Невеличкі прапори підіймаймо догори!

11.06.2008
Невеличкі прапори підіймаймо догори!

Швейцарський уболівальник, весь пофарбований у червоний колір, із традиційним атрибутом — коров’ячим дзвоником. Як він протягнув на стадіон річ, більшу за 25 см, можна лише здогадуватися. (Фото Рейтер.)

Євро–2008 відбувається під знаком підвищених вимог щодо безпеки на стадіонах. Перед початком чемпіонату Європейський союз футбольних асоціацій (УЄФА) оголосив перелік предметів, заборонених для пронесення на арени чемпіонату. До списку включені: зброя; піротехнічні ракети, димові шашки; прапори і плакати, розміри яких — понад 2х1,5 м, а древка довші за метр і виготовлені не з гнучкого пластика; аерозольні балончики; їдкі, легкозаймисті, барвні і шкідливі для здоров’я речовини (виняток — кишенькові запальнички). Обмежені також розміри рюкзаків і сумок: їх габарити не повинні бути більші за 25х25х25 см, тобто речі мають під сидінням на трибуні. Фотоапарати дозволені, але тільки непрофесійні. Порушників цих вимог чекають штрафи та, в разі повторного порушення, заборона на відвідування наступних матчів.

Драконівські вимоги УЄФА особливо вдарили по швейцарських уболівальниках, які мають традицію приходити на стадіон з одним із національних символів — великим коров’ячим дзвоником. Як повідомляє швейцарська газета «Матін», такі металеві дзвіночки й дзвони вже віддавна супроводжують усі перемоги й поразки швейцарців у різних видах спорту. Однак тепер організатори змагань поставили безпеку вище за традиції. На дум­ку УЄФА, металеві дзвоники великих розмірів можуть легко перетворитися на метально–ударну зброю.

Щоправда, УЄФА, зваживши на численні прохання фанів, УЄФА все–таки виявила деяку поблажливість і дозволила проносити на трибуни дзвоники, розмір яких не перевищує 25 см.