Будують для киян

28.05.2008
Будують для киян

Ось вони — роботяща сім’я «Київміськбуду».

Гарний «конкретний» подарунок до своїх іменин приготували «київміськбудівці». Й свято вийшло напрочуд щирим, по–весняному теплим і сімейним. Адже всі тут давно вже — одна родина: майбутні мешканці (за те, що вони довірили свої кошти, тут їх називають інвесторами) й самі будівельники, тобто які успішно втілили в реальність надані замовлення й побажання. То ж все було, як на справжніх іменинах, — багато гостей, музики, квітів, доброзичливих побажань й щасливих усмішок на обличчях.

Відкриваючи свято (а такі дні відкритих дверей у «Київміськбуді» вже традиційні), президент компанії Петро Шилюк щиро привітав усіх із спільною радістю. Що може бути вищого в житті, ніж дарувати людям радість? А тут вона виражена в конкретному — красенях із відкритими у світ вікнами.

Загалом ці будинки — 24—26 поверхів. Причому всі зведені за сучасною технологією монолітно–каркасного будівництва, яка дозволяє швидко та надійно будувати житло. «Якщо ж подивитись на панельні будинки, то з них майже нічого й не залишилось. Вони повністю модернізовані: зводяться з вентильованими фасадами. А зовнішні стіни повністю відповідають необхідному коефіцієнту теплопровідності, тобто всі квартири зберігають тепло, — розповів Петро Шилюк. — Такі ж світлі комфортні кімнати, великі зручні кухні, ванни з сучасною сантехнікою, нові комунікації».

«У мене було кілька хвилин, щоб об’їхати мікрорайон. Я тут не був досить давно, а зміни, які відбулись, — просто вражаючі, — ділиться враженнями почесний президент компанії «Київміськбуд», народний депутат України Володимир Поляченко. — Хотів би це продемонструвати й нашому Президенту, й Прем’єру — ось як працювати треба!». І його можна зрозуміти. Ще чотири роки тому на місці нині затишного дитячого майданчика, на якому зараз із радістю ніжаться на чи не першому справді літньому сонечку дітлахи з батьками, було звичайнісіньке ... звалище. «Чотири роки ми до цього мікрорайону підходили. Проте саме будівництво розпочали лише впродовж останніх двох. Поки все владнали, відселили тутешніх мешканців, провели каналізацію та електроенергію», — пригадує він. Адже щоб освоїти цей мікрорайон, холдингу довелось ще відселити 250 сімей, які жили тут здебільшого в халупах.

«У грошовому еквіваленті — це до 400 мільйонів гривень», — додає президент холдингу Петро Шилюк. Загалом же у мікрорайоні передбачено близько 600 тисяч квадратних метрів сучасного житла, на яких можна буде поселити близько 10 тисяч сімей.

Мікрорайон забудовується продумано, комплексно — і це одразу помітно. Складається таке враження, ніби архітектор продумав усе до найменших подробиць — аби новим мешканцям було якомога зручніше. Адже поруч — і школа, і дитячий садочок, який, до речі, зводиться коштами самого холдингу. «Передбачені тут і приміщення для магазинів, хімчисток — усього, що може знадобитись», — розповідає президент холдингу.

Ви запитаєте: «А де ж машини паркувати? У школі?» А от і ні. Під землею розташовані найсучасніші паркінги, які передбачають більше 600 місць для автомобілів. Надійно й екологічно! «Над ними — зона відпочинку: ігрові та спортивні майданчики. Передбачено місце для катання на роликах, велосипедах», — трохи хвилюючись, пояснює свій задум головний архітектор Григорій Гуренков, якого Петро Шилюк тут же жартома коронує «героєм Позняків». Родзинкою ж цього мікрорайону стане озеро. «Хоч зараз воно в дуже занедбаному стані — ми його так не залишимо. Облагородимо та зробимо зоною літнього та зимового відпочинку. Адже там можна і ковзанку зробити, і пляжі обладнати. Навіть є така ідея — човнову станцію зробити», — розкриває карти далі головний архітектор.

«Зараз ми працюємо на мікрорайонах «Позняки–2» та ще «Осокорки–6» — останні мікрорайони, на яких веде будівництво наш холдинг», — із сумом зазначає президент «Київміськбуду». Проте одразу ж оптимістично додає, що навіть за найгірших обставин («це якщо земля для будівництва виділятися не буде») «у нас ще є «запас міцності» до 2010 року, та й роботи ще на два роки на вже існуючих об’єктах вистачить.

Катерина РЕДЬКА

 

ДО РЕЧІ

Саме 17 травня 1955 року рішенням № 600 Київська міська рада створила організацію «Київміськбуд» для житлового та цивільного будівництва. Зараз же, холдинг об’єднує близько 100 дочірніх та асоційованих підприємств. За 53 роки існування компанія побудувала 42,3 мільйона квадратних метрів житла, 334 загальноосвітні школи, 632 тисячі квартир, 644 дитячі дошкільні заклади, 95 лікарень та 106 поліклінік (це кілька повоєнних Києвів!). Холдинг і зараз залишається найпотужнішою будівельною компанією столиці. Адже половину із 1,4 мільйона квадратних метрів столичного житла зводять саме структури цього холдингу.

  • Навiщо Києву вулиця Табiрна,

    ...Я вийшов iз вулицi Пилипа Орлика, повернув на Михайла Грушевського, пересiк Богдана Хмельницького, спустився на Петра Сагайдачного... Сьогоднi в це важко повiрити, але чверть вiку тому про такi назви годi було й думати. Справдi, в перший рiк Незалежностi столиця України ввiйшла з вулицями Ленiна, Свердлова, Дзержинського, Жданова, Кiрова, Куйбишева, Орджонiкiдзе, Менжинського, Володарського, Косiора, Постишева, Мануїльського, площами Жовтневої революцiї, Ленiнського комсомолу, Брежнєва тощо. Та що там вулицi та площi, найпрестижнiшi центральнi райони столицi iменувалися Ленiнський, Радянський, Жовтневий, Московський, Ленiнградський, а в цих районах найошатнiшi вулицi носили iмена класикiв марксизму-ленiнiзму, росiйських революцiонерiв, агентiв ленiнської «Іскри» та мало не всiх членiв ленiнсько-сталiнського ЦК. >>

  • Розшукується дизайнер

    Будь-яку потрібну та корисну справу можна зіпсувати. Власне, для цього достатньо грати не за встановленими правилами, а за тими, що відповідають кон’юнктурі сьогоднішнього дня. Киянам обіцяли відкритий конкурс, на якому обиратимуть головного архітектора міста. >>

  • Митарства українського трамвая

    Кілька місяців тому на розширеному засіданні Ради директорів підприємств, установ та організацій міста Києва було підписано угоду про об’єднання зусиль київської міської влади та бізнесу щодо розвитку внутрішнього ринку задля сталого економічного розвитку міста. Свої підписи під документом поставили міський голова Києва Віталій Кличко, президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах та голова Ради директорів підприємств, установ та організацій Києва Олександр Осадчий. >>

  • Чи повернуть киянам Довженків кінотеатр?

    Із плином часу залишається все менше тих, хто пам’ятає про кінотеатр імені Олександра Довженка, який колись розташовувався на проспекті Перемоги, 24а. Цю не надто ошатну споруду було знесено кілька років тому, і на її місці має з’явитися сучасний кінокомплекс. >>

  • Київ без крил

    У митрополичих палатах у «Софії Київській» того дня збирали підписи під зверненням до Кличка і Порошенка передати під музей авіації будинок сім’ї Сікорських на Ярославовому Валу, 15-б і перейменувати аеропорт «Київ» (Жуляни) на честь Сікорського. Підписатись під одним зі звернень не виходило. Активісти обидві вимоги оформили в одному листі. >>

  • Де сидять художники?

    Київ усе більше переймає європейські традиції, наповнюючи вулиці креативними елементами вуличного дизайну — від паркових скульптур на Пейзажній алеї та лавочок у вигляді чашок на Прорізній до розмаїтих нетривіальних «пам’ятників» — Їжачку в тумані, закоханим ліхтарям, табуреткам. >>