Передчасна золота лихоманка

10.06.2008
Передчасна золота лихоманка

Тірунеш Дібаба святкує встановлення рекорду світу в бігу на 5 км. (Фото Рейтер. )

Впровадження Міжнародною федерацією (ІААФ) елітних змагань — «Золотої ліги» — на певний час підвищило інтерес до «королеви спорту». Проте коли на кону стоїть олімпійська медаль, більшість атлетів світу забувають про решту змагань. До того ж, насправді, не такі вже й високі призові на «Золотій лізі» — мільйон доларів на всіх переможців усіх шести етапів. Такі гроші в Європі заробляє за рік посередній футболіст. З огляду на це нинішня Суперліга збирає далеко не всіх найсильніших. Та й ті, хто стартують на етапах, не ставлять собі за мету перемогти будь–якою ціною, а в основному готуються до Олімпійських ігор. Підтвердив це й той факт, що з десяти переможців першого етапу, який відбувся на початку місяця в Берліні, на другому етапі, в Осло, з’явилися лише семеро. Гонитву за мільйоном призових продовжили п’ятеро — ті, хто у сво­їх дисциплінах переміг по двічі.

Кожен рік ІААФ міняє номери програми, що входять до «Золотої ліги». У 2008–му це біг на 100 м, 400 м, одну милю (1609 м), 400 м із бар’єрами, стрибки в довжину, метання списа — у чоловіків, біг на 200 м, 800 м, 100 м із бар’єрами, стрибки у висоту — у жінок.

Якщо на етапі в Німеччині українці двічі займали другі місця, то на «Біслетт геймз» у столиці Норвегії обмежилися тільки «бронзою» Вікторії Паламар у стрибках у висоту (1,94 м). Юлія Кревсун на 800–метрівці фінішувала четвертою (1.59,25), а Тетяна Петлюк — лише дев’ятою (2.01,23).

Зате змагання в Осло відзначилися світовим рекордом у бігу на 5 км Тірунеш Дібаби з Ефіопії (14.11,15) та юніорським досягненням суданця Абубакера Какі на 800 м (1.42,69). Хорватка Бланка Влашич із результатом 2,04 м виграла 26–й (!) турнір поспіль серед стрибунок у висоту. Щоправда, їй поки що не вдається підкорити рекорд планети 21–річної давнини, встановлений болгаркою Стефкою Костадіновою (2,09 м).

Боротьбу за мільйон призових на наступних етапах продовжать двоє чоловіків і троє жінок: Бершоун Джексон (США, 400 м із бар’єрами), Хусейн Аль–Сабі (Саудівська Аравія, стрибки в довжину), Памела Джелімо (Кенія, 800 м), Жозефін Онія (Іспанія, 100 м із бар’єрами) та загадана Влашич.

Наступні змагання «Золотої ліги» відбудуться 11 липня в Римі.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

На Кубку України в Ялті донеччанин Максим Мазурик переміг у стрибках із жердиною з особистим рекордом 5,82 м. У стрибках у висоту серед жінок кращою стала Вікторія Стьопіна (1,95 м), а в чоловіків — Олександр Нартов (2,30 м). Валентина Горпинич встановила національний рекорд у бігу на 3 км із перешкодами (9.27,26). Вікторія Рибалко перемогла в стрибках у довжину з чудовим результатом 6,73 м.