Незакономірна традиційність

10.06.2008
Незакономірна традиційність

Красуня Ана Іванович виграла перший турнір із серії «Великого шолома». (Фото Рейтер.)

У 17–річному віці в 1999 році швейцарець Ро­же Федерер вперше зіграв на «Ролан Гарросі». Із тих пір хлопчина доріс до звання кращого тенісиста планети й упродовж тривалого часу впевнено очолює світовий рейтинг. Починаючи з тріумфу на Уїмблдоні–2003, він виграв 12 турнірів із серії «Ве­ликого шолома». Проте у великого спортсмена залишається нездійсненна мрія — виграти відкритий чемпіонат Франції. Саме цей «недолік» не дозволяє Роже отримати «шолом».

Федерер не надто полюбляє ґрунтові корти, але в останні три роки незмінно доходив у Парижі до вирішального матчу, де перед ним незворушною стіною виростав іспанець Рафаель Надаль. У п’ятницю ввечері швейцарець здолав у півфіналі темношкірого господаря турніру Гаеля Монфілса — 6:2, 5:7, 6:3, 7:5 — і сподівався зламати «фінальну» традицію. Але у Роже забракло сил на заключний матч. Надаль просто змусив капітулювати принципового суперника — у трьох партіях Рафа віддав лідерові світового рейтингу лише чотири гейми. Для 22–річного уродженця Мальорки цей успіх у столиці Франції став четвертим поспіль (досі таку переможну серію мав тільки славнозвісний швед Бйорн Борг). А от перемог­ти на інших змаганнях «Великого шолома» Надале­ві заважає той–таки Федерер.

У жінок же до вершини вперше дійшла 20–річна сербська красуня Ана Іванович. Підбиратися до престижного трофею вона почала рік тому, коли у фіналі програла бельгійці Енен. На цьогорічному «Аустреліен оупен» Ана поступилася росіянці Ша­раповій. І от минулої суботи нарешті здобула дебютний титул «Великого шолома». У фіналі Іванович без зайвих ускладнень розібралася з росіян­кою Дінарою Сафіною (13).

Другим призом для сербки стало сходження на перший рядок світового рейтингу WTA — Ана потіснила звідти Шарапо­ву. Вдалий виступ Сафіної дозволив їй піднятися з 14–ї позиції на дев’яту. Натомість краща серед українок, Олена Бондаренко, опустилася на 29–й рядок табелю про ранги.

 

ТАБЛО

Відкритий чемпіонат Франції. Париж. Фінали.

Чоловіки. Федерер (Швейцарія, 1) — Надаль (Іспанія, 2) — 1:6, 3:6, 0:6.

Пари. Куевас/Хорна (Уругвай/Перу) — Нестор/Зімоньїч (Канада/Сербія, 2) — 6:2, 6:3.

Жінки. Іванович (Сербія, 2) — Сафіна (Росія, 13) — 6:4, 6:3.

Пари. Гаррігес/Руано–Паскуаль (Іспанія, 10) — Деллаква/Ск’явоне (Австралія/Італія) — 2:6, 7:5, 6:4.

Мікст. Азаренко/Б. Брайан (Білорусь/США, 3) — Среботнік/Зімоньїч (Словенія/Сербія, 1) — 6:2, 7:6.