократичних сил не обмежиться, вже мало хто сумнівається. Але наразі подальший розвиток подій, схоже, залежить насамперед від БЮТ. За даними «УМ», у секретаріаті Президента є намагання розробити кілька сценаріїв, і вибір на користь певного з них буде зроблений в залежності від подальших дій Тимошенко й компанії.

Одне зрозуміло: мир і дружбу вже навіть «на люди» ніхто не зображує (а якщо такі спроби і є, то ця акторська гра вочевидь невипадково є відвертою халтурою). Ситуацію ускладнює наближення парламентських канікул. Після того, як парламентарії роз’їдуться ніжитися на Канарах або копати городи, ніщо (ну майже) не заважатиме Кабміну і його голові роз’яснювати народу, «хто в цій країні працює, поки інші відпочивають». Мабуть, не варто зазначати, що комусь по той бік владних барикад це вельми не до вподоби. Тому, очевидно, до закриття поточної сесії ВР треба щось вирішувати. І якщо не забрати у «головної популістки країни» прем’єрську посаду (а до цього з різних причин навряд чи найближчим часом дійде), то принаймні влаштувати Юлії Тимошенко «вирвані роки».

 

А зрадник — хто?

Після виходу з демократичної коаліції двох народних депутатів, хай і суперечливого з юридичної точки зору, преса, передбачаючи, що це — тільки початок, активно взялися шукати наступних потенційних зрадників. Спершу «знайшли» трьох «НУНСівців»: Олександра Слободяна, Володимира Марущенка й Ігоря Палицю. Про те, що вони «гострять лижі» на вихід із коаліції з подачі Партії регіонів, повідомила «Газета «24» із посиланням на джерело у БЮТ. Однак усі троє через офіційний сайт блоку «Наша Україна — Народна самооборона» такі припущення спростували. «Особисто я обрав політичну силу, з якою буду до кінця. І хочу не лише спростувати такі чутки, а й порадувати їх замовників тим, що зі мною подібного ніколи не трапиться. Виборці нашого блоку можуть не хвилюватися», — запевнив керівник компанії «Оболонь» Слободян, який був депутатом трьох скликань ВР і досі в перебіжництві помічений не був.

Не менш солідний бізнесмен Палиця, який до обрання в парламент очолював правління ВАТ «Укрнафта», також назвав чутки про його нібито наміри залишити коаліцію «повним безглуздям». А «самооборонівець» Марущенко зазначив, що той, хто може підозрювати його в потенційній зраді, просто не знає: з цим депутатом «такі торги не проходять».

Після такого «одкоша» погляди пошуковців слабких ланок у коаліції переметнулися на фракцію Блоку Тимошенко. Цього разу також трьох імовірних перебіжчиків виявила газета «Дєло». «На контроль» узято Євгена Суслова, Олександра Кеменяша і Валерія Шаманова. Щоправда, останній інформацію одразу ж категорично спростував, зазначивши: «Як говорив мій учитель, у нас не зраджують навіть боягузи». Отже, й тут «глухо»?

Поспішиш — людей насмішиш

На думку директора Інституту глобальних стратегій Вадима Карасьова, найближ­чим часом чергових виходів із демкоаліції взагалі нікому сподіватися не слід. Треба почекати. Хоча б... днів десять.

«Ця невелика пауза потрібна для того, аби побачити, якою буде реакція й протидія Блоку Тимошенко, — пояснює політолог. — А поки що БЮТ не знає, який вихід знайти з цієї ситуації. Навіть з’їзд, який спершу планували провести, після досить жорсткої внутрішньої дискусії вирішили поки не проводити».

Окрім того, нагадує Карасьов, поточний тиждень у ВР не пленарний, а для того, щоб спрогнозувати, чи виходитимуть іще депутати з коаліції й коли почнеться цей процес, «треба спершу побачити, як працюватиме парламент, як відбуватимуться голосування». На думку політолога, якщо коаліція не підстрахується залученням голосів інших фракцій, тоді можливі нові виходи. «Причому як із «НУНС», так і, це навіть імовірніше, із БЮТ. Звісно, більший ефект буде саме тоді, коли це будуть вихідці з Блоку Тимошенко, — зазначає Карасьов, констатуючи: — Поспішати ніхто не буде, тому якихось змін слід очікувати, швидше за все, наприкінці наступного пленарного тижня. Але до того, як Верховна Рада розійдеться на канікули, все має визначитися».

 

А ТИМ ЧАСОМ...
А Плющ — проти

Паралельно з політичною триває боротьба юристів щодо того, чи можна вважати розпадом коаліції вихід з неї не фракцій, а окремих депутатів. «У разі чого» Партія регіонів збирається звернутися до Конституційного Суду по відповідне роз’яснення.

Ще незрозуміло, що буде, якщо коаліція дійсно офіційно розпадеться ще до завершення сесії. Часу на те, щоб створити більшість у новому форматі, та ще й за умови, що принаймні частина «НУНС» аж ніяк не прагне єднатися з «регіоналами», фактично не залишається. Але тоді вступить у дію правило про те, що в разі несформування коаліції протягом 30 днів Президент має право розпустити ВР. А дострокові вибори посеред спекотного літа нікому не потрібні.

На всяк випадок: якщо в когось іще жевріє надія на те, що коаліцію «врятує» Іван Плющ, який міг би стати саме тим 226–м голосом, якого наразі бракує БЮТ і «НУНС» для більшості, то дарма. Обраний за списком «Нашої України» Іван Степанович укотре наголосив, що вступати в коаліцію демсил не збирається.