Половинчастий успіх

10.06.2008
Половинчастий успіх

Досвідчений Юрій Костецький (ліворуч) і молодий Олександр Шевельов не змогли створити сенсацію в Норвегії. (Фото Рейтер.)

Панянки не підвели

Удруге за останні три роки жіноча збірна України зустрічалася у стикових матчах із словачками і вдруге добилася сумарної перемоги. Перший раз це було під керівництвом Леоніда Ратнера, тепер — під проводом Леоніда Євтушенка.

Нагадаємо, у останній день весни в Тренчині наші дівчата взяли гору з хиткою перевагою в один м’яч. Проте минулої суботи в Ужгороді за підтримки тисячі своїх вболівальників довели, що відчутно сильніші за суперниць і мають повне право їхати на Євро.

Після 30 хвилин гри перемога господарок над командою Любомира По­п­лухара вимірювалася лише двома м’ячами — 15:13, однак по перерві українки розставили все на свої місця, добившись «надійної» перемоги — 30:24. Причому сусідкам гріх нарікати на суддів­ство бригади з Чорногорії: вони пробили більше семиметрових і реалізували всі чотири, тоді як наші — два з трьох.

Знову найбільший внесок у виграш «синьо–жовтих» зробила Анастасія Подпалова, котра закинула сім м’ячів (у двох зустрічах — 18). Результатом вдалих дій із залученням до атак лінійної стали п’ять голів Ірини Шеєнко. Активно допомагали лідеркам і інші гравці; по тричі відзначилися закинутими м’ячами Олена Радченко, Регіна Шимкуте, Марина Вергелюк і свіжоспечена переможниця Ліги чемпіонів у складі російської «Звєзди» Марія Боклащук.

Фінальна частина чемпіонату Європи відбудеться в грудні цього року в Македонії.

Чоловіки: далека перспектива

Не так оптимістично складається турнірна доля в наших представників сильної статі. Програвши шість контрольних матчів (чотири Тунісу, два Білорусі), підопічні Леоніда Захарова напередодні «плей–оф» чемпіонату світу з норвежцями зазнали ще й кадрових втрат. Через травми не змогли допомогти команді Наталюк, Ганчев, Педан, Будко. Не надто здорового Віталія Ната не відпустив у збірну його польський клуб.

Та попри всі проблеми, треба визнати, що «синьо–жовті» гідно виглядали в містечку Драммен. На початку вони взагалі приголомшили господарів, повівши перед 3:0, а потім і 5:2. Чудово керував діями українців плеймейкер Юрій Петренко, який виступає в чемпіонаті Франції. Однак за підтримки своїх фанатів збірна Норвегії вирівняла ситуацію й у підсумку виграла перший тайм із перевагою в два м’ячі (13:11).

По перерві українці явно здали. 36–річний легіонер із Португалії Юрій Костецький дещо втомився, Сергій Онуфрієнко із запорізького «ЗТР» примудрився не забити аж три семиметрові — очевидно, настільки налякав його досвідчений норвезький кіпер Стейнер Еге. Рідше вдавалися прориви до воріт кремезному Сергію Бурці й Михайлу Кривчикову. Леонід Захаров просив своїх підлеглих утримати хоча б різницю «мінус 4», однак до фінальної сирени вона докотилася до «мінус 7» — 22:29. І це при тому, що фантастичні «сейви» на останньому рубежі демонстрував наш представник у німецькій бундеслізі 37–річний Сергій Білик.

Головний тренер ще напередодні зустрічей зі скандинавами казав, що не вважатиме невихід на світовий форум трагедією (головна мета — підготувати збірну на Олімпіаду–2012). Але 14 червня наші хлопці в Запоріжжі спробують–таки дати бій Норвегії й завершити сезон гідно.