Томагавк у спину чи сокиру війни в землю?

03.06.2008
Томагавк у спину чи сокиру війни в землю?

Олесь Доній оголошує заяву на Банковій. (Фото з сайту «НаСа».)

Учора напередодні зустрічі Президента з фракцією «НУНС» одна зі складових блоку — «Народна самооборона» — вчинила демарш. Представники «Самооборони» зібралися під стінами секретаріату Президента і заявили про відмову йти на збори на знак протесту проти репресій, які, за словами «самбістів», розгорнуто проти їхньої політичної сили.

Заяву на Банковій зачитував народний депутат із «Народної самооборони» Олесь Доній. «В Україні протягом останніх місяців відбувається створення штучної політичної кризи, — заявив Доній. — Дії секретаріату Президента призводять до посилення авторитарних тенденцій та узурпації влади окремими політичними авантюристами.

«Народна самооборона» оголосила про дві вимоги: звільнення глави СП Віктора Балоги, якого вважає «фактичним організатором кампанії політичних репресій», і відставку Генерального прокурора Олександра Медведька, який виконує «брудні замовні політично мотивовані справи».

Отож зустріч на Банковій почалася без представників «Народної самооборони». Під час розмови з «нашоукраїнцями» Президент сказав, що готовий зустрітися з «Народною самообороною». «Віктор Ющенко висловив позицію, що він відкритий до консультацій і до діалогу, — розповів «УМ» народний депутат Володимир В’язівський. — Він додав, що не прийматиме односторонні ультиматуми».

Пан В’язівський не розуміє дій «Самооборони». «Поведінка наших колег не викликає в мене довіри і я не впевнений в щирості цих дій, — відзначив народний депутат. — Якщо ми хочемо працювати — то треба спілкуватись. Президент запропонував дуже корисний формат зустрічей. «Народній самообороні» треба було прийти і обговорити всі проблеми».

Народний депутат від «НаСа» Олесь Доній каже, що депутатська група готова зустрітися з Віктором Ющенком у будь–який час. Але спершу вони вимагають припинити репресії щодо членів «Самооборони». Також «луценківці» наполягають на тому, щоб на цю зустріч був допущений Юрій Луценко. «Коли ми звернулися з пропозицією зустрітися з Президентом, глава секретаріату нам відповів, що Віктор Ющенко може зустрітися з «Народною самообороною» лише як із депутатською групою, — розповів Олесь Доній у коментарі «УМ». — Тобто нам поставили вимогу, щоб на зустрічі не було міністра внутрішніх справ і лідера «Самооборони» Юрія Луценка». Пан Олесь вважає, що секретаріат Президента намагається відсторонити Луценка від контактів із Віктором Ющенком.

Народний депутат каже, що крок «Народної самооборони» спрямований не на поглиблення конфлікту, а на те, щоб «усі сторони закопали «томагавк війни». «Це не тільки конфлікт між «Народною самообороною» та секретаріатом Президента, — каже Доній. — Коло суб’єктів значно ширше: це конфлікт між парламентом, урядом і РНБО; між БЮТ і «НУНС» усередині коаліції; між «Нашою Україною» і «Народною самообороною». Складається враження, що певні сили намагаються створити кризу по багатьох векторах. Своїм кроком ми намагалися привернути увагу до цих конфліктів».

Сама ж розмова із Президентом стосувалася поточних справ і не зачіпала заморожених політичних конфліктів. «Ми обговорювали поточні питання, які цього тижня розглядатимуться у Верховній Раді, — розповів Володимир В’язівський. — Зокрема, законопроект про внесення змін до низки законів (йдеться про проект, що заповнював прогалини в бюджеті після рішення КС. — Авт.), на який Віктор Ющенко наклав вето. Президент попросив врахувати його поправки, в тому числі до земельного законодавства».

Віктор Ющенко також висловив свою точку зору щодо тих змін, які треба внести у бюджет на цей рік. Верховна Рада чекає від уряду цей проект від початку року. Що стосується роботи ВР, то Президент також підкреслив потребу привести до присяги трьох суддів Конституційного Суду.

 

ЗА ФАКТОМ

Про переформатування коаліції не йдеться,
але декому слід угамуватися

Народний депутат від «НУНС» Рома Зварич заперечив, що під час переговорів із Президентом коли–небудь ішлося про переформатування коаліції. «На кожній зустрічі, що ми мали з Президентом, Президент завжди починав свій виступ із того, щоб зберегти коаліцію», — відзначив пан Зварич. За його словами, Віктор Ющенко завжди критикує недоліки в роботі коаліції, але виступає за її збереження. Роман Зварич закликав не роздмухувати скандали довкола можливості переформатування коаліції, але водночас, каже парламентарій, «повинні вгамуватися окремі працівники секретаріату Президента». «Нашоукраїнець» уточнив, що має на увазі справу про громадянство Давида Жванії: «Це аж ніяк не вписується в жодні розумні рамки. Я говорю про тих, хто стоїть за цим».

* * *

Під час учорашньої зустрічі з членами «НУНС» Віктор Ющенко наголосив, що фракція та її представники в уряді мають демонструвати консолідовану роботу, а урядовці — «працювати одним голосом» і виконувати солідарну позицію фракції. Про це після закінчення діалогу повідомила прес–секретар глави держави Ірина Ванникова. «Я б хотів, щоб фракція [«НУНС»] це прийняла як принцип. Будь ласка, відпрацюйте механізм, який повинен бути для того, щоб цей принцип працював», — сказав Президент.

«Міністр, який не підпорядковується солідарному рішенню фракції, повинен бути відкликаний з уряду. Це міністр не від себе. Це міністр від політичної сили», — вважає глава держави.