Без мене мене труїли?

05.06.2008

Поміж київськими виборами та гіпотетич­ним розпадом парламентської коаліції актив­но відновлюється тема отруєння Віктора Ющенка. Колишній (вочевидь!) соратник Президента Давид Жванія вже сказав про те, що заява про замах на Ющенка у 2004 році була спланованим піар–ходом, тоді як головний герой Майдану, мовляв, став жертвою звичайного шлункового захворювання. «Діагноз виставили в перший же день. Таких отруєнь буває чимало у кожної третьої людини в світі. Це панкреатит», — стверджує Жванія, не пояснюючи при цьому, чому кожна третя людина не ходить в такому разі з ушкодженнями на обличчі, аналогічними тим, які має Президент України. Щоправда, в недалекому майбутньому Жванія обіцяє розповісти іще «багато цікавого», зокрема про те, як Ющенко став заручником власного отруєння й інструментом у чужих руках.

Та поки нардеп збирається з думками, у 18–й клінічній лікарні «Україні молодій» розповіли про симптоми панкреатиту, який ділиться на гострий та хронічний. У гострій формі спостерігається біль, який оперезає всю черевну порожнину, такої інтенсивності, що зносити його без сильних знеболюючих немає можливості. Хворий на панкреатит має також підвищену температуру, страждає на нудоту і блювоту, пітніє і має стійку відразу до їжі, через що стрімко втрачає вагу, каже гастроентеролог Сергій Заєць. Але загалом панкреатит — досить серйозна хвороба, через яку, до речі, пішов із життя депутат IV скликання від «Нашої України» Олег Олексенко. Проте все це немає нічого спільного з характерним ураженням центральної нервової системи, наслідком чого є теперішній вигляд Президента, коментує для «України молодої» колишній міністр охорони здоров’я Микола Поліщук. «Про яку шлункову хворобу мова, якщо ураження нервової системи доведено і зовні, і шляхом аналізів? У крові Президента знайдено діоксин. Відповідальність за діагноз узяли провідні європейські спеціалісти, тож їм, я думаю, можна довіряти».

Пан Поліщук дав нам короткий коментар, хоча цікаво було б заглибитися разом із ним у важко доступне пересічному розумінню формулювання, яке свого часу оприлюднила тодішній прес–секретар Віктора Ющенка Ірина Геращенко. Вона посилалась на висновок лікарів австрійської клініки «Рудольфінерхаус», куди Ющенка доставили після злощасної вечері на дачі екс–заступника голови СБУ Володимира Сацюка: «Гострий панкреатит з інтерстиціальними набрячними змінами другого ступеня тяжкості й численні супутні діагнози, як то: рефлюкс–езофагит другого ступеня, гострий проктоколіт із лівого боку, атипове полісегментарне захворювання шкіри, викликане вірусами, периферичний парез, отит із лівого боку». В окрему епопею вилилась й історія з лікарем «Рудольфінерхаусу» українцем за походженням Миколою Корпаном, який говорив, зокрема, що неможливо з’ясувати, чи був отруєний Ющенко зумисне, адже хворого доставили у Відень надто пізно.

Цікаво, що нині колеги Віктора Ющенка по єдиній колись «Нашій Україні» не квапляться ставати на чийсь бік. Це стосується нардепа Володимира Ар’єва — в минулому відомого тележурналіста, автора проекту «Закрита зона», який у 2006 році був обраний до Верховної Ради за списками «НУ». Нині Ар’єв входить до «Народної самооборони» і є, таким чином, однодумцем Жванії. «Хай ці двоє кумів самі розбираються, — сказав він «Україні молодій». — А я не слідчий». Однак три роки тому Ар’єв випустив спеціальну програму, присвячену замаху на Ющенка. «Те, що я бачив і знав тоді, говорить, що це було отруєння», — таки пригадує він. А ще один «самооборонець» — депутат Олесь Доній — вважає, що в будь–якому разі некоректно використовувати певні «приватні» моменти у розв’язанні ідеологічних суперечок. Хоча, власне, Жванія «старається» не задля себе одного: відбиваючи звинувачення у відсутності в нього українського громадянства, він намагається вивести з–під удару всю «Народну самооборону» на чолі з Юрієм Луценком, яка віднедавна стала невгодною для президентського секретаріату та Віктора Балоги. Так принаймні звучить історія конфлікту у версії Жванії. «Він уже навіть виносить «вердикт», що Ющенка в помаранчевому таборі вже немає. Але це не означає, що всі політики, які йшли з ним, згодні змінити світогляд», — говорить він.

 

P.S.

Тим часом Юлія Тимошенко — як свідок у справі отруєння Ющенка — ходить на допити до Генеральної прокуратури. Про це прем’єр розповіла вчора на брифінгу.

Справа, таким чином, підходить до свого логічного завершення.