Ображені господарі

10.06.2008
Ображені господарі

Після цього зіткнення з чехом Григерою швейцарець Фрай залишив поле через травму.

Початок Євро–2008 не подарував шанувальникам футболу яскравої гри й особливих емоцій, а потішив хіба що самим фактом, що чемпіонат нарешті стартував. У жодному з матчів двох ігрових днів не було забито більше двох м’ячів, і в кожному голами відзначалася лише одна команда. Дуелі в групах А і В відбувалися за однаковим сценарієм: поразка господарів із мінімальним рахунком 0:1 і очікувана перемога фаворита над претендентом на сенсацію (двічі по 2:0).

 

Подвійний удар

Перший матч і, відповідно, досить скромна церемонія відкриття відбулися в Швейцарії на базельській арені «Санкт–Якоб Парк». Разом із господарями право вийти на газон отримали чехи. Цікаво, що головні тренери обох збірних, Якоб Кун і Карел Брюкнер, заявили, що після чемпіонату залишають свої команди. На другому Євро поспіль стартовий матч судив італійський арбітр Роберто Розетті.

Донині у фінальних частинах континентальних першостей швейцарці не виграли жодного матчу. Схоже, й цього разу їм буде дуже складно порушити невтішну традицію. Двобій із чехами став для Швейцарії суцільним розчаруванням. Господарі начебто й домінували за всіма компонентами (володіння м’ячем — 55% проти 45%, удари — 13 проти 8, кутові — 6 проти 3), але не знайшли способу бодай раз засмутити Петра Чеха.

Лише в першому таймі капітан швейцарців Александр Фрай двічі серйозно потурбував голкіпера «Челсі», але спочатку не реалізував вихід сам на сам, а потім не досяг мети дальнім пострілом. Вінцем невдач стала серйозна травма форварда дортмундської «Боруссії» — Фрай зі сльозами на очах залишив поле, а повернувся стежити за перебігом матчу вже на милицях.

Чехи з часом дещо змінили тактику. Оскільки навіси на височенного ветерана Яна Коллера не проходили, підопічні Брюкнера стали більше грати в пас. Спочатку на ударній позиції опинився Сьонко, а потім на побачення із голкіпером Бенальо вискочив Вацлав Свєркош, який замінив габаритного нападника «Нюрнберга». Гравець остравського «Баніка» свого шансу не змарнував.

Команда Кобі Куна мала непогані можливості відігратися, але Барнетта сходу зарядив снаряд значно вище, а Фонлантен влучив у поперечину. Не надто видовищна, але від того не менш цінна перемога збірної Чехії.

На очах Ейсебіо

У другому матчі групи А португальці за присутності свого легендарного співвітчизника Ейсебіо на трибуні здобули закономірну перемогу над турками. Дебютний м’яч за команду Луїса Феліпе Сколарі записав до свого активу Пепе — бразилець за національністю, але вже громадянин Португалії. У першому таймі захисник мадридського «Реалу» відзначився з положення «поза грою», а по перерві, несподівано підключившись до атаки, забив уже «чисто».

Добив «напівазіатів» півзахисник «Порту» Рауль Мейрелеш — у контратаці вже в компенсований час, «пострілом» у порожній кут. Крім того, головний голеадор збірної Нуно Гомеш двічі влучав у каркас воріт, а одного разу в стійку зі штрафного пробив Роналдо. Хлопці ж Фатіха Теріма виглядали блідо — за весь матч лише одного разу поцілили в площину воріт Рікардо.

Економні хорвати

Австрійську частину першості в неділю на віденському «Ернст Хаппель штадіоні» відкрили ще одні господарі й хорвати. Збірну Австрії, яка вперше виступає в фінальній частині Євро, не безпідставно вважали головним аутсайдером турніру, але її прихильники сподівалися, що команда зможе бодай у якомусь матчі подарувати їм надію на нічию.

Ілюзії розвіялися вже на четвертій хвилині зустрічі, коли голландський рефері Пітер Вінк за порушення правил Ауфхаузером проти Олича призначив перший 11–метровий чемпіонату. І 22–річний новачок «Тоттенхема» Лука Модрич холоднокровно пробив по центру, тоді як кіпер улетів у кут воріт.

Деякий час ініціативою ще володіли хорвати, а потім колектив Йозефа Хіккерсбергера прибрав гру до своїх рук і змусив балканців дбати переважно про захист. У другому таймі австрійці влаштували справжній штурм; пару разів Стіпе Плетікосі відверто щастило. Та в підсумку Славен Білич, наймолодший із тренерів команд–учасниць (39 років), відсвяткував свою першу перемогу.

За гостей повний матч провів Даріо Срна з «Шахтаря», який виконував чимало стандартних положень, а новоспечений київський динамівець Огнен Вукоєвич відіграв останні сім хвилин.

Б’ють своїх... колишніх

У Клагенфурті зустрілися не надто дружні сусіди — поляки й німці. Преса двох країн напередодні матчу розгорнула справжні «бойові дії». Перенеслися вони і на околиці стадіону, де поліція затримала більше ста порушників порядку з таборів прихильників двох команд.

Долю трьох очок вирішила вища індивідуальна майстерність гравців «бундестіму». Активну роль у поразці збірної Польщі зіграли... поляки за національністю — форварди «Баварії» Мірослав Клозе та Лукас Подольськи. Перший провал «кадри» при створенні штучного «офсайду» підопічні Йоахіма Льова «пробачили» — вихід Клозе й Гомеса проти самотнього Боруца нападник «Штутгарта» змарнував. А наступний пас Клозе, який учора відзначив 30–річний ювілей, у подібній ситуації завершив голом у порожні ворота Подольськи. Він же красивим пострілом зльоту в другому таймі підбив підсумок у 12–й перемозі Німеччини над Польщею (при чотирьох нічиїх; поляки не вигравали в сусідів жодного разу).

Команда Лео Бенхак­кера стала заручником захисного стилю свого голландського тренера. Раніше методи цього наставника не сприйняли в мадридському «Реалі» та збірній Голландії; тепер не надто яскраво зіграли в атаці під його проводом і поляки. Найкращий шанс відзначитися змарнував капітан Мацей Журавський, коли із вбивчої позиції пробив повз ворота.

Донеччанин Маріуш Левандовський відіграв за переможених 90 хвилин, завдав трьох дальніх ударів (одного разу в площину) й отримав жовту картку.

 

ТАБЛО

Група А

Швейцарія — Чехія — 0:1

Гол: Свєркош, 70

Швейцарія: Бенальо, Сендерос, Маньїн, Ліхтштайнер (Фонлантен, 75), Мюллер, Інлер, Бехрамі (Дердійок, 84), Фернандес, Барнетта, Штреллер, Фрай (Якін, 46)

Чехія: Чех, Григера, Янкуловськи, Уйфалуши, Плашил, Полак, Галасек, Розегнал, Яролім (Ковач, 87), Сьонко (Влчек, 83), Коллер (Сверкош, 57)

Суддя — Розетті (Італія)

Базель, «Санкт–Якоб Парк»

 

Португалія — Туреччина — 2:0

Голи: Пепе, 61; Мейрелеш, 90+3

Португалія: Рікардо, Карвальйо, Ферейра, Пепе, Босінва, Мутіньйо, Сімао (Мейрелеш, 83), Петі, Деку (Мейра, 90+2), Роналдо, Гомеш (Нані, 69)

Туреччина: Демірель, Алтинтоп (Семіх, 76), Зан (Ашик, 55), Четін, Ердінг (Сабрі, 46), Балта, Емре, Річардс, Ауреліо, Тункай, Ніхат

Суддя — Фандель (Німеччина)

Женева, «Стад де Женев»

Група В

Австрія — Хорватія — 0:1

Гол: Модрич, 4 (пен.)

Австрія: Махо, Геркаліу (Коркмаз, 69), Прьодль, Погатець, Штранцль, Штандфест, Зеумель (Вастич, 61), Ауфхаузер, Іваншиц, Гарнік, Лінц (Кінаст, 73)

Хорватія: Плетікоса, Шимунич, Р. Ковач, Чорлука, Праньїч, Срна, Н. Ковач, Модрич, Кранчар (Кнежевич, 61), Петрич (Будан, 72), Олич (Вукоєвич, 83)

Суддя — Вінк (Голландія)

Відень, «Ернст Хаппель штадіон»

 

Німеччина — Польща — 2:0

Голи: Подольськи, 20, 72

Німеччина: Леманн, Лам, Мертезакер, Метцельдер, Янсен, Фріц (Швайнштайгер, 56), Баллак, Фрінгс, Подольськи, Гомес (Хіцльшпергер, 74), Клозе (Кураньї, 90+1).

Польща: Боруц, Голянський (Сагановський, 74), Жевляков, Бонк, Василевський, Левандовський, Дудка, Лободзинський (Піщек, 65), Кржинувек, Журавський (Геррейро, 46), Смолярек

Суддя — Овребо (Норвегія)

Клагенфурт, «Вертерзее»